През последните години интересът на завършващите ученици към българските университети

...
През последните години интересът на завършващите ученици към българските университети
Коментари Харесай

Интересът към българските университети се повишава

През последните години ползата на завършващите възпитаници към българските университети непрестанно нараства. Това съобщи за Българска телеграфна агенция шефът на Центъра за кариерно насочване във Варна Дияна Янева преди откриването на кандидат-студентската борса, чийто хазаин бе Юнашкият салон в крайморския град.

„ Тенденцията е младежите да търсят все по-често и препоръки за кариерната си ориентировка “, добави Янева.

По думите ѝ през предходната образователна година през групови образования в Центъра са минали над 5600 възпитаници. Експертите са дали и повече от 900 самостоятелни съвещания.

Тъй като трендовете са младите да избират родни университети, на борсата се показват 6-те варненски висши учебни заведения, добави Янева.

Тя акцентира, че измежду образователните заведения в страната към този момент има голяма конкуренция, само че задачата на Центъра е да разпространява локалните, с цел да може младежите да пожелаят да учат и се осъществят в родния си град.

Специалностите във Висшето военноморско учебно заведение непрестанно се надграждат. Новостите са свързани с компютърните системи. Вече са основани специалности „ Дигитална промяна “, „ Изкуствен разсъдък и SMART технологии “, „ Софтуерни и компютърни технологии “. Новост в учебното заведение е специалността „ Корабен сервизен инженер “, която дава опция завършващите да се осъществят както на брега, по този начин и на море, уточни Георги Петров, старши специалист в отдел „ Учебна активност “ във ВВМУ.

Николай Драгоев, началник на приема на студенти във Варненския свободен университет, разяснява, че учебното заведение предлага стратегии в 10 професионални посоки. По думите му измежду най-търсените специалности са „ Право “ и „ Архитектура “.

„ Много младежи се ориентират и към стратегиите по логика на психиката. През последните години кандидат-студентите вършат необорим избор на специалност, като вземат поради по какъв начин ще се осъществят след завършването си “, добави Драгоев.

Той разяснява още, че Варна е град със мощни университетски обичаи в региона на стопанската система и бизнес специалностите са постоянно търсени. Университетът предлага и компетентност „ Международен бизнес “ на британски език, която е взаимна с сътрудници от Норвегия и отваря опция младите на практикуват в интернационалните компании.

 

„ Икономическият университет предлага 28 бакалавърски и 27 магистърски стратегии “, уточни Елица Виденова, специалист „ Връзки с обществеността “ и и.д. шеф на Центъра „ Кариери, предприемачество и маркетинг “ във висшето учебно заведение.

В постоянната форма на образование специалностите са извънредно разнородни, в областта на стопанската система, бизнеса, администрацията, логистиката, информатиката, аграрния бизнес. Висшето учебно заведение предлага 4 специалности с преподаване на британски език. Университетът има над 2800 сътрудници от бизнеса и администрацията. Реализира няколко взаимни стратегии с задгранични сътрудници с опция за приемане на дипломи, които важат в разнообразни страни. Има подписани партньорства с висши учебни заведения от над 40 страни за продан по стратегиите „ Еразъм “ и „ CEEPUS “, както и повече от 70 контракта по стратегия „ Еразъм + “ за осъществяване на студентски практики в чужбина.

31 специалности предлага на младежите Техническият университет, добави Марияна Петрова, специалист по приема на студентите. Освен това, завършващите могат да се ориентират и към двата колежа към висшето учебно заведение – във Варна и Добруджанския софтуерен лицей в Добрич. Палитрата на специалностите в университета е извънредно богата - осведомителните и информационните технологии, роботиката, изкуствения разсъдък, корабостроенето и синята стопанска система. Университетът предлага и компетентност „ Възобновяеми енергийни източници “. Училището разполага с над 250 лаборатории и тренажорни комплекси, а студентите могат да разчитат и на стажове по специалността си.

Иглика Щерева, специалист по банкет на студенти в Медицинския университет, уточни, че на борсата младежите има опция да получат подробна информация за колежа към висшето учебно заведение, както и за активността на филиалите в Шумен, Сливен и Велико Търново, където се осъществя банкет медицински сестри и акушерки.

Все повече кандидат-студенти избират университета, като в него учат младежи от 52 страни, добави Щерева.

Тя акцентира, че учебното заведение се насочва към посоки, които съчетават медицината с други специалности. Като образци тя уточни, новата стратегия „ Изкуствен разсъдък “, както и единствената в страната компетентност „ Биомедицинска техника и технологии “, която съчетава медицината с инженерните науки. От тази година университетът към този момент ще предлага и магистърска компетентност „ Кинезитерапия “.

Висшето учебно заведение по мениджмънт предлага 10 бакалавърски стратегии в областта на бизнеса, софтуерните системи и другите сегменти на туризма. На въпросите на младежите през днешния ден отговаряше Сияна Смолецова от отдел „ Прием и маркетинг “. За Българска телеграфна агенция тя уточни, че университетът към този момент предлага и докторска стратегия по туризъм, образованието в която се организира на британски или български език. Институтът по кулинарни изкуства към ВУМ предлага упълномощени специалности с опция за довеждане докрай с две дипломи. Студентите имат до 500 часа практическо образование и наложителни стажове. Освен това те имат опцията да пътуват, с цел да се образоват или да карат стажове на четири континента.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР