През месец декември Япония планира да изстреля “Хаябуса 2. Това

...
През месец декември Япония планира да изстреля “Хаябуса 2. Това
Коментари Харесай

Япония ще изстреля възвращаемата мисия до астероид “Хаябуса 2” до края на тази година!!!

През месец декември Япония възнамерява да изстреля “Хаябуса 2 ”. Това е амбициозна задача, която цели кацане на метеорит, взимане на проби от неговата повърхнина, назад политане и доставката на пробите назад на Земята.

Всъщност, Япония към този момент е провеждала сходна задача, освен това сполучливо. Предишната задача – “Хаябуса 1 ”, или просто “Хаябуса ”, бе изстреляна през 2003 година. Тя сполучливо посети метеорита Итокава, взе проби от неговата повърхнина и след дълго и постоянно проблематично странствуване, съумя да достави пробите на Земята през 2010 година. Така че на пръв взор наподобява, че “Хаябуса 2 ” просто ще повтори предходната съумяла задача.

 Hayabusa 2

Автоматичната междупланетна станция “Хаябуса 2 ”, която ще полети в края на тази година. Credit: Koumei Shibata

И фактически, има доста прилики. Но има и основни разлики. На първо място – “Хаябуса 2 ” е екипирана с две високочестотни антени. Освен това йонните мотори са по-мощни – 10 милинютона спрямо 8 милинютона при миналата “Хаябуса ”. “Хаябуса 2 ” е екипирана с 12 мотора – общо осем на всеки ъгъл и четири по ръбовете.

Eдна от дилемите, която предходната “Хаябуса ” не съумя да извърши, бе доставката на самоходен уред на метеорит. Тя бе екипирана с дребен астероидоход с име “Минерва ”, само че той не съумя да извърши наред кацане на метеорита. За сметка на това “Хаябуса 2 ” ще бъде екипирана с три (точно по този начин, три) астероидохода – “Минерва 2 ”. Освен това “Хаябуса 2 ” ще би трябвало да достави на повърхността на метеорита спускаем уред, който е издигнат в Европа и носи името “Маскот ”.

Също по този начин се възнамерява целеустремено разтрошаване в метеорита чрез снаряд, по сходство на американската задача “Дийп Импект ”, която изстреля снаряд към комета. Но при “Хаябуса 2 ” снарядът ще има дарба да експлодира при съприкосновението с повърхността!!!

“Хаябуса 2 ” ще посети метеорит с име 1999 JU3. Автоматичната станция е формирана от следните съставни елементи: кораб-майка, възвращаема капсула, спускаем уред, 3 астероидохода, 5 таргетни маркера за навигация към повърхността, независима освобождаема камера и снаряд. Както се показва Емили Лакдауола – имаме общо 15 галактически апарата. Това е цяла роботизирана колония!

За повече информация: Planetary.org blog

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР