През последните 20 години Германия вложи около €200 милиарда в

...
През последните 20 години Германия вложи около €200 милиарда в
Коментари Харесай

Цените на електроенергията в Германия над 100 пъти падаха до отрицателни стойности

През последните 20 години Германия вложи към €200 милиарда в развиването на чистата енергетика от възобновими източници. Тази инвестиция даде резултат. Дори и доста повече: през някои дни количеството генерирана сила надвиши потреблението и тази сила безусловно нямаше какво да се прави.
Немският оператор Tennet заяви, че в сходни дни електрическата мрежа се претрупва заради остатъка на мощ.
 Цените на електрическата енергия в Германия и Франция за интервала 28-30 октомври 2017 година. Цените са били негативни 31 часа подред с най-малко -83,06 евро на мегаватчас.
Според пазарните закони, в случай че предлагането надвишава търсенето, то цената на стоката понижава. Същото е с цените за електрическа енергия. В една от най-големите европейски тържища EPEX Spot , тази неделя, навръх 24-ти декември и през коледния понеделник на 25-ти декември спотовите цени на тока в Германия още веднъж паднаха под нулата. В края на предходната седмница притежателите на фабрики и другите огромни консуматори получиха по 50 евро за всеки мегаватчас употребявано електричество. Информацията е на NY Times.

На елементарните консуматори никой нищо не заплаща. В Германия, цената на електрическата сила през последните години е повишена с към 50%, а цената на самата електрическа енергия е едвам 20% от сметката за ток. Останалото са спомагателни налози, възнаграждение преноса на сила и дотации на фирмите, разрастващи различна енергетика (лилавите стълбчета в диаграмата).

Причината за спада на цената под нулата е съвпадението на няколко разнообразни фактора: извънредно топлата зима, ниското търсене по празниците и почивните дни, както и задоволително мощния и непрекъснат вятър.

Не за първи път в Германия има остатък от електрическа енергия. Това се случва най-често в почивните дни. Отрицателните цени на тока към този момент се одобряват за нещо обикновено и никого не учудват. Според статистиката на EPEX Spot, през 2017 година спотовите цени са слизали под нулата тъкмо 103 пъти за тази година, към 2 ноември.

Осен в Германия, негативни цени на електрическата енергия бе закрепена и в други европейски цени – Белгия, Англия, Франция, Холандия и Швейцария. Но в Германия това се случва най-често.

Ситуацията се усложнява от това, че електрическата енергия в Германия се обезпечава от централи, които е невероятно да бъдат спрени бързо в интервалите с ниска консумация. Това са въглищните и атомните електроцентрали, както и комбинираните Топлоелектрическа централа. Диаграмата на другите видове сила демонстрира, че въглищните и атомните централи въпреки всичко са понижили генерираната от тях по празниците сила. Атомните централи имат намаляване с 3 гигавата – т.е., с 37%, а въглищните от 15,7 GW на 5,5 GW. А вятърните централи през този интервал са осигурявали 68% от потреблението на електрическа сила в Германия, макар че този индикатор нормално е в региона на 12%.
 Диаграма на видовете електрическа енергия през интервала с негативни цени (28-30 септември)
Интересно е, че въглищата сигурно не са възобновим запас. По отношение на нефта породиха въпроси, само че с въглищата е ясно, че са формирани във времената, когато микробите не са можели да преработват целулозата от дървесината. Но международните ресурси от въглища надвишават запасите от петрол. И още, с помощта на новите технологии за рандеман на въглища и петрол, тяхното количество се усилва с всяка минала година по-бързо, в сравнение с се усилва тяхната консумация. С други думи, с помощта на актуалните геология и минно дело, наличните за рандеман ресурси порастват по-бързо, в сравнение с настоящата им консумация. Но е ясно, че това няма да е постоянно и бъдещето е пред възобновимите източници на сила.

Най-вероятният излаз от тази обстановка е допълнението на генерираните от слънчевите и вятърните електроцентрали мощности да бъдат допълнени с огромни акумулаторни складове, с които да се реализира нужния баланс. Но към този момент производството на акумулаторни акумулатори не достигнало нужното софтуерно равнище. Ето за какво количествата електрическа сила в Германия и през идващите години ще зависи от времето, а цената от време на време ще има негативно значение.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР