През миналата година близо 5.8 трлн. евро на домакинствата са

...
През миналата година близо 5.8 трлн. евро на домакинствата са
Коментари Харесай

"Принудителните спестявания" увеличиха световните финансови активи до 200 трлн. евро

През предходната година близо 5.8 трлн. евро на семействата са се влели световно в банкови депозити, скъпи бумаги (акции, облигации, капиталови фондове и други скъпоценни книжа), застрахователни и пенсионни фондове и общият им размер е достигнал 200 трлн. евро. Това е растеж с 9.8%, а главната причина са по този начин наречените насилствени спестявания - пари, които хората не съумяха да похарчат поради световния локдаун, провокиран от ковид-19 през предходната година. Това демонстрира годишният отчет за световните вложения на немската финансова група Allianz. За разлика обаче от международните трендове, при България съвсем няма смяна в чистото благосъстояние на глава от популацията, демонстрира отчетът. Криптовалутите не се включват в листата с финансовите вложения - макар че Allianz признава, че " цената им към този момент не е дребна ". Основният мотор на растежа са спестяванията на семействата, както и част от вложенията им в скъпи бумаги поради взрива на фондовите тържища световно.

Пълният отчет на застрахователната компания обгръща 57 страни, които съгласно Allianz " съставляват повече от 90% от международния Брутният вътрешен продукт ". България е сложена на 35 място по мярка на чистите финансови вложения на глава от популацията, като съгласно отчета приблизително на българин се падат по над 10 хиляди евро финансови активи, а общо за страната са 88 милиарда евро. В съпоставяне с 2019 година чистите вложения във финансови активи на българите се усилват единствено с 0.1% по отношение на данните от отчета, само че все пак страната ни е класирана по-напред от страни като Полша, Словакия и Румъния. В данните за България се показва, че съществена част от активите са в скъпи бумаги - те съставляват 43% от всички активи и са намалели с големите 9.3%. Това е първият спад от 2012 година насам. В отчета обаче не се споделя в какво са тези скъпи бумаги и дали са издадени в България и чужбина. Традиционно българинът избира депозити за сметка на различните форми на спестявания. Другите два класа активи - банкови депозити, както и активи на застрахователни и пенсионни фондове, демонстрираха мощен напредък, увеличавайки се надлежно с 10.0% и 10.8%, се показва в отчета, като това се дължи и на наложителния им темперамент на част от тях.
" Цифрите са доста впечатляващи, само че би трябвало да се разровим по-дълбоко. Повечето семейства не са икономисали, а просто са оставили парите си настрани. Всички тези странични пари по банкови сметки са пропиляна опция. Вместо това семействата би трябвало да влагат в пенсионирането си и в зеления преход, давайки опция на обществата да овладеят първостепенните провокации, пред които сме изправени - климатичните и демографските промени. Страхувам се, че в случай че в последна сметка семействата стартират да харчат, парите ще свършат като възмездие и единствено ще подхранват инфлацията. Спешно се нуждаем от нова " просвета на икономисване ". Людовик Субран, основен икономист на Allianz Дългият COVID-19
Германският осигурител обръща внимание и на възобновяване от пандемията. Според данните от отчета през 2020 година финансовите активи на разрастващите се пазари нарастват по-бързо, в сравнение с развитите пазари, само че рисковете за по-бедните страни не престават да са по-изразени. Слабите темпове на имунизация, реконфигурирането на веригите за доставки и трансформацията на енергийния бранш са най-големите закани за разрастващите се страни.

" Много е евентуално Covid-19 да продължи да възпира икономическото развиване в по-бедните страни доста по-дълго, в сравнение с развитите пазари. " Но същинското предизвикателство занапред следва съгласно Allianz, защото някои страни " ще се озоват в постпандемичен свят, в който ще им е все по-трудно да употребяват преимуществата си (като по-евтина работна ръка и материали) поради продължителните промени в технологиите, политиките и метода на живот ".
Има ли място за криптото
Въпреки че не включва цифровите монети към финансовите активи, немският осигурител отделя внимание на бранша, като съгласно Allianz криптовалутите към този момент не могат да бъдат пренебрегнати. Анализаторите на компанията означават, че " за разлика от взрива през 2017 година, който бе задвижван от вложители на дребно, актуалното повишаване на криптовалутите се дължи на търсенето както от вложители на дребно, по този начин и професионални вложители, както и от огромни компании ".

Allianz счита обаче, че криптовалутите не могат и не трябва да се съпоставят с действителните валути, защото банкнотите сменят притежателя си приблизително към 10 пъти на година, до момента в който биткойн продължава да се държи в портфейлите, без да бъде обменян действително за нищо. " Хората към момента употребяват биткойн или други криптовалути най-вече като спекулативни принадлежности, а не за разплащания. Следователно пазарът остава неузрял и неустойчив, което го прави несъответствуващ за множеството самостоятелни и професионални вложители. "

През предходната година близо 5.8 трлн. евро на семействата са се влели световно в банкови депозити, скъпи бумаги (акции, облигации, капиталови фондове и други скъпоценни книжа), застрахователни и пенсионни фондове и общият им размер е достигнал 200 трлн. евро. Това е растеж с 9.8%, а главната причина са по този начин наречените насилствени спестявания - пари, които хората не съумяха да похарчат поради световния локдаун, провокиран от ковид-19 през предходната година. Това демонстрира годишният отчет за световните вложения на немската финансова група Allianz. За разлика обаче от международните трендове, при България съвсем няма смяна в чистото благосъстояние на глава от популацията, демонстрира отчетът. Криптовалутите не се включват в листата с финансовите вложения - макар че Allianz признава, че " цената им към този момент не е дребна ". Основният мотор на растежа са спестяванията на семействата, както и част от вложенията им в скъпи бумаги поради взрива на фондовите тържища световно.Пълният отчет на застрахователната компания обгръща 57 страни, които съгласно Allianz " съставляват повече от 90% от международния Брутният вътрешен продукт ". България е сложена на 35 място по мярка на чистите финансови вложения на глава от популацията, като съгласно отчета приблизително на българин се падат по над 10 хиляди евро финансови активи, а общо за страната са 88 милиарда евро. В съпоставяне с 2019 година чистите вложения във финансови активи на българите се усилват единствено с 0.1% по отношение на данните от отчета, само че все пак страната ни е класирана по-напред от страни като Полша, Словакия и Румъния. В данните за България се показва, че съществена част от активите са в скъпи бумаги - те съставляват 43% от всички активи и са намалели с големите 9.3%. Това е първият спад от 2012 година насам. В отчета обаче не се споделя в какво са тези скъпи бумаги и дали са издадени в България и чужбина. Традиционно българинът избира депозити за сметка на различните форми на спестявания. Другите два класа активи - банкови депозити, както и активи на застрахователни и пенсионни фондове, демонстрираха мощен напредък, увеличавайки се надлежно с 10.0% и 10.8%, се показва в отчета, като това се дължи и на наложителния им темперамент на част от тях.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Инвестиции
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР