През последните десетина дни лекарите в хърватска Клиника по травматология

...
През последните десетина дни лекарите в хърватска Клиника по травматология
Коментари Харесай

Четирима души са в болница след нападения от врани в Хърватия

През последните десетина дни лекарите в хърватска Клиника по травматология съвсем всеки ден оказват помощ на пациенти, нападнати от врани, оповестява локалният вестник "Ютарни лист ".
Макар че нападенията от птиците по това време на годината не са необичайност, лекарите не помнят толкоз тежки пострадвания, породени от тях. Само през последните 3 наряди доктор Стипе Чорлука е приел четири пациентки, нападнати от врани.
"Такова нещо не съм претърпял, откогато работя ", признава докторът.
"През последните 10 дни в незабавното поделение пристигна момиче, което поради нахлуване от врани си беше счупило гръбнака, една пациентка със счупена ръка, една със счупено коляно, а друга си беше изкълчила глезена. "
Пациентките разказали, че враните налетели върху тях, без да бъдат провокирани с нещо. Двете най-тежко ранени девойки карали велосипед и при нападението паднали и получили фрактури. Другите, които имали по-леки пострадвания, били изпратени на домашно лекуване, откакто получили първа помощ. Едната от тях споделила, че се разхождала и почнали да я атакуват врани. Тя се пробвала да се отбрани с ръце, само че паднала и си счупила става на ръката.
Според доктор Чорлука има няколко забавни съвпадения - всички нападнати са от женски пол, нападенията са осъществени по здрач и всички жертви имали дълги коси. Орнитоложката Ива Шоштарич споделя, че се случва врани да атакуват хора, само че в никакъв случай преди не е чувала за такива тежки случаи.
"Когато враната нападне, а тя прави това, когато се усеща застрашена, най-добре е да започнете да махате с ръце и по този начин да я изплашите. Няма потребност да бягате, а единствено да се отдалечите с бързи крачки. Разбира се, на велосипед това е по-трудно, само че в случай че е допустимо, би трябвало незабавно да спрете, да слезете и да изгоните враната ", поучава орнитоложката.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР