През последните дни Слънцето изненада учените с необичайно висока активност.

...
През последните дни Слънцето изненада учените с необичайно висока активност.
Коментари Харесай

Видео показва необичайната слънчева активност

През последните дни Слънцето изненада учените с извънредно висока интензивност. НАСА разгласява видео, което демонстрира в елементи слънчевите изригвания, в това число и най-мощното от повече от десетилетие насам.

Невиждано северно зарево от 10 година насам озари небето над Земята

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯ СНИМКИ НА ЗРЕЛИЩНОТО СЕВЕРНО СИЯНИЕ

Изригванията се породиха от огромно слънчево леке. Активността на Слънцето е непредвидена, тъй като то се намира в 11-годишен интервал на най-малко, т.е. сходни процеси са необичайност и нормално не са толкоз мощни. Този цикъл стартира през 2014 година, когато завърши слънчевият макисмум - 11-годишният интервал, през който слънчевата интензивност е огромна.

Мощно слънчево изригване блокира GPS връзките

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

В средата на предходната седмица беше и най-голямото изригване, клас X, като доближи степен 9.3. Изригването беше толкоз мощно, че наруши GPS и радиокомуникациите за към час и половина в ориентираната към Слънцето страна на Земята. Това беше и най-мощното слънчево изригване от 12 години насам.



"Слънцето сега е в интервал на слънчев най-малко. Броят на дейни райони, където се образуват изригванията е дребен, тъй че няколко X-клас изригвания толкоз близо едно до друго е доста извънредно ", разяснява Аарон Рийд от университета на Белфаст, представен от онлайн изданието CNET.

Long-duration X8.2 #solarflare from #AR12673. pic.twitter.com/CtGhWiNM69
— Edward.Vijayakumar (@edwanx) 10 септември 2017 година
Макар сюрпризирани, учените са удовлетворени от трите X-клас изригвания в границите на 48 часа, както и няколкото по-слаби изригвания преди и след тях. Честотата и спомагателните наблюдения посредством телескопи ще оказват помощ на астрономите да научат повече за процеса на образуване на изригванията и ще им помогне да ги плануват по-лесно отсега нататък.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР