През последните години се появиха редица компании, предлагащи на работодателите

...
През последните години се появиха редица компании, предлагащи на работодателите
Коментари Харесай

Корпоративни гиганти инвестират в „четене на мозъци“

През последните години се появиха редица компании, предлагащи на работодателите устройства за четене на мислите на техните служащи, заяви " Труд бг ".

InnerEye е израелска компания, която твърди, че нейните слушалки употребяват изкуствен интелект и датчици, с помощта на които " служащите се оправят със дилемите си по-бързо ". " Чрез свързването на хората и машините, ние съчетаваме най-хубавото от двата свята ", гласи уебсайтът на InnerEyes.

Emotiv, започваща компания от Сан Франциско, твърди, че може да наблюдава благосъстоянието на чиновниците с безжични EEG слушалки.

Тези дребни стартъпи изобщо не са единствените, инвестиращи в сходна технология. Както оповестява Spectrum на IEEE, това е разрастващ се пазар и работодателите стартират да влагат в него.

Разработките на InnerEye дават обещание появяването на супер-работници, а Emotiv просто желае да поддържа служащите щастливи. Джаджите и на двете компании обаче имат и второ приложение - надълбоко следене на работната мощ.

" Дистопичният капацитет на тази технология не ни е незнаен ", споделя Тан Ле, основен изпълнителен шеф и съосновател на Emotiv. Emotiv споделя пред Spectrum, че данните от неговите ЕЕГ принадлежат на служащия, който би трябвало " категорично да позволи копие от тях да бъде споделяно анонимно " с висшестоящите. Технологията за четене и следене на мисли е към момента в ранния си стадий на развиване. Особено, когато е обвързвана с джаджи, които не се вграждат по действен път. Благодарение на изкуствен интелект, електрическите сигнали на мозъка могат да се събират и разкодират отдалечено.

Към този миг технологията не може да служи за " прецизен " преводач на мислите в мозъка ни, само че е способна да покаже дали сме разконцентрирани и по-малко продуктивни. Именно заради тази причина се появяват стартъпи, предлагащи така наречения " bossware ". Задачата му е точно да следи мозъка на чиновниците на работното място.

Към технологията за следене на мислите на служащите не липсва интерес, а някои от стартъпите са привлекли огромни вложители. Например, от разработките на InnerEye се интересува Microsoft. Освен това InnerEye е получила грантове от Пентагона и военното министерство на Израел. Emotiv пък е привлякла за вложител Disney.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР