През месеците януари и февруари експертите на на Регионалната инспекция

...
През месеците януари и февруари експертите на на Регионалната инспекция
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив стартира годината с активна контролна и превантивна дейност

През месеците януари и февруари специалистите на на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) са направили 123 инспекции на 101 обекта, като 38 от тях са планови, а 85 – изключителни.

За интервала са постъпили 79 сигнала на „ зеления телефон “ и 27 тъжби и на всички е реагирано навреме. Седемнадесет от постъпилите сигнали касаят кариери за рандеман на подземни благосъстояния залежи „ Белащица “ и „ Белащица-юг “, землище с. Белащица, общ. Родопи, както и на Производствената база за преправка и превоз на придобит материал в кариера „Белащица-юг“ и са свързани с недоволства на жители от осъществяване на активност в кариерите при изтекли концесионни контракти и превозване на добити подземни благосъстояния. От страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив постъпилите сигнали неотложно са изпратени до Министерството на енергетиката за предприемане на дейности по подготвеност като Единен орган за ръководство на подземните благосъстояния в страната.

В рамките на извършения надзор през първите два месеца на годината са дадени 41 наставления за премахване на установени нарушавания. Общо събраните суми от Регионална инспекция за опазване на околната среда по наложени санкции и наказания са 53 236 лв.. За установени административни нарушавания на екологичното законодателство екоинспекцията е съставила 11 акта и е издала 3 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени имуществени наказания в общ размер на 14 000 лв..

Съставен е акт за определяне на административно нарушаване на кмета на община Пловдив поради несъблюдение на ограничения от Плана за деяние към Програма за възстановяване на качеството на атмосферния въздух на територията на община Пловдив (2018-2023 г.). Акт е получил и операторът на Производствена база за преправка на подземни благосъстояния, добити в находище „Белащица-юг“ за несъблюдение на наставление за показване в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив на изискана спомагателна документи в избрания период.

Пет са формираните актове за нарушавания на Закона за водите. Установените нарушавания са свързани с неподдържане в техническа редовност и неосигуряване на естествена употреба на пречиствателните уреди за отпадъчни води и заустване на отпадъчни води с индикатори, които надвишават допустимите емисионни правила.

При осъществения надзор са открити и нарушавания за Закона за ръководство на отпадъците. На три сдружения са формирани актове, свързани с превозване на боклуци, без да имат изискуемите за това документи.

Извършени са 12 инспекции по Закона за предпазените територии, при които не са установени нарушавания, както и са осъществени инспекции по Закона за биологичното многообразие (ЗБР) за търговия и съществуване на хайвер и месо от есетрови типове риби в магазинната мрежа във връзка с определяне на произхода им. Проверени са частни домове за владение и развъждане на пойни птици в нарушаване на Закон за биологичното разнообразие. При една от инспекциите е открито развъждане на диви пойни птици, за което на физическото лице е формиран акт, а птиците са иззети и пуснати на независимост. При друга е открито излагане на обществено място на 3 препарирани екземпляра на предпазени типове според Закон за биологичното разнообразие – червеногуша гъска, цветен пор и видра. По случая се чака предписание от Прокуратурата за следващи дейности.

Започната е процедура по оповестяване на вековни дървета в община Асеновград.

За открито несъблюдение на условия в издадени сложни разрешителни, от Регионална инспекция за опазване на околната среда е наложена имуществена глоба в размер на 12 000 лв. на община Асеновград.

Изключително дейна е превантивната активност, реализирана в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив. През първите два месеца на годината в екоинспекцията са осъществени процедури за 240 капиталови предложeния, проекти, стратегии и планове отвън обсега на Глава шеста от Закона за запазване на околната среда (ЗООС), касаещи бизнеса, локалната власт и държавните горски стопанства, в това число и такива, с които се кандидатства по разнообразни финансови механизми. Изготвени са и 27 мнения за преценка евентуалната степен на негативно влияние на капиталови оферти, попадащи в обсега на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда. За обезпечаване на публичен достъп и гласност на информацията за интервала са оповестени 625 документа на интернет страницата на институцията. Предоставена е информация по 20 заявки за достъп до социална информация на жители, публицисти, неправителствени организации, компании.

Подробен доклад за активността на екоинспекцията през м. януари и м. февруари 2022 година е оповестен на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР