През последните месеци чатботовете са водеща тема в света на

...
През последните месеци чатботовете са водеща тема в света на
Коментари Харесай

Ще успеят ли чатботовете да се наложат като следващата водеща технология

През последните месеци чатботовете са водеща тематика в света на технологиите. ИТ колосите влязоха в открита конкуренция кой ще предложи по-добър и кадърен чатбот. Всичко това на фона на рецензии, че технологията към момента позволява много неточности, като не липсват и терзания за нейната сигурност в дълготраен проект.

Разбира се, фирмите поставят старания да успокоят анализатори и консуматори. Microsoft даже разгласи, че грешките на изкуствения разсъдък (AI) може да са потребни. Те стимулират потребителите да преглеждат генерираното от AI наличие и да го редактират уместно. И даже и с неточности, услугите като Copilot въпреки всичко икономисват доста време на потребителите, споделя софтуерният колос.

Ентусиазмът на Microsoft е предстоящ, като се има поради, че компанията влага милиарди долари в изкуствения разсъдък и OpenAI – основателят на ChatGPT, който притегли вниманието към чатботовете като цяло. Гугъл и Meta също работят по такива планове, както и китайският ИТ колос Baidu. Разбира се, десетки по-малки компании развиват сходни технологии, освен това от години. Възходът на чатботовете надалеч не е толкоз бърз, колкото наподобява.



Снимка: Pexels

Внезапният интерес обаче предизвика и доста по-високи упования към технологията. Ако предходната година на чатботовете се гледаше като на услуга за улеснение на първата връзка на клиент с дадена компания, то в този момент упоритостите са те да се трансфорат в повсеместен инструмент и асистент в ежедневната работа. Хората могат просто да им опишат от какво се нуждаят, да вземем за пример презентация с съответни данни, документ, отговор на имейл или пък даже цялостен разказ с избрана тематика и герои. За секунди ботът ще генерира мечтаното наличие.

Всичко това може да звучи познато на феновете на технологиите. Подобни обещания и упования имаше и за гласовите асистенти преди години. Очевидно е, че не се осъществиха. След първичната еуфория, ентусиазмът към тях спадна, а функционалностите им по този начин и не доближиха голямото многообразие от благоприятни условия, което обещаваха. Покрай рецесиите и съкращенията на личен състав и Amazon, и Гугъл ограничиха ресурсите за своите гласови асистенти. Microsoft от дълго време се отхвърли от своя план Cortana. Единствено Apple не е направила забележима стъпка в ограничението на напъните по Siri, само че и няма необикновен напредък в плана.

Ентусиазмът към чатботовете сега е в своя пик и като че ли даже не се позволява опцията те да последват ориста на гласовите асистенти. Напълно е допустимо откакто еуфорията премине, да се окаже, че и те не се вписват чак толкоз безпроблемно в всекидневието.

И това ще е прочут сюжет. Случвал се е няколко пъти. 3D тв приемниците щяха да са подобен шлагер, че в настоящо към този момент трябваше всички да използваме единствено такива и да се чудим по какъв начин сме живели без тях. Виртуалната действителност също трябваше към този момент да е повсеместна и шлемовете и умните очила да са заменили смарт телефоните изцяло. Таблетите и смарт часовниците също бяха се прицелили надлежно към преносимите компютри и смарт телефоните, само че и те не съумяха да ги преборят.

Сега чатботовете желаят даже да трансформират метода, по който хората взаимодействат с компютърните технологии като цяло. Те се осланят на няколко преимущества. Първото е, че употребяват езикови модели и усъвършенствани логаритми, които могат да се самообучават и усъвършенстват непрекъснато. Освен това не „ слушат “ непрекъснато хората, а чакат техните команди в особено поле. Засега командите са най-вече в текстов тип, само че даже новият модел GPT-4 към този момент може да приема и изображения и да ги разказва (често с много неточности).

За разлика от гласовите асистенти да вземем за пример, чатботовете наподобява имат и по-добър план по какъв начин да генерират приходи на своите основатели. Amazon да вземем за пример разчита на Alexa да стимулира хората да поръчват от онлайн магазина и по този начин да се изплаща. За Siri и Гугъл Assistant няма ясно забележим метод по какъв начин възстановяват големите вложения на фирмите си.

При чатботовете като че ли има повече благоприятни условия. OpenAI към този момент предлага платена версия на ChatGPT с повече функционалност. И също така предлага логаритмите си и на компании, които да заплащат, с цел да ги употребяват. Microsoft е измежду тях, като също по този начин взе участие и в създаването им за своите артикули. Чрез консолидираното им в Office приложенията да вземем за пример, Microsoft се надява да притегли повече клиенти към тях.

Така чатботовете още през цялото време освен вземат решение съответни проблеми, само че и имат явен канал за приходи. Това е много по-добра композиция от амбициозните, само че неразбираеми упования и обещания на предходните технологии. Особено, в случай че ИТ фирмите устоят на изкушението да постановат технологията стремително на потребителите, което нормално дава противоположен резултат.

Друг проблем може да е и самата конкуренция сред тях. Ако тя резервира положителния звук, това ще е от изгода за всички. Но има и риск ИТ колосите още веднъж да се скарат в желанието си да наложат своите планове и стандарти на всички. Meta към този момент насочи рецензия към ChatGPT, че „ не е нищо ново “ и предизвести да се внимава с несъразмерната еуфория, с цел да няма разочарования, когато се позволяват неточности.

А такива не липсват и занапред ще се случват. И още веднъж не самата технология ще е решаваща дали ще се хареса и одобри от потребителите, а методът, по който тя ще бъде показана и аргументирана от ИТ сектора. А той от време на време изпитва компликации с тази задача.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР