През октомври 2022 г. светът стана свидетел на множество месечни

...
През октомври 2022 г. светът стана свидетел на множество месечни
Коментари Харесай

Европа записа най-топлия месец октомври

През октомври 2022 година светът стана очевидец на голям брой месечни върхове, разяснява в разбор за
доктор Симеон Матев, помощник по климатология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Октомври 2022 година счупи голям брой „ горещи “ върхове в разнообразни елементи на света. Европа претърпя най-топлия октомври, като междинните месечни температури във Франция, Австрия и Швейцария са били най-високите в тяхната метеорологична история. В същото време продължиха интензивните превалявания и наводненията в Австралия. Потвърдиха се и данните за рекордна централизация на мощния парников газ метан. В България междинните температури също са били по-високи от нормалните. Трендът на покачване на междинните месечни температури през октомври в България за последните 22 година е бил 0,33 °C на десетилетие.  Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) междинната температура на въздуха през октомври 2022 година в световен проект е била с 0,41 °C по-висока по отношение на новия климатологичен интервал (1991 – 2020 г.), а стойностите са били по-високи с 0,64 °C от измерените през предходния климатологичен интервал 1981 – 2010 година Тази особеност подрежда тазгодишния октомври на четвърто място, само че разликата с водачите в тази ранглиста 2019, 2015 и 2021 година е пренебрежимо дребна от порядъка на стотни от градуса. Този октомври е бил един от дребното месеци през годината, който има повече от две години с негативни аномалии на междинната световна температура през новото хилядолетие. От 2008 година се следят единствено позитивни аномалии, като от 2015 година до през днешния ден отклонението от нормата доста нараства. Въпреки това годините с най-студени месец октомври имат по-голямо отклоняване в безспорна стойност, в сравнение с годините с най-голяма позитивна особеност, изброени нагоре, което е необичайност в съвремието. Обикновено стойностите на позитивните аномалии са доста по-големи от негативните, както през съвсем всички останали месеци на годината. За последните 10 години световната междинна температура през октомври се е повишила с 0,24°C.  Целият континент е бил с наднормени температури
След най-топлия август в Европа, 2022 година се регистрира и с най-топлия месец октомври. Аномалията на междинната месечна температура по отношение на интервала 1991 – 2020 година възлиза на 1,92 °C. Тази стойност е с половин градус по-висока от най-топлия до този миг месец октомври през 2020 година На другия полюс е 1992 година, когато междинните температури са били с близо 3 °C под нормата. Само за последните 10 години междинните температури в Европа са се повишили с 0,22 °C.  В районен проект целият континент е бил с наднормени температури. Три прилежащи страни – Франция, Швейцария и Австрия, означават най-топлия октомври в инструменталната си метеорологична история. 
Във Франция средната температура на тазгодишния октомври е била 17,2 °C, а предходният най-топъл октомври е бил през 2000 година със стойности от 16,3 °C. Австрия е една от страните в света с най-дълга редица с метеорологични данни, почнали да бъдат измервани още през 1767 година в низините и през 1853 година в планините. В низинния пояс тазгодишните октомврийски температури са изравнили върха от 1795 година, а в планините месецът е бил най-топлият, откогато се вършат измервания. Интересно събитие е станало в самия завършек на месеца – на 29 против 30 октомври, в Залцбург са записали минимална температура от 20,3 °C, което отбелязва първата досега тропична нощ (когато минималната температура за денонощието не се намалява под 20 °C) в Австрия през този месец.  В Швейцария също е подложен връх на страната за най-висока средномесечна температура. Снежната завивка по високите елементи на Алпите или липсва, или е прекомерно нищожна, заради което стартовете за Световната купа по ски бяха отсрочени. Причина за топлото и безвалежно време в Европа през октомври е атмосферната циркулация, провокираща съвсем непрекъснат транспорт на въздушни маси от югозапад и юг, носещи топъл, постоянно и изсъхнал въздух. 
Единствените места в Европа с температури към и под норма са били Исландия и някои елементи на Турция – Анадолското плато, и Черноморското крайбрежие. Въпреки не изключително топлия октомври в Турция, при започване на месеца  бяха сложени редица върхове за оптималната дневна температура по Средиземноморското крайбрежие, превишаващи 40 °C. А в Кипър на идващия ден беше усъвършенствана най-високата оптималната температура за октомври със стойност от 41,2 °C в Алонуди.  В България междинните температури също са били по-високи от нормалните

През октомври 2022 година у нас междинните температури също са били по-високи от нормалните. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции на доста места в Северна и Източна България, месецът е бил топъл – с особеност по отношение на интервала 1991 – 2020 година, сред 1 и 3 °C. В Югозападна България месецът също е бил наднормен, само че отклоненията от нормата са до 1 °C, а на някои места даже са били близки или напълно едва под нея.  За последните 22 години през октомври има повече случаи на негативна особеност, като през интервала 2010 – 2017 година има единствено една с позитивна особеност.  Трендът на покачване на междинните месечни температури през октомври за последните 22 години е 0,33 °C на десетилетие. 

Октомври 2022 година ще го запомним с доста на брой наднормени или близо до нормата дни, със спокойното и най-вече слънчево време, с неналичието на трайни мъгли и с неналичието на превалявания. По-масови превалявания паднаха в самото начало на месеца, а по-символични, и на по-малко места, бяха валежите при започване на второто десетдневие. По-сериозно захлаждане имаше в средата на месеца, след което в края на второто десетдневие тук-там в низините бяха регистрирани негативни температури и се образува слаба слана. Бяха сложени и температурни върхове за деня за оптималната температура, като един от най-топлите дни беше последният ден от месеца – 31 октомври.  От 2007 година сме в серия на години единствено с поднормена повърхност на морският арктичен лед
В Арктика площта с морски лед за октомври 2022 година е била с 9% по-малко от междинната за интервала 1991 – 2020 година Тази стойност отрежда на тазгодишния октомври 8-мо място в класацията за най-малка повърхност на морския лед. Водач в тази касация е 2020 година, когато цената на негативната особеност са достигнали 27% по отношение на нормата. Трябва да отбележим, че тази ранглиста се води от 1979 година насам, когато стартира сателитно наблюдаване на ледената завивка и от този момент годината с най-вече лед е 1986 година, когато превишението е било към 23%.  От 2007 година сме в серия на години единствено с поднормена повърхност на морският арктичен лед, като се изключи 2013 г. 
Картата на аномалиите в концентрацията на морски лед за октомври 2022 година демонстрира концентрации под междинните в множеството браншове на Северния ледовит океан, изключително в Европейския и в елементи от Азиатския бранш. Най-големи отклонения в позитивна посока се следят в две области – в северната част на море Лаптеви, и в централната част на Източносибирско море. През октомври 2022 година светът стана очевидец на голям брой усъвършенствани месечни върхове – както за оптималната дневна стойност, по този начин и за оптималната месечна стойност. Някои страни регистрираха най-топлите октомврийски месеци в историята си. Европа също записа най-топъл октомври. В Австралия по-студените условия продължиха, съпроводени от рекордни количества превалявания и надлежно – от наводнения с големи материални вреди. „ Капризите “ на времето не престават да озадачават света и да са една от най-честите вести в медиите. Според редица учени един от „ виновниците “ е газът метан. През октомври беше доказаната информацията за рекордно повишаване на концентрацията на този парников газ. Според обява в реномирания немски метеорологичен сайт Wetter Online, в международен мащаб се отделя повече метан от всеки път. Освен въглеродния диоксид, този парников газ способства най-вече за изменението на климата. Причината за това изключителното нарастване през миналата година обаче към момента продължава да е мистерия. Откакто започнаха систематичните измервания на концентрацията на мощния парников газ метан преди съвсем 40 години, се следи непрекъснато покачване и през 2021 година се доближиха „ следващите “ рекордни стойности.  Според оценките на Световната метеорологична организация (СМО), междинната световна централизация на метан се е повишила до 1908 ppb (части на милиард) предходната година. Това е 262% от прединдустриалните равнища в средата на 19 век. Този парников газ има втория максимален принос за изменението на климата след въглеродния диоксид. Като цяло метанът е 25 до 30 пъти по-вреден за климата от въглеродния диоксид. Именно това е една от тематиките на СОР27 в Египет.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР