През последните години стана традиция в началото на месец февруари

...
През последните години стана традиция в началото на месец февруари
Коментари Харесай

130 години Национален археологически музей

През последните години стана традиция при започване на месец февруари да представяме най-новите планове, проучвания и достижения на Националния археологически институт с музей, към Българската академия на науките. А тази година е юбилейна – навършват се 130 години от основаването на Националния археологически музей. И през идващите месеци за посетителите се приготвят няколко краткотрайни експозиции, на които ще бъдат показани най-новите находки, а също и експонати, които са емблематични за музея.

 Доц. доктор Христо Попов в студиото на стратегия „ Христо Ботев “
За юбилейните прояви и осъществените начинания е диалогът с шефа на НАИМ към Българска академия на науките – доцент доктор Христо Попов. Неговите научни ползи са свързани с изследванията на селищни структури от интервала на късната бронзова ера до ранната римска епоха; урбанизационни процеси през желязната епоха; древен рудодобив и металодобив от късната бронзова ера до римската епоха; металургия на желязото през І хиляди прочие Хр.; група на така наречен „ македонски бронзове ” на територията на днешна Югозападна България.

 Експонати от експозицията НАИМ-БАН
В предаването доцент Попов показа своите визии за положението и активността на НАИМ-БАН, както и за изводите, които са направени за достиженията на институцията през отминалите години. Той описа и за напъните, които се поставят за образуване на краткотрайните изложения, подготвяни под знака на юбилея. И макар усложнената от пандемията връзка през 2021 година са осъществени сполучливи контакти, както с български, по този начин и с задгранични музеи, на които са предоставени експонати от фондовете на музея.

Снимки: Божидар Любенов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР