През месец август 2018 година в банковите сметки на 315

...
През месец август 2018 година в банковите сметки на 315
Коментари Харесай

В САЩ стартира първият държавен експеримент с изплащане на ББД

През месец август 2018 година в банковите сметки на 315 000 поданици на калифорнийския град Стоктън ще постъпят първите парични преводи. На всеки гражданин на този град ще бъдат плащани по $500 на месец.
В град Стоктън, Калифорния, стартира опит по даването на категоричен базов приход – система за финансиране, при която хората получават парични суми, само заради обстоятелството на своето жителство. През 2012 година Стоктън стана първият американски град, който публично призна, че е банкрутирал. И през днешния ден стопанската система на града е в дълбока криза. Към сегашен ден годишният приход на едно семейство е $44 797 годишно, до момента в който за калифорния междинния приход е $61 818. Безработицата в Стоктън е двойно по-висока в сравнение с в цялата Съединени американски щати – 7,3%. Ето за какво, градът бе счетен за идеалния претендент за провеждането на първия държавен опит с ББД.

Кметът на града Майкъл Тъбс сподели, че програмата ще продължи 3 години. Държавният фонд Economic Security Project даде $1 милиард за финансирането на плана. Експериментът с ББД в Стоктън е най-големият в света и ще даде опция за събирането на невиждано количество данни за проучвания.

Скептиците смятат, че ББД ще направи хората напълно мързеливи и ще ги лиши от тласъка да работят, а бранителите на опита са на мнение, че ББД ще даде опция на всички да учат в лицей, да стартират собствен бизнес и по този метод да се предпазят от настъплението на роботизираните машини, които последователно завземат доста работни места.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР