През по-голямата си част от живота срещах Негово светейшество патриарх

...
През по-голямата си част от живота срещах Негово светейшество патриарх
Коментари Харесай

Доц. Ивайло Найденов: На този, който ще наследи патриарх Неофит, ще му е много трудно

През по-голямата си част от живота срещах Негово светейшество патриарх Неофит в едно академично общество, сподели в студиото на Българска национална телевизия " Денят стартира " доцент Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

На лимита на смяната той поема сложната задача да бъде ректор на Духовната академия - една институция, която тогава е доста забавна, тъй като през 50-те години по политически аргументи Богословският факултет става Духовна академия. Той пое това тежко задължение и съумя да преведе Духовната академия още веднъж в статут на Богословски факултет и това е неговият огромен принос за нашата просветителна институция, изясни доцент Найденов.

Той напомни, че патриарх Неофит преподава църковна музика и пеене през 70-те и 80-те години в Духовната академия.

Според доцент Ивайло Найденов на този, който ще наследи патриарх Неофит, ще му е доста мъчно:

Моята религия и очакване е в това, че сегашната генерация в Светия синод живее в друго време. Патриарх Неофит наследи един Свети синод, които носеше раните на разкола и сложен за ръководене. Сега имаме Свети синод от относително младежи от една генерация и в случай че неговият правоприемник не може да възпълни всички тези негови качества от благозвучност и артистичност до каквото вземете, то тогава би могъл да разчита на съборността, т.е. като екип да работи Светият синод. Това поисквам на идващите, това е шансът, тъй като в действителност след Дядо Неофит е мъчно, заключи доцент Найденов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР