През последните години политиката за осигуряване на подкрепа на децата

...
През последните години политиката за осигуряване на подкрепа на децата
Коментари Харесай

Информационна програма за родители в раздяла,преди, по време и след развод

През последните години политиката за обезпечаване на поддръжка на децата и фамилиите е насочена към въвеждането на напълно нов метод в грижите за децата, ориентиран към предварителна защита, ранна намеса, поддръжка на фамилиите и обезпечаването на фамилна или близка до фамилната среда за всяко българско дете.

Основни детайли на тази поддръжка са деинституционализацията на грижата за деца и даването на качествени и налични услуги в общността и в фамилна среда, в това число и услуги за ранно детско развиване, както и обезпечаването на финансова поддръжка за фамилиите с деца.

Да бъдеш родител е сложна работа и за нея не получаваме образование. Раздялата и родителстването след раздялата – още по-трудно нещо и няма образование за тях. В този сложен и кондензиран с страсти интервал от време на време е мъчно да разберем от какво се нуждаем ние самите, както и от каква се нуждаят децата ни. Децата също имат компликации в този интервал.

Процесът на приспособяването към това, да сте разграничени родители към този момент е към своя край, само че родителстването, животът с децата продължава. Основната смяна, която е настъпила като родители е във взаимоотношенията с някогашния сътрудник – от интимни сътрудници към сътрудници с настоятелен връзки.

В поддръжка на родителите и децата, Фондация «Владиславово» дава «Информационна стратегия за родители в разлъка, преди, по време или след развод» в Центровете за социална поддръжка «По-добро бъдеще» и «Бъдеще за децата от Аспарухово»

Център за социална поддръжка «По-добро бъдеще» дава програмата в пакета си от услуги и действия създадена в границите на план „ Правосъдие-приятел на детето “ от Международна обществена работа – България и е ориентирана към родители, които са в разнообразни стадии на разлъка и които срещат усложнения да се спогодят по разнообразни въпроси, свързани с родителските права, както и по отношение на родителстването, след раздялата.

Насочването към програмата става посредством:

Съда
Адвокати на родителите
Професионалисти – психолози, персонални лекари, ОЗД Родители, които търсят информация за резултата на раздялата върху децата и методите, по които могат да понижат отрицателните последствия от нея.

Може да имате чувството, че Вие нямате никакво въздействие върху равнището на спора, че той просто се случва. Но всеки родител, без значение дали счита, че предизвика спора или не, може да го ръководи по метод който не е нездравословен за детето.

Най-важните стъпки са:
• Опитайте се да не воювате пред очите на децата или да ги карате да вземат страна
• Приемете, че възприятията на децата могат да бъдат разнообразни от вашите
• Мислете за това, какво Вие самият можете да извършите, а не какво някогашният ви сътрудник е направил или не е направил
• Фокусирайте се върху това, което прави работа, а не върху това, което не работи
• Помнете, че дребните стъпки водят до огромни промени
• Грижете се за себе си и бъдете най-хубавите родители, които можете да бъдете

Процесът на бракоразвод визира и много юридически аспекти – в правосъдна зала се вземат значими решения, от които зависи бъдещето на децата. В тази си активност съдията се подкрепя от обществен служащ от Дирекция „ Социално подкрепяне “, който след посещаване в дома на децата и техните родители показва мнение и/или изготвя обществен отчет за тяхната обстановка, който показва на съда.

Ако някой от родителите живее в чужбина, съдията би трябвало да изиска обществен отчет за неговата обстановка от съответната страна с цел да може да вземе решение в най-хубав интерес на децата.

Ако децата са навършили 10 години, те наложително ще бъдат изслушани от съдията. Ако е належащо по-малките деца също могат да бъдат изслушани с категорично решение на съдията. При всички положения при чуването на децата би трябвало да им бъде обезпечена подобаваща конюнктура съобразена с тяхната възраст. На чуването на децата наложително би трябвало да участва обществен служащ от Дирекция „ Социално подкрепяне “ и различен подобаващ експерт (психолог, педагог), при нужда. Ако съдът разполага с информация, че е налице родителско отчуждение, съдията назначава експертиза и изслушва експерт – психолог

Вход към услугата:

Родителите подават молба до доставчика на услугата за включване в осведомителната стратегия и подписват Договор за даване на услугата, като самозаявили се клиенти.
Времетраене: 4 астрономически часа, извършени в границите на 2 седмици. Времето за осъществяване на сесиите се договоря с родителите.

Начин на осъществяване:

Информационната стратегия може да се организира самостоятелно или в група. Бившите сътрудници не се включват в една и съща група.

Информационната стратегия намира положително приложение в някои от по-специфичните случаи с които работи Център за социална поддръжка, в частност такива с съществуване на Синдром на родителско отчуждение (СРО) ориентирани от Д “СП “/ О “ЗД “ гр. Варна

Екипът от експерти в Център за социална поддръжка «По-добро бъдеще» е с богат професионален опит, висока подготовка и включва обществени служащи, психолози, възпитател, логопед и трудотерапевт./fvladislavovo.org
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР