През последните 12 месеца разходите на университетската болница Св. Марина

...
През последните 12 месеца разходите на университетската болница Св. Марина
Коментари Харесай

За година разходите на варненските болници за кислород са скочили двойно

През последните 12 месеца разноските на университетската болница " Св. Марина " във Варна за кислородолечение са се усили с 225 %, оповестиха за Българска телеграфна агенция от лечебното заведение. От многопрофилната болница " Св. Анна " допълниха, че в случай че през 2020 година по това " перо " са похарчили 36 360 лв., то през 2021 година сумата към този момент е 76 700 лв..

От лечебните заведения допълниха, че бюджетите им са потърпевши съществено и от нарастването на цената на тока и газа .В " Св. Марина " за година разноските за електрическа енергия са скочили със 142 %, а за топлоенергия - със 154 на 100. В " Св. Анна " фактурите за ток от 397 300 лв. - през 2020 година, са станали 619 000 лв. - през предходната година. Сметките за газ на лечебното заведение за една година са се нараснали съвсем двойно и през 2021 година сумата доближава малко над милион лв..

Скокът не е единствено при разноските за енергийни услуги, а и при медикаментите, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на Военноморската болница в града полковник проф. Ивайло Въжаров. Той напомни, че лечебните заведения не могат да пускат чиновниците си да работят от домовете си, нито пък имат опция да връщат заболели или да държат приетите в болница на студено, с цел да вършат икономии от ток и газ. Като проблем проф. Въжаров сложи и фактът, че се одобряват неосигурени пациенти, чието лекуване е напълно за сметка на болничното заведение.

Университетската болница " Св. Марина " във Варна е второто по величина лечебно заведение в България, през което от началото на пандемията досега са минали и са били лекувани над 10 000 пациенти от цялата Североизточна част на страната, инфектирани с ковид, допълниха още от лечебницата. В Националния действен проект за справяне с пандемията е планувано тъкмо тя да разкрие максимален сбор коронавирус кревати в цялата страна. През декември 2021 година болничното заведение е сключила контракт със здравното министерство за субсидиране на кислородолечението, само че тези средства не компенсират внезапно увеличените разноски. Позицията, че страната би трябвало да оказва по-сериозна финансова помощ на лечебните заведения за обезпечаването на О2, се поддържа напълно и от екипа на " Св. Анна ", от където припомниха, че здравното заведение в действителност поема над 93 на 100 от незабавните травматични случаи в Североизточна България.

От университетската болница " Св. Марина " разясниха още, че голямата част от приходите на заведението - към 90 на 100, идват от осъществяването на договорите с НЗОК. Поради тази причина управлението на лечебницата предлага цените на клиничните пътеки, клиничните процедури и амбулаторните процедури в Националния рамков контракт за 2020-2022 година да бъдат обновени.

Това е нужно като " механизъм за компенсиране на тези невероятно високи разноски за ползване на електрическа сила и газ, с цел да не се допусне ощетяване и генериране на неизбежни загуби от страна на лечебните заведения, респективно - утежняване на качеството на оказваните медицински услуги и неспособност за задържане на личния състав тъкмо по време на зимния сезон, обвързван с непрестанно увеличаващата се вълна на разпространяване на COVID-19 ", показаха за Българска телеграфна агенция от болничното заведение.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР