През последните дни Украйна и Русия си размениха множество обвинения

...
През последните дни Украйна и Русия си размениха множество обвинения
Коментари Харесай

Западни издания анализират възможните последици от взрив в Запорожката АЕЦ

През последните дни Украйна и Русия си размениха голям брой обвинявания в подготвянето на нахлуване против Запорожката АЕЦ, което провокира съществено напрежение измежду интернационалната общественост. Много западни издания през днешния ден засягат тематиката за последствията от вероятно взривяване на оборудването и вероятните мащаби на нуклеарно замърсяване. Информацията от техните изявления предлага Българска телеграфна агенция.

Украинският президент Володимир Зеленски още веднъж съобщи, че Русия може би възнамерява да " симулира офанзива " против Запорожката АЕЦ, като по думите му съветските войски са сложили " предмети, наподобяващи експлозиви " на покривите на постройки в обекта, написа английският в. " Гардиън ".

Зеленски уточни, че по информация на украинското разузнаване предметите са били ситуирани на покрива на няколко енергоблока на централата, която сега е под съветски надзор.

Той предизвести, че Русия възнамерява да " симулира офанзива " против Запорожката АЕЦ. " Но във всеки случай светът вижда и не може да не види, че единственият източник на заплаха за Запръжката АЕЦ е Русия. И никой различен ", сподели украинският държавен глава.

Зеленски и украинските военни не предоставиха никакви доказателства за изказванията си, отбелязва в. " Гардиън ".

Вчера Международната организация за атомна сила (МААЕ) съобщи, че нейните специалисти, основани в централата, не са забелязали никакви признаци за мини или експлозиви, само че се нуждаят от по-широк достъп, с цел да се уверят в това, напомня английското издание. " По-конкретно би трябвало да бъде обезпечен достъп до покривите на реакторните блокове 3 и 4, както и до елементи от турбинните зали и някои елементи от охладителната система на централата ", се прецизира в изказване на интернационалната организация.

Макар че съгласно някогашни чиновници на централата реакторите мъчно биха могли да бъдат развалени, дребното водохранилище за изстудяване е уязвимо при детонация, която може да провокира отчасти радиоактивно приключване, сравнимо с повредата в атомната електроцентрала " Три майл айлънд " в Съединени американски щати през 1979 година, написа " Гардиън ".

Олексий Ковиньов, някогашен старши инженер в Запорожката АЕЦ, съобщи, че при този сюжет радиацията ще бъде локализирана в по-голямата си част, само че добави, че може да има радиоактивно приключване, в случай че се отворят вентилационните канали.

Зеленски допусна, че възможна детонация в Запорожката АЕЦ би се равнявала на експлоадирането на " шест Чернобилa ", написа американското сп. " Форбс ".

По публични данни при повредата в Чернобил през 1986 година са починали единствено 42 души, само че Организация на обединените нации и други организации пресметнаха, че броят на жертвите на радиационното облъчване е бил 4000 и даже повече, напомня изданието.
Според някои специалисти при възможен гърмеж в Запорожката АЕЦ нуклеарното замърсяване ще бъде доста по-малко от това в Чернобил, което засегна към 150 000 квадратни километра в Беларус, Русия и Украйна, в това число и към 500 квадратни километра северно от централата в Чернобил, показва " Форбс ".

Джеймс Актън, съдиректор на Програмата за нуклеарна политика към Фондацията за интернационален мир " Карнеги ", съобщи пред Си Ен Ен, че възможна нуклеарна злополука в Запорожката АЕЦ най-вероятно ще докара до провали, сходни с тези от повредата в АЕЦ " Фукушима " от 2011 година. Тогава най-засегната беше територията в радиус от 30 километра от централата.

Според Актън една нуклеарна злополука в Запорожката АЕЦ най-вероятно ще бъде лимитирана до " местна повреда ", която ще засегне територията с радиус от 10 до 20 километра към оборудването заради усъвършенстваната структура, осигуряваща сигурност, написа американското списание.

Проф. Майкъл Кларк, гост-преподавател в Кралския лицей в Лондон счита, че в случай че реакторите на Запорожката АЕЦ бъдат взривени, " това ще докара до нещо сходно на Чернобил през 1986 година ", написа английският " Ивнинг стандард ".

" Въпреки че всички реактори са изключени и не работят, в тях към момента има горивни пръти, които би трябвало да се охлаждат ", сподели той.

" Ако бъдат взривени, това отново ще аргументи вреди и те евентуално ще прегреят, даже и в пасивно положение, тъй че ще има нуклеарно замърсяване. И по-късно всичко ще зависи от посоката напразно. Той може да вее към Русия, само че също по този начин може да духа и в западна посока, към Западна Европа ", сподели още специалистът.

" Достигнахме точката на максимален боязън. Но дали са задоволително луди, с цел да го създадат? Да, луди са ", заключи проф. Кларк.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР