През март ще бъдат приети нови наредби, свързани с мерките

...
През март ще бъдат приети нови наредби, свързани с мерките
Коментари Харесай

От следващата зима на пазара няма да се предлагат горива с лошо качество

През март ще бъдат признати нови наредби, свързани с ограниченията против мръсния въздух в страната. Решаването на казуса с мръсния въздух няма да изисква законодателни промени. Това разгласи министърът на околната среда Нено Димов на конгрес за екоиновации, който се организира в " София Тех парк ".

От идната зима на пазара няма да бъдат допускани за продажба горива за отопление, които са с неприятно качество, гласи една от тези ограничения, на които подчертава Димов пред публицисти по време на събитието. Социалните помощи под формата на въглища за битово отопление обаче няма да бъдат спрени, добави Димов с обяснението, че в случай че на пазара няма въглища с неприятно качество, няма по какъв начин бедните да си ги закупят.

Отговорните институции няма да търсят законови промени, с които да засилят контрола против нерегламентирано горене на гуми и пластмаса в частни домове. Това стана ясно от думите на министър Димов, който трансферира отговорността за оправянето с " казуса с горенето в гетата " към общините и подсети, че те са тези, които вършат инспекциите в частни домове. " Няма по какъв начин да влезем в домовете на хората, по тази причина насочваме напъните си към надзор на изхода на тези нерегламентирани горива (автосервизите) " По думите му резултатът ще бъде доста по-голям, в случай че се оправят с горивата, които се оферират на пазара., въпреки и да отнеме по-дълго време.

И в приветствената си тирада пред участниците във форума, Димов също означи, че съгласно него доста е мъчно да се управлява кой какво гори в личния си дом. " За да се оправим с това предизвикателство, с изключение на институционални ограничения, имаме потребност от социална поддръжка и смяна на съзнанието. Мерките би трябвало да са ориентирани към регламентиране и надзор на наличието на горивата и към висок първокласен стандарт на употребяваните горивни съоръжения.
Разчитаме на екоиновациите за незабавните решения и на тези днешни проблеми, само че и за стратегическата цел за напълно чисто отопление на бъдещето ", сподели министърът на околната среда. В същото време тази към този момент жители от кварталите Красна поляна и Красно село стачкуват пред общината точно поради неналичието на дейности от страна на виновните институции срещи всеобщото горене на непозволени вещества като пластмаса, гуми и облекла - втора ръка в техните квартали.

" Европейската комисия упорства държавите-членки с наднормено замърсен взъдух да изпълнят незабавни ограничения, а не да гласоподават нови проекти и тактики, " съобщи пред публицисти Даниел Креспо, шефът на Генералната дирекция по околна среда на Европейска комисия. Той подсети и поръчката на Кармену Велла от предходната седмица пред страните, които не съблюдават европейските наставления за качество на въздуха, че Европейска комисия очакава съответни решения на казуса.

Във видео послание към участниците еврокомисарят по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела сподели: " Където и да живеете съвсем е несъмнено, че замърсяването на въздуха е проблем. Това не е проблем за България или Европа, това е световен проблем. Всяка година в Европа умират 400 000 души поради неприятното качество на въздуха. Трябва всички дружно да работим на всички равнища, с цел да осигурим по-чист въздух на жителите ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР