През месец септември тази година бордът на директорите на Linux

...
През месец септември тази година бордът на директорите на Linux
Коментари Харесай

Code of Conduct: разработчиците на Linux ядрото заплашиха да премахнат своя код

През месец септември тази година бордът на шефовете на Linux Foundation одобри нов кодекс на държание за разработчиците на Linux ядрото. Това е Code of Conduct (CoC), който би трябвало да реши проблемите с дискриминирането и да усъвършенства прочувствената конюнктура.
Много програмисти се оплакаха, че това е напълно ненужно контролиране и заплашиха да отстранен написания от всеки един от тях код от Linux ядрото.
Предисторията
В средата на предишния месец Линус Торвалдс разгласи, че излиза в нещо като отпуск и няма да ръководи създаването на Linux. Торвалдс сподели, че би трябвало да си почине и да обмисли маниерите си на държание с другите (създателят на Linux е добре прочут с много внезапните си изказвания). С пост в LKML той се извини на пред всички и изчезна от Linux сцената.



По време на неговото неявяване управлението на Linux бе поето от Грег Гроа-Хартман (Greg Kroah-Hartman), който се зае с поддръжката на постоянните версии на Linux Kernel. Но Грег направи нещо необичайно – предложи приемането на новия кодекс Code of Conduct . Редица програмисти се съгласиха и документът бе признат, като главната му цел е да промени културата на другарство.

Code of Conduct се базира на стандарта Contributor Covenant, употребен от Ruby on Rails, Swift, Golang и JRuby разработчиците. Той разказва разпоредбите на държание с другите програмисти и не разрешава каквато и да било дискриминация.
Разработчиците са срещу тези правила на държание
Много от разработчиците на Linux ядрото изрично не са съгласни с въвеждането на CoC. Те се притесняват, че новите правила ще доведат до ненужно контролиране и затрудняване на работата. Някои от тях са толкоз ядосани, че приканиха всички освен да изоставен Linux Kernel обществото, само че и да отстранен и забранят потреблението на написания от тях Kernel код.

Най-голямо неодобрение провокира клаузата в CoC, съгласно която на всеки разработчик може да се забрани да работи със своя си сорс код, в случай че личността на създателя не се харесва на общността. Недоумение провокира и възбраната за прибавянето на „унизителни коментари“, без да са разказани разпоредбите за тяхното определене като унизителни и не е ясно какви тъкмо ще са наказванията за провинилия се по този метод програмист.

Третата причина, по която се спори, е въпросът за културните другия. CoC предлага обединен жанр на другарство за хората от разнообразни страни, в това число и за разработчиците, за които британският не е роден език. Възможно е те да се затруднят да напишат най-правилните мнения. Досега нямаше нищо сходно.
Има ли опасност за Linux ядрото
Легендата на Open Source обществото Ерик Реймънд (Eric Raymond) допусна, че недоволните разработчици в действителност могат да забранят потреблението на своя код в Linux ядрото.

Linux Kernel употребява универсалния GNUv2 лиценз, в който няма възбрана за повреждане на съглашението сред създателя на кода и отворения план (в GNUv3 има сходен пункт). Ето за какво недоволните от CoC смятат, че имат право да си вземат написания от тях код за Linux ядрото и да задължат Linux Foundation да го отстрани от хранилищата.
Столман
Програмистът и основател на GNU Ричард Столман (Richard Stallman) смята, че няма по какъв начин просто по този начин да се вземе код от Linux ядрото. В текста на GNU ясно и изрично се споделя, че разработчикът разрешава на другите да копират, модифицират и популяризират неговия код.

Думите на Столман бяха оценени от юристите на некомерсиалната организация Software Freedom Conservancy, която в действителност сътвори управлението на GNU лиценза, и разгласиха своя разбор. Според юристите, основателят на приложение или помощна стратегия не може да накара потребителите да ги отстранен. Но може да забрани разпространяването на своя код в бъдещи програмни артикули.

Юристите подчертаха, че не може да се анулира единодушието на потреблението на кода заради правилото на естопел (promissory estoppel). Този интернационален принцип не разрешава разтрогването на вербален контракт или съглашение, в случай че това нанася щета на едната страна. Забраната за потребление на програмния код сигурно ще провокира огромни проблеми за прекалено много компании. Ето за какво Software Freedom Conservancy смята, че надали ще се стигне до унищожаване на код от Linux ядрото.

По този мотив Ерик Реймънд съобщи още, че всички проблеми с CoC са свързани с това, че той не подхожда на задачите, към които е построена Linux Kernel общността – а точно, основаването на първокласен код. Той прикани всички да формулират какви са им полезностите като разработчици на Linux ядрото и да кажат, за какво тъкмо вземат участие и желаят да вземат участие в този план. По този метод ще бъдат разказани правила на държание, които ще са комфортни за всички и ще дадат опция за по-ефективно развиване на Linux ядрото и другите отворени планове.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР