През последните месеци TikTok се сблъска с нарастващ натиск от

...
През последните месеци TikTok се сблъска с нарастващ натиск от
Коментари Харесай

Експерти смятат, че TikTok може да повлияе на психичното здраве на тийнейджърите

През последните месеци TikTok се сблъска с възходящ напън от щатски и федерални законодатели заради опасения по отношение на връзките му с Китай посредством компанията-майка ByteDance. Но някои законодатели и откриватели също по този начин изследват въздействието, което приложението може да има върху най-младите консуматори.

Главният прокурор на Индиана заведе два каузи против TikTok предишния месец, в това число едно, в което се твърди, че платформата примамва деца в платформата, като лъжливо твърди, че е другарска за консуматори сред 13 и 17 години. Проучване от група с нестопанска цел твърди, че TikTok може да изведе на повърхността евентуално нездравословно наличие, обвързвано със самоубийства и хранителни разстройства на младежи, минути след основаването на акаунт, написа CNN.
-->
TikTok надалеч не е единствената обществена платформа, която се преглежда деликатно от законодатели и специалисти по психологично здраве за въздействието си върху младежите. Държавните учебни заведения в Сиатъл съдиха компании за обществени медии като Фейсбук, Instagram, TikTok, Snapchat и YouTube, потвърждавайки, че платформите „ предизвикват рецесия на психологичното здраве на младежите “, затруднявайки учебната система „ да извърши просветителната си задача “.

Според психолога доктор Жан Туендж, логаритъмът на TikTok в частност е „ доста комплициран “ и „ доста леплив “, което държи младежите ангажирани в платформата по-дълго. Много младежи разказват прекарването да влязат в TikTok и имат намерение да прекарат 15 минути, а по-късно остават два часа или повече. Това е проблематично, тъй като колкото повече време един младеж прекарва в обществените медии, толкоз по-вероятно е той или тя да изпадне в меланхолия. 

Това може единствено да докара до по-дългосрочно повишаване на проблемите с психологичното здраве, частично подхранвани от технологиите. Психолозите споделят, че с повишаването на смарт телефоните и обществените медии към 2012 година се е нараснал и процентът на меланхолия измежду младежите. 

TikTok твърди, че има принадлежности, които да оказват помощ на потребителите да дефинират ограничавания за това какъв брой време прекарват в приложението всеки ден и че продължава да вкарва други защитни ограничения за своите консуматори, в това число способи за пречистване на видеоклипове за възрастни или „ евентуално проблематични “ и повече наставнически надзор.

Компанията споделя, че сред април и юни 2022 година е премахнала 93,4% от видеоклиповете за самонараняване и самоубийство от приложението, преди въобще да бъдат гледани. Но младежите споделят, че не най-фрапиращите видеоклипове ги държат ангажирани, а наличието, програмирано за тях в секцията „ За вас “ на приложението.

Въпреки всички опасения обаче, има признаци, че TikTok и други обществени мрежи могат да имат позитивно влияние и върху по-младите консуматори.

Повечето младежи настояват, че обществените медии могат да бъдат пространство за връзка и творчество, съгласно Pew Research. Осем от 10 младежи на възраст 13-17 години споделят, че обществените медии ги карат да се усещат по-свързани с това, което се случва в живота на приятелите им, а 71% споделят, че обществените медии са място, където могат да бъдат изобретателни, съгласно Pew.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР