През настоящата учебна година МОН подпомага 42 български неделни училища

...
През настоящата учебна година МОН подпомага 42 български неделни училища
Коментари Харесай

Със стихове посрещнаха министъра на образованието в училище „Иван Станчов” в Лондон

През актуалната образователна година МОН подкрепя 42 български неделни учебни заведения във Англия, а общият брой на децата и учениците, записани в тях, е над 5 хиляди.

Това стана ясно по време на посещаване на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в българското учебно заведение „ Иван Станчов ” към Посолството на България в Лондон. През предходната образователна година то празнува своя 35-годишен празник.

„ Впечатляващ е възрожденският ви възторг, с който съхранявате и разпалвате българщината “, обърна се проф. Цоков към учителите и ръководителите на учебното заведение. По думите му може да се употребява и опитът на английската просветителна система, тъй като „ децата би трябвало да учат за живота, а не за оценката “.
„ Много от нещата, които сте съумели да извършите тук зад граница, са провокации, пред които би трябвало през днешния ден да се оправя българската просветителна система. Затова имам вяра, че би трябвало освен да подкрепяме просветителните ни институции зад граница, само че и да използваме техния опит “, сподели още министърът на образованието.
През тази година в Национална стратегия „ България - просветителни направления “ на МОН ще има обособен модул единствено за българските неделни учебни заведения. Това заяви министър Цоков, който дружно с посланика на България във Англия Марин Райков организира среща, в която участваха представители и на други български учебни заведения в Обединеното кралство. По този метод повече български деца ще се допрян до знакови места, свързани с историята ни, и ще се заздрави връзката с България, разяснява министърът.

Посланик Райков подчертава на значимостта на учебните заведения, които работят към българските посолства и на значителната връзка сред тях. Той акцентира още и значимостта на тези институции, които постоянно са призвани да изградят умеенето на децата даже да споделят със своите баби и дядовци, тъй като в противоположен случай езиковата бариера се оказва непреодолима. Според него тези учебни заведения са по-важни от всеки път заради увеличаващата се българска диаспора.

С поддръжката на МОН следва да се провежда Форум за българските учебни заведения в чужбина, в който ще вземат присъединяване лектори от СУ „ Св. Климент Охридски “ и Кеймбриджкия университет, а министър Цоков получи публична покана за присъединяване в него.

Директори и учители от българските неделни учебни заведения описаха за компликациите, които срещат, само че и за огромната задоволеност от своята работа, когато виждат постигнатите резултати.

Българското учебно заведение „ Иван Станчов ” е основано през 1987 година като форма на образование по български език и литература, история и география на България за децата на българските дипломати и чиновниците в български държавни компании. В този си тип съществува до 1991 година, когато заради липса на средства е закрито. През есента на същата година дипломат Иван Станчов основава ново учебно заведение, което отваря порти за децата на всички българи в Лондон, които желаят децата им да се образоват по роден език от първи до осми клас. То продължава своята активност и до през днешния ден и изиграва основна роля за откриване и развиване на български неделни учебни заведения към задгранични представителства в други точки по света. Иван Станчов, създател и на Карин дом - Варна, умря през 2021 година

През актуалната образователна година в него са записани 192 деца, като от тях 182 са включени в групи за спомагателни учебни действия, измежду които клубове за национални песни и танци, празници и обичаи, сценичен и кино клуб, групи „ Околен свят “ и „ Човекът и обществото “. Директор и преподавател по история е доктор Валентина Александрова-Кирова, която управлява и Българско учебно заведение „ Слово ” в Оксфорд. До предходната образователна година учебното заведение е ръководено от госпожа Снежина Мечева, която е първият притежател на отличие „ Пробуда “.

В българското учебно заведение „ Иван Станчов ” министър Цоков бе посрещнат от учениците с рецитал на емблематичните стихотворения „ Обич “ на Дора Габе и „ Татковина “ на Петко Славейков. Министър Цоков връчи на шефа на учебното заведение знак с кирилицата с благопожелание да продължи задачата на учебното заведение да съхранява българщината.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР