Асоциацията на европейските журналисти в България настоява Министерството на вътрешните

...
Асоциацията на европейските журналисти в България настоява Министерството на вътрешните
Коментари Харесай

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

Асоциацията на европейските публицисти в България упорства Министерството на вътрешните работи да разгласява всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов в понеделник вечер. Министерство на вътрешните работи към този момент е надвишило пълномощията си, като е решило да разгласява част от запис от камера за наблюдаване, считат еврожурналистите и акцентират: „ Тази част уличава Стоянов в ориентиране на оръжие към лице, с което явно е в сдърпване. Показването на къс период от видео не разрешава да се види целият подтекст и обществото да си сътвори непредубедено мнение. Задължение на проверяващите е да събират както уличаващи, по този начин и оневиняващи доказателства, а на Министерство на вътрешните работи е неразрешено да демонстрира и едните, и другите без позволение на наблюдаващия прокурор, каквото сигурно не са получили, защото все още на разпространение на видеото, към момента казусът не беше разпределен на прокурор ".

Според АЕЖ проявлението на видеото нарушава презумпцията за непорочност на арестувания. „ Краткият фрагмент не изяснява и по какъв начин Стоянов е получил пострадванията по главата си, за които заяви самият той в профила си в обществените мрежи и поради които е минал обзор в „ Пирогов ", допълват от Асоциацията.

„ До момента на АЕЖ са известни следните условия по случая: Стоянов е задържан в понеделник вечер на излизане от „ Пирогов ", където е бил, с цел да си извади здравно след сдърпване с чужд. Преди това Стоянов разгласява във Фейсбук профила си фотография, на която се виждат повърхностни пострадвания на главата, за които той показва, че са получени, откакто мъжът го нападнал. Според изявления в медиите повода за задържането е, че Стоянов е заплашил с револвер чиновник на Национална агенция за приходите. Представител на Асоциацията на европейските публицисти - България приказва по телефона със самия Стоянов преди задържането. По-късно посети и Пето районно полицейско ръководство в София, където беседва с дежурните служители на реда, които отхвърлиха да дадат детайлности за задържането на Стоянов. Според данните, с които разполагаме, Стоянов не се е опитал да се укрие. След случая споделил информация във Фейсбук, взел участие и в телевизионно предаване онлайн. Посетил е „ Пирогов " и е уведомил Пето РУП за местоположението си. В момента на задържането си не е бил въоръжен, макар че има позволение за законно владеене на оръжие ", написа още в позицията на АЕЖ.

Според тях късно през нощта против вторник Стоянов е бил ескортиран до жилището му, с цел да бъдат конфискувани оръжията му, след което още веднъж е върнат в Пето РУП. През предходната седмица АЕЖ прикани министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да подаде оставка поради делото против уеб страницата за проверяваща публицистика B.I.R.D. Случаят демонстрира, че тази оставка е нужна, с цел да не пада върху дейностите на Министерство на вътрешните работи подозрение в преднамереност по отношение на публицисти. АЕЖ напомня, че публицистите не се употребяват със специфичен имунитет, само че е належащо страната да бъде доста деликатна, когато подхваща ограничения против тях, изключително когато тези публицисти са сериозни към властта и най-много към министъра на Министерство на вътрешните работи. Необходими са и старания за възстановяване на връзката с организации на публицисти, когато Министерство на вътрешните работи е задържало наши сътрудници или има друга изключителна обстановка със забъркани публицисти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР