През последната седмица силно зачестиха имейлите с фишинг, изпратени до

...
През последната седмица силно зачестиха имейлите с фишинг, изпратени до
Коментари Харесай

"Ние, потребителите": Има бум на фишинг измами покрай Черния петък

През последната седмица мощно зачестиха имейлите с фишинг, изпратени до персоналните пощи на консуматори от на пръв взор познати куриерски служби, оповестиха от " Ние, потребителите ". От сдружението описват за другите " въдици ", с които измамници се пробват да се доберат до персоналните ни данни:   

Една част от имейлите уведомяват получателя, че има пратка, и изискват от него да последва хиперлинк за " потвърждаване на заплащането ". За по-голяма меродавност при започване на имейла е маркирано, че „ това известие е изпратено от приближен адресант “. Често има и атачмънт с незнайно име. 
В други случаи получавате известие от център за обслужване на клиенти, че за да получите пакета си, би трябвало да прочетете известието, към което още веднъж се стига посредством връзка. 

В никакъв случай не следвайте такива линкове -  най-вероятно те водят към незащитени страници и ще откраднат персоналните ви данни). Не отваряйте и никога не сваляйте на компютъра или на телефона си безименни файлове от съмнителни изпращачи (те обиковено заразяват с вируси), предизвестяват от " Ние, потребителите ".

Проверете имейл адреса, от който е изпратено електронното писмо. При регистрацията на подправените имейли нормално се вкарва името на имитираната куриерска работа, заради което човек елементарно може да се заблуди - още повече, че постоянно в самото писмо е прикачено логото на компанията. Адресът на е-пощата обаче подсказва за измамата, тъй като или е сходно на домейна на компанията, или е доста друго – дълго и с безсистемно подредени букви, числа и знаци. Но в никакъв случай същото! 

Сезонът на пониженията е рай за измамниците. Те разчитат на това, че по това време хората получават и изпращат доста покупки от разнообразни електронни магазини и се объркват при следене на пратките. 

В дните към Черния петък и огромните празнични промоции, когато пощите ни преливат от всевъзможни реклами и вести, зачестява и друга машинация - с пращат ни фишинг имейли, с които ни приканват да потвърдим надграждането на сигурността на пощата ни и да приемем изискванията на доставчика на услугата. Те съдържат и предизвестие, че в случай че не го създадем, имейлът ще бъде закрит, и дават доста къс период, в който би трябвало да последваме предоставената в тялото на имейла връзка, с цел да избегнем деактивацията. 

Ако попаднете на сходни известия, подайте сигнал към съответната куриерска компания или снабдител на уеб-базирана поща, както и към Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “, поучават от потребителската организация. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР