През месец май ни се събират доста официални почивни дни.

...
През месец май ни се събират доста официални почивни дни.
Коментари Харесай

Кой ще получи двойна и четворна надница по празниците?

През месец май ни се събират много публични почивни дни. Какво обаче заплащане ще получим в случай че се постанова да работим през тези дни?

Според шефа на инспекцията по труда в Монтана Димитър Петров Великденските празници по хипотеза са 4 почивни дни тази година, само че по-особеното е, че следва Гергьовден – още веднъж формален празник.

„ В Кодекса на труда е маркирано, че когато един празничен ден се пада през уикенда, той се компенсира с първия работен след него. Това обаче значи, че 6 май не се компенсира с неработен ден. Така първият работен ден след празниците е вторник, 7 май “, означи Петров по Нова ТВ.

По думите му се работи на два режима – подневно и сумирано отчитане. „ При първото работното време е закрепено, тогава всеки празничен ден се явява ексклузивен труд, а това значи 100% нарастване на надницата. Ако обаче е и формален празник – надницата става четворна. Когато обаче отчитането е сумирано, тогава се работи по авансово направен график, съгласно който все един ден може да е работен. А на формалните празници не е ексклузивен труд – заплаща се единствено двойно “, изясни Петров.

Той съобщи, че изключителният труд и този на празници не се компенсират. „ Когато е подневно отчитането, се пуска наложително заповед за работа, минимум 24 часа преди полагането на труда. Необходим е писмен документ, че ще се работи на празничните дни. Ако считат, че са ощетени, да потърсят Инспекция на труда или непосредствено да подадат сигнал или тъжба “, изясни той.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР