През последните години се наблюдава постепенна, но постоянна тенденция все

...
През последните години се наблюдава постепенна, но постоянна тенденция все
Коментари Харесай

Централизацията на Биткойн майнинга през годините

През последните години се следи постепенна, само че непрекъсната наклонност все по-малко пулове за рандеман на Биткойн (BTC) да преобладават в по-голямата част от международната мрежа и да откриват блокове.

Използвайки метод, основан на данни бе оценено положението на децентрализацията на водещата крипто мрежа.

Тези данни са събрани от класацията на пуловете на mempool.space, която проучва превъзходството на хеширащата мощ, разглеждайки кой е виновен за всеки блок, добавян в миналото в блокчейна на Биткойн във всеки времеви интервал.

От всички изкопани досега токени, малко над 27% са били добити от незнайни лица – най-много в ранните дни на мрежата, евентуално от самостоятелни и локални миньори или към момента неидентифицирани компании за рандеман.

Сценарият обаче се промени, когато Биткойн стана все по-разпознаваем и промишлеността узря. BTC миньорите – търсейки по-голяма предсказуемост в една мощно конкурентна активност от вида “ ” – започнаха да сплотяват сили създавайки майнинг пулове. По този метод дейно усилват възможностите си да добият годен блок и да споделят възнаграждението за него.

Това фрапантно промени положението на децентрализация на мрежата, както се вижда от резултатите за последните 3 години, когато единствено четири пула обезпечават над 59% от световния хаш рейт:

  • Foundry USA (17.36%)
  • AntPool (16.39%)
  • F2Pool (15%)
  • Binance Pool (10.36 %)

Забележително е, че наклонността се резервира с течение на времето. Вътрешният рандеман на Биткойн към този момент не е изпълним, по-малките компании не са в положение да оцелеят, до момента в който работят на загуба, а останалите оживели се концентрират в по-малко пулове за още по-голяма предвидимост на приходите.

През последните три месеца единствено два минни пула получиха повече от половината от цялото систематизиране на доставките на Биткойн, което е несъмнено като 6.25 BTC на придобит блок – това се случва приблизително на всеки 10 минути, за към 900 BTC/ден.

Foundry USA получи към 24,831,25 BTC за рандеман на 3,973 блока (29.66%), до момента в който AntPool получи към 19,018,75 BTC за рандеман на 3,043 блока (22.72%). Това води до общо 43,850 BTC, насъбрани от тези пулове през последните 90 дни, което се равнява на $1.16 милиарда, като се има поради, че цената на Биткойн към 24 септември се колебае към $26,500.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР