През последните десетина дни Иван Гешев непрекъснато повдига обвинения на

...
През последните десетина дни Иван Гешев непрекъснато повдига обвинения на
Коментари Харесай

Журналистът Йово Николов: Прокуратурата наистина е бухалка на Гешев, действа избирателно

„ През последните десетина дни Иван Гешев непрестанно повдига обвинявания на разнообразни хора – като се стартира от някогашния министър председател Борисов, мине се през Делян Добрев, двама депутати от „ Възраждане “, а в този момент и Кирил Петков “.

Софийска районна прокуратура предложи на основния прокурор да внесе стимулирано искане до Народното събрание за предоставяне на позволение за възбуждане на наказателно гонене против Кирил Петков - някогашен министър-председател и сегашен народен представител в 49-ото Народно заседание. То е направено по отношение на досъдебно произвеждане по отношение на декларация за поданство, подадена на съображение чл.110 от Конституцията на Република България с погрешни данни.

„ Това се случва откакто беше поискана оставката на основния прокурор. Тези дейности на Прокуратурата демонстрират, че сега, в който Гешев е със заплашен пост, той задейства така наречен каузи на трупчета. Обществото обаче желае Главната прокуратура да работи от самото начало и делата на трупчета да не се употребяват за операция на Висш съдебен съвет и на Прокуратурата, а да се работи законосъобразно “.

Йово Николов разяснява и кандидатурата на Калин Стоянов, който е номиниран за министър на вътрешните работи и който беше обвинен по дело за " насила ".

„ Кариерата му потегля от Бургас. Стана прочут със абсурда към следствието на „ Хемус “. За това му беше повдигнато обвиняване. Към този миг не виждам проблем. Очевидно е, че има предпочитание отпред на Министерство на вътрешните работи да застане човек от кариерата. Аз обаче съм песимистичен - това не всеки път е било верен знак. Реформите в Министерство на вътрешните работи са се случвали, когато е влизал външен човек “.

Йово Николов обясни процедурата, по която се назначават шефовете на службите за сигурност.

„ Министър – ръководителят предлага, президентът издава декрет, само че се е случвало – през 1996 г, да не издаде. От позиция на политическата конюнктура и антагонизма, който съществува сред Политическа партия и Радев, ще бъде задоволително желанието на новото държавно управление да смени шефовете на служби. Бяха дадени поръчки, че ще бъде изменен закона по този начин, че Народното събрание да избира шефовете на служби “.

Изслушването на шефовете на служби в Народното събрание беше любопитно, само че бяха осъществени операции и нередности, означи още Николов.

„ Председателят на ДАНС Пламен Тончев стартира да споделя какви следствия прави организацията. Тя обаче няма право да проверява, тъй като е осведомителна работа и има оперативно-издирвателни функционалности.

Директорът на военното разузнаване пък ни заяви някакви обстоятелства, че разузнавачите мерят радиацията в Украйна, с цел да ни кажат по кое време да стартираме да пием таблетки с йод.

Изключително несъстоятелни известия бяха отправени към Народното събрание и обществото, с явното желание да бъде показано на обществото, че тези служби в действителност са на президента и се явяват някакво негово шесто ръководство “.

 

Дейността, която би трябвало да правят тези служби е аналитична и би трябвало да служи за предупреждаване на изпълнителната власт, уточни журналистът.

„ Това не се случва и по тази причина не виждам нищо по-нормално от това шефовете им да бъдат заменени. Такава промяна имаше по време на първото служебно държавно управление на Радев – т.е. президентът предлага на президента да назначи хора на президента за шефове на служби. Това е неуместно “

Николов разсъждава и върху изявлението на Алексей Петров, че не би отказал пост в службите за сигурност. „ Активността на Алексей Петров е мощно надценена поради неговата биография. Не считам, че той има благоприятни условия да въздейства върху избора на шефове на служби. По времето на прехода е имал доста въздействие в някои области “.

Йово Николов проучва също протичащото се към Ангел Христов – единият от братята Галеви, който беше търсен с алена бюлетина от Интерпол, само че оказа нелегално влезнал на територията на страната ни и умрял в имението си в село Ресилово.

„ През 2008 година Румен Петков, който тогава е вътрешен министър, е заставен да напусне след съвещание на Комисията по национална сигурност, на което излиза наяве, че се е срещал с братя Галеви в ресторанта на Алексей Петров. След това се схваща, че Петров е конфиденциален помощник на Национална работа „ Сигурност “, става консултант и в ДАНС.

Ролята на братя Галеви по времето на прехода е любопитна – те са въплъщение на локалния феодализъм. Те са някогашни барети, които са назначени за чиновници на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “. След това са уволнени.

 

Не са еднопосочни фигури, само че владееха Дупница. Осъдени са за проведена незаконна група и бяха обвинени за пране на 35 милиона. Винаги са се движили по ръба на закона, от време на време и са го прекосявали, тъй че не е нещо изключително да преминат и границата нелегално. Без да имам задоволително обстоятелства, по логичен път стигам до извода, че Ангел Христов не за пръв път се връща в България и това, което го е сполетяло, не се е случило сега, когато с неспокойствие е прегърнал околните си. Най-вероятно е влезнал с подправена идентичност “.

Николов напомни, че през 2012 година Европейска комисия избира 13 каузи, които се следят с висок публичен интерес, само че единствено 8 от наказаните влизат в пандиза.

„ Останалите ги нямаше. Проблемът не е от през вчерашния ден. Той съответствува с техническата подготвеност на България да влезе в Шенген. Очевидно е, че единствено техническите условия не работят. Има задоволително нагли образци за нарушение не границата “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР