През последните години данъчно-осигурителното бреме расте През тази година ще

...
През последните години данъчно-осигурителното бреме расте През тази година ще
Коментари Харесай

До 13 май работим само за държавата после за себе си

През последните години данъчно-осигурителното задължение пораства

През тази година ще ни трябват 133 дни, с цел да осигурим плануваните налози в бюджета, пресметна Институтът за пазарна стопанска система. Така Денят на данъчната независимост, в който жителите ще спрат да пълнят хазната и стартират да работят за себе си, в България ще настъпи на 13 май. Датата е алегорична и демонстрира по кое време проектът за приходите на страната ще бъде изпълнен, в случай че всичко направено бъде неотложно изземано, написа в. Сега.

Общо тази година заложените доходи в бюджета са за 38.2 милиарда лева Най-много дни ще отделим, с цел да изработим постъпленията от Данък добавена стойност - 34 дни. За приходите от данък ще са ни нужни близо 18 дни, за обществено обезпечаване - 23 дни, а за здравно - 9 дни. Приходите от подоходни налози ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни налози - за малко над 8 дни. Други 8 дни ще работим единствено с цел да платим държавните и общинските такси.

През 2018 година Денят на данъчната независимост идва по-късно - предходната година бе маркиран на 8 май. Това се дължи на натежаването на данъчно-осигурителното задължение. От 1 януари вноската за пенсия и цигарените акцизи са по-високи, което усилва отговорностите на данъкоплатците към хазната с към 450 млн. лева

Ако се осъществят заложените в бюджета близо 2.4 милиарда лева приходи от Европейски Съюз по линия на еврофондовете, българите ще получат поддръжка от европейските данъкоплатци, които ще ги анулират с 8 дни работа към страната, са сметнали още ИПИ. Отработването на заложения недостиг от 1.1 милиарда лева пък ще ни " коства " 4 дни в допълнение. През последните две години обаче този недостиг не се осъществя и бюджетите излизат на остатък. През 2018 година, в случай че този сюжет се повтори, може и да няма дни за отработване.

Оказва се, че сериозното разминаване в планирането и осъществяването на бюджетите през последните две години обърква сметките на ИПИ. Така да вземем за пример по-високият растеж на Брутният вътрешен продукт и доста по-ниското асимилиране на европейските средства, както и приключването на бюджета с остатък вместо плануван недостиг са изместили Деня на данъчната независимост за 2017 година от 16 на 8 май.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР