През последните няколко години 4K телевизорите станаха достатъчно масови и

...
През последните няколко години 4K телевизорите станаха достатъчно масови и
Коментари Харесай

Panasonic TX-58 GX810E – функционалности от висок клас на добра цена

През последните няколко години 4K тв приемниците станаха задоволително всеобщи и налични, с цел да може всяко домакинство да обмисли покупката на сходно устройство, въпреки източниците и действителното наличие в тази резолюция да са към момента лимитирани. Когато приказваме за тв приемници, неизбежно ще се появи съкращението OLED – последният софтуерен вик, който обаче не е напълно подготвен за всеобщо ползване. Да, OLED има доста преимущества, само че ще мине известно време, преди да тази технология да узрее и да се отърве от детските си заболявания, като прегаряне, чупливост и най-важното – прекомерно висока цена.

Японците от Panasonic са изцяло наясно с тази специфичност и макар че вложенията в OLED са съществени, компанията изкарва доста мощни LCD модели – обичайно през последните години. В днешното ревю ще ви показва един сходен модел – нов за 2019-а година, който съчетава в себе си доста функционалности, непокътнати за най-високия клас тв приемници, само че на доста допустима цена – TX-58 GX810E.

Дизайн и спецификации

GX810E е част от серията GX800, която предлага няколко размера на екрана – 65, 58, 50 и 40 инча, като моделите са идентични в дизайна си. Визията на тв приемника ще се понрави на тези от вас, които имат нюх за жанр и изтънченост – тесните рамки към екрана, елегантната стойка и осъществяването в съвсем огледален черен цвят дават на GX800 серията бонус точки на стилния подиум.

 Panasonic TX-58 GX810E – функционалности от висок клас на добра цена
Вътрешната част на рамката, която е в пакет със самия екран, е изнесена няколко милиметра напред от главния корпус, което дава доста забавно чувство и заблуда – като че ли картината " виси " малко пред устройството. Централно инсталираната стойка е доста солидно направена и носи чувство за съвременен промишлен дизайн.

Телевизорът разполага с всички общоприети цифрови тунери за приемане на кабелен, изтънчен и сателитен сигнал – DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C. Налични са 3 HDMI врата, които поддържат 4К сигнал, като е включен и режима HDMI 2.1, който обезпечава ниски равнища на закъснение, в случай че желаете да ползвате конзоли или да включите компютъра си към панела. 3 броя USB портове допълват свързаността – USB 3.0 в профил и два USB 2.0 в задната част на тв приемника. Налични са още и цифров аудио излаз за връзка с външни аудио системи, жак за слушалки и компонентен RCA вход.

Функционалности

Това е и главната категория, в която GX800 серията и GX810E в частност изпъкват по отношение на по-голяма част от съперниците си. Функционалности като HDR10+ и Dolby Vision нормално са непокътнати за най-високия клас модели – а даже в тях от време на време виждаме единствено един от двата формата. Panasonic несъмнено заинтригуваха софтуерната общественост още на представянето на новите си панели за 2019-а, когато оповестиха поддръжката на тези формати в серията от високия междинен клас GX800. В аудио департамента Panasonic разчита на Dolby Atmos, с цел да симулира обемен тон през двата представителя (2х10 вата).

 Panasonic TX-58 GX810E – функционалности от висок клас на добра цена
Естествено, всички смарт варианти са налице – GX810Е има интернет връзка през WiFi или Ethernet кабел, както и опция за Bluetooth свързване с разнообразни устройства. Panasonic са подобрили и интерфейса – My Home Screen 4.0, операционна система, основана на FireFox, която предлага всички нужни екстри – бърз достъп до стрийминг услуги като Netflix, PrimeVideo, YouTube, елементарно възпроизвеждане от NAS устройства и други варианти за предпазване в домашната мрежа, магазин с приложения, браузър, опция да разделите екрана и да ползвате наличие от няколко източника – да следите вести или забавен мач, до момента в който детето ви цъка на плейстейшъна или гледа нещо в YouTube. Медия плейърът поддържа съвсем всички формати, за които можете да се сетите - AVI/HEVC/MKV/WMV/MP4/M4v/FLV/3GPP/VRO/VOB/TS/PS, MP3/AAC/WMA Pro/FLAC/Apple Lossless/WAV, JPEG/HLG Photo.

 Panasonic TX-58 GX810E – функционалности от висок клас на добра цена
Сред функционалностите, които са непокътнати от миналогодишния модел е и процесора, който обработва картината – HCX, сърцето на системата. В днешно време логаритмите и хардуера, който се грижи за сигнала, преди да бъде показан на екрана, са толкоз значими, в случай че не и по-важни, от самото физическо качество на въпросния екран. Интелигентният процесор на Panasonic е създаден взаимно с специалисти от Холивуд, което на процедура значи, че ръководството на динамичния обсег (HDR) и осветеността, функционалности като Dynamic 3D Look-up Table (LUT) технология, употребена във кино студия, за реализиране на оптималната акуратност на цветовете, са минали фина конфигурация под зоркото око на експерти и няма да ви се постанова да се занимавате с ръчно конфигуриране. Това важи извънредно за режима True Cinema.

Качество на картината и усещания от първа ръка

След всичко написано е по-важно да споделя персоналните си усещания от модела, който тествахме в редакцията. Този 58-инчов панел предлага чудесно качество на картината при всевъзможни условия. Както към този момент загатнах, един от най-впечатляващите режими е True Cinema, който е създаден благодарение на Стефан Зоненфелд – прочут от работата си над класики като 300, Star Trek, Watchmen, Star Wars и десетки сходни касови заглавия. Работата на Стефан се разказва като цифров колорист – най-общо казано той се грижи за това по какъв начин да наподобяват цветовете в тези филми. Не е учудващо, че режимът True Cinema предлага доста прелестно за окото преживяване – в него няма да видите избождащи очите цветове и цветово пренасищане, а по-пастелни и меки тонове, присъщи за киносалона.

 Panasonic TX-58 GX810E – функционалности от висок клас на добра цена
Динамичният режим на картината прави добра работа, в случай че осветеността в помещението се трансформира постоянно, има един единствен дребен минус на тази алтернатива – в случай че гледате мрачен филм с ярки надписи, при всяко появяване на надпис, яркостта ще пада, а при изгубването му – ще се покачва назад. Това е леко дразнещо персонално аз поучавам да ползвате другите предварителни настройки за другите случаи.

4К разграничителната дарба към момента не е изключително публикувана, тъй че, друга значима характерност на множеството сходни тв приемници е скалирането на по-ниски резолюции до 4К, а Panasonic са известни с положителните си логаритми още от LCD моделите си от 2015-а година. При GX800 серията тази специфичност се е запазила и даже е усъвършенствана – при добър FullHD източник, ще можете да получите близка до действителна 4К картина. Зрителните ъгли са безупречни, нещо доста значимо за сходно устройство – до момента в който компютърните монитори са планувани за централно гледане, тв приемниците би трябвало да оползотворят оптимален зрителен ъгъл и много повече консуматори.

Подсветката на тази серия е LED и съвсем не " изтича " през екрана при по-тъмни подиуми. Обикновено, когато тв приемникът възпроизвежда тъмна сцена, има по-голяма възможност да видите бели зони – най-много в ъглите и покрай рамката на екрана, където има пикове на интензитета на подсветката.

Цена и финални думи

Както и при предходните поколения, Panasonic резервират положителните качества на LCD серията си. Със серията GX800 ще получите с изключение на извънредно качество, по този начин и съществуването на динамични формати като HDR10+ и Dolby Vision, непокътнати за модели от най-високия клас. Телевизорите от тази серия наподобяват извънредно прелестно и имат богат набор от портове и смарт функционалности.

Ако инвестицията в OLED е прекомерно тежка за джоба ви GX800 е чудесна опция. 58-инчовят модел TX-58 GX810E може да се откри на родния пазар за под 2000 лв., а по-малките му събратя, които споделят всички гореописани характерности, надлежно ще ви спестят още средства – според от размера, който ви е нужен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР