През първото тримесечие на годината в Пловдив е започнало строителството

...
През първото тримесечие на годината в Пловдив е започнало строителството
Коментари Харесай

Варна е на трето място по строителство на нови жилищни сгради


През първото тримесечие на годината в Пловдив е почнало строителството на 713 жилища и еднофамилни къщи, което е растеж с над 84% на годишна база, демонстрират данни на Националния статистически институт. За същия интервал на предходната година започнатите нови жилища в града под тепетата са 387. В София пък са стартирани 2225 къщи и жилища през тримесечието. Това е с над 39% повече по отношение на същия интервал на предходната година, когато започнатите жилища в столицата са били 1596.

Общо за цялата страна през тримесечието е почнал градежът на 998 жилищни здания с 5297 жилища в тях и с 660,3 хиляди кв. м обща застроена повърхност, на 7 административни сгради/офиси с над 4 хиляди кв. м разгъната застроена повърхност (РЗП) и на 576 други здания с 347 хиляди кв. м РЗП.

В съпоставяне с първото тримесечие на 2020 година започнатите нови жилищни здания се усилват със 17,8%, а жилища в тях са с 18,9% повече. Това се дължи на желанието на множеството купувачи да придобият апартамент ново строителство. Броят на започнатите административни здания понижава, което се дължи на към този момент наложилата се работата от у дома. Започнатите други типове здания са с 5,7% повече, само че тяхната застроена повърхност понижава. Това се дължи на наклонността на пазара за растеж при търсенето на по-малки хранилища от компании в областта на интернет търговията, осведоми " Труд ",

Нови жилищни здания построяват освен в най-големите градове на страната. Най-голям растеж за тримесечието е регистриран в област Разград, където е почнал градежът на 15 жилища. Това е с 275% повече от същия интервал на миналата година, когато са стартирани единствено 4 къщи. Много сериозен е и растежът в строителството в област Стара Загора - със 182%, където е почнало построяването на 383 нови къщи и жилища. Много огромно нарастване на изгражданите жилища е записано и в областите Силистра (+133,3%), Перник (+92%), Благоевград (+76%) и София-област (+29,2%). Все повече хора желаят къща край София и по тази причина строителството им бързо нараства. През тримесечието в София-област е почнало строителството на 115 жилища, множеството от които са независими къщи.

В съпоставяне с предходното тримесечие започнатите жилищни здания в страната остават съвсем без смяна.

Строителство на максимален брой нови здания през тримесечието е почнало в областите: Пловдив - 168 жилищни и 60 други сгради; София (столица) - 142 жилищни и 14 други сгради; Бургас - 121 жилищни и 34 други сгради; София-област - 100 жилищни и 15 други сгради; Стара Загора - 50 жилищни и 69 други здания.

София е преди всичко освен по стартирани нови жилищни здания, а и по брой на жилищата в тях. На второ място по изграждащи се нови жилища е Пловдив, а третата позиция е за Варна, където са стартирани 634 къщи и жилища.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР