През последните 15 години, почти навсякъде преобладаваше мнението, че глобализацията

...
През последните 15 години, почти навсякъде преобладаваше мнението, че глобализацията
Коментари Харесай

Има ли забавяне на глобализацията?

През последните 15 години, съвсем на всички места преобладаваше мнението, че глобализацията е в крах. Основен мотив в поддръжка на това е, че делът на международното произвеждане, показан от търговията, е достигнал своя връх през 2008 година, което съответствува със международната финансова рецесия, и от този момент не се е възстановил.

Икономистите Шарат Ганапати от университета в Джорджтаун и Уан Фунг Уонг от университета в Орегон обаче вкараха нов индикатор, който оспорва този роман. Според техния разбор в този момент повече артикули пътуват на по-дълги дистанции, в сравнение с когато и да било преди, което допуска друга вероятност за траекторията на глобализацията.

Традиционният измерител на търговията се основава на доларовата стойност на износа и вноса по отношение на международния БВП (БВП). Това съответствие нараства от 38% през 1990 година до 61% през 2008 година, което демонстрира интервал на забележителен растеж на интернационалната търговия.

Докато икономистите нормално правят оценка търговията, употребявайки нейната парична стойност, експертите в региона на превоза избират “ “: общото разстояние, изминато от товара, умножено по общото му тегло. Този индикатор регистрира придвижването на стоките на разнообразни дистанции и с друго тегло, като дава цялостна визия за комерсиалната активност.

В неотдавнашна публикация Ганапати и Уонг откриват, че до момента в който съотношението на търговията към Брутният вътрешен продукт е достигнало своя връх през 2008 година, тонкилометрите на търговията са се нараснали с 49% – от 55 трилиона през 2008 година до 82 трилиона през 2019 година Този растеж изпреварва растежа на световния Брутният вътрешен продукт, поправен по отношение на инфлацията, с 18% през същия интервал.

Тези данни демонстрират, че макар спада в паричната стойност на търговията, действителният размер на стоките, пренасяни на по-големи дистанции, е повишен внезапно.

Този явен абсурд може да се изясни с намаляването на разноските за звук на транспортираните артикули. Това може да се дължи на намаляването на цените на звук артикули или на прекосяването към търговия с по-евтини артикули като първични материали.

В резюме, новият индикатор оспорва схващането за намаляваща глобализация, като демонстрира доста повишаване на размера на стоките, които се транспортират на по-големи дистанции. Това демонстрира, че светът продължава да е мощно подвластен от световната търговия, което е обвързвано с евентуални уязвимости във веригите за доставки.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР