През последните десетина години полицията и прокуратурата са засипани от

...
През последните десетина години полицията и прокуратурата са засипани от
Коментари Харесай

Прокурор: Превенцията е единствената сигурна мярка срещу ало-измамници

През последните десетина години полицията и прокуратурата са засипани от тъжби за измами, осъществени по телефона. Според органите на реда действително осъществените закононарушения от този жанр обаче са доста повече, защото огромна част от пострадалите не подават сигнал от една страна - обезпокоени, че са излъгани, а от друга - не имат вяра, че измамниците ще бъдат разкрити. Хиляди са излъганите, прибраните суми възлизат на десетки милиони. Всички институции оповестиха война на телефонните измамници, които обаче с времето стават все по-изобретателни, по-нагли, а прибираните от мулетата суми - все по-големи.

Превенцията е единствената сигурна мярка против телефонните измамници. В нея обаче би трябвало да се включат всички институции, които са както част от проблема, по този начин и от схемите им, разяснява за Българска телеграфна агенция прокурорът от Районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев. Той е безапелационен, че преди всичко всеки би трябвало да знае, че държавни чиновници и лекари не вземат пари от хората на ръка за нищо, в случай че не става дума за рушвет.

Още по-малко пък те да се хвърлят от тераси, да се оставят под пейки и кошчета за отпадък. Мислили сме доста какво би могло да се създадем като предварителна защита и едно нещата, за които сме уверени с моите сътрудници е говоренето на тази тематика с всички вероятни средства и мотиви, включително и посредством медиите, добавя прокурорът. Защото, в случай че няма непрекъснато говорене на тази тематика, от ден на ден хора ще не престават да влизат в тези схеми и с все по-големи суми, означи той.

Телефонните измамници са доста изобретателни,  а схемите им все по-убедителни

Телефонните измамници са доста изобретателни, а схемите, с които вкарват в подвеждане жертвите си, непрекъснато се менят и стават все по-убедителни, счита магистратът. Другото е целевата група - нормално това са възрастни хора, живеещи сами и заради възрастта си и възпитанието си се поддават доста елементарно на този тип измами. Затова и в последно време ползват схеми, при които се употребява престиж - оповестяват на възрастния човек, че са представители на органи на властта - служители на реда, следователи, прокурори, уточни Атанас Илиев.

Като образец Илиев уточни схемата за гонене на нарушители и по какъв начин полицейски чиновници се нуждаят от съдействието на възрастния човек, като един безсънен жител. По думите му възпитанието, което възрастните хора са построили, респектът, който имат към властта и нейните представители, води до там, че те се поддават и стартират да " спомагат " и се стига до целения резултат - предаване на паричната сума.

В множеството от случаите се касае за много добра организация, която е двупосочна - от една страна да заблуди проверяващите органи, и от друга - да убеди " жертвата " си. Използват се карти на румънски мобилни оператори, парите минават през доста хора, които не се познават между тях, а в доста от случаите първият във веригата даже не знае, че става въпрос за машинация. Колкото и да е учудващо по веригата има и положителни психолози, а на първа линия са и положителни артисти - те знаят какво да кажат, по какъв начин да си преправят гласа, да влязат в посоката, която пострадалите подават без да желаят в суматохата си. За една част от обектите си телефонните измамници разполагат и с предварителна информация. Не на последно място прокурорът уточни, че този тип закононарушение генерира задоволително огромни суми, част от които се употребяват за стройната организация.

Хората, от които зависи да не се случват тези закононарушения, са самите пострадали

Хората, от които най-вече зависи да не се случват тези закононарушения са самите пострадали и по тази причина те непрестанно би трябвало да бъдат запознавани с всяка нова скица на измамниците. С риск да се повторя, прибавя Атанас Илиев, би трябвало да се знае, " че няма държавен чиновник или доктор, който по телефона да желае пари. Това не може да се случи ". Когато стартират диалог с непознато лице, което ги шокира със страшна вест, би трябвало да създадат всичко допустимо да запазят успокоение и да получат информация по тематиката и по различен метод. Ако в съответната скица се касае за потърпевш негов непосредствен - да се свърже с него по телефон, друг от този, по който приказва с измамниците, изяснява Илиев.



И най-важното, твърди прокурорът - във всички случаи, когато става въпрос за нещо доста ужасно и грубо, преди да създадат каквото и да е било, би трябвало да изискат подпомагане от някой родственик, комшия или на тел. 112. В никакъв случай не би трябвало да се панират, а първо да им светне " алената лампичка " за машинация, тъй като безапелационен е Илиев, настъпи ли суматохата - 50 на 100 от измамата е изпълнена.

За страдание, очевидно опитите на полицията и на медиите да приказват за това не оказват помощ

Въпреки всички опити да се приказва на тази тематика, не престават информациите за излъгани, част от които към този момент не са толкоз възрастни, а са интелигентни и образовани хора. И до момента в който измамите бяха по 1000 - 2000 лв., в този момент към този момент се приказва за десетки хиляди, като има случай и за 100 000 лв..
От началото на годината над 600 души у нас са станали жертва на телефонни измами, а " прибраните " пари са над 800 000 лв., сочат данни на Министерство на вътрешните работи. Някои от жертвите обаче не са потърсили полицията, което подвига " облагата " на над един милион лв..

Най-много измами има регистрирани в София, след столицата са огромните градове, от които преди всичко е Пловдив, следван от Варна. В дребните обитаеми места, където хората се познават и поддържат връзка между тях, измамите са по-рядко, защото сами се предизвестяват.

Поради високата социална заплаха този тип престъпност е приоритет на полицията и прокуратурата

Въпреки компликациите при следствието на този тип престъпност, заради високата социална заплаха, тя е приоритет за полицията и прокуратурата, които работят интензивно и в положително взаимоотношение. По думите на Илиев към този момент е построена сериозна организация, с която може да се съберат нужните доказателства и да се " заковат " отговорните лица пред съда. Има начинания и във връзка с предварителната защита, една от които е да привлекат към идеята и банките. Идеята е, когато в банката видят възрастен човек, който без предварителна поръчка пожелава да изтегли огромна сума пари, да поговорят с него. Може би един диалог в границите на 2-3 минути ще предотврати едно закононарушение, счита прокурорът.

Независимо от юридическите пречки, които ще се появят, от прокуратурата се надяват те да бъдат преодолени, когато става въпрос за попречване на закононарушение. В битката с телефонните измамници са включени и родните мобилни оператори, макар че се употребяват румънски карти. В тази връзка въпрос на време е да се изиска информация и да се разбере кой, по кое време, от кое място и от кои телефонни кафези и с кои лица са водили диалози. Според Атанас Илиев става дума не просто за шепа мошеници, а за много проведена система от мулета, " ревачи " по телефона, поредност от медиатори и " мозъците ", до които би трябвало да стигнат парите.

Причината да съществува този тип престъпност се крие в самото закононарушение и в целевата група на пострадали - възрастни хора, оставени да живеят сами. Тези хора на процедура доста бързо са склонявани да дадат рушвет, тъй като съгласно тях " по този начин е редно ". Затова главно си остава говоренето. Ако всеки един каже на най-малко един възрастен човек защо става въпрос - може да се опазят нечии спестявания, означи прокурорът.

Полицията с осведомителна акция за попречване на телефонни измами

Полицията набеляза комплекс от ограничения за попречване на опитите за телефонни измами. Тя е ориентирана към възрастните и самотноживеещи хора. Брошури с предизвестия и препоръки по какъв начин да се работи в такава обстановка ще бъдат оставени на местата, посещавани най-вече от пенсионери. Освен банковите чиновници, ще се търси съдействието на " Социално подкрепяне ", на персоналните лекари, чака се помощ и от медиите. Брошурите включват и най-разпространените сюжети за искане на пари: Тежко потърпевш родственик търси пари за незабавна скъпоструваща операция; Заразени близки с птичи/свински грип и искане на пари за животоспасяващи ваксини; Предизвикано ПТП от родственик с умряло дете; Освобождаване на пощенска пратка от чужбина; Закупуване на ваучери по отношение на облага от томбола; Полицейски чиновници търсят подпомагане за задържане на телефонни измамници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР