През март оборотът в индустрията расте с двуцифрен темп, а

...
Коментари Харесай

Вносен скок в индустрията

През март оборотът в промишлеността пораства с двуцифрен ритъм, а износът на артикули чупи исторически връх с продажби за 5.7 милиарда лева Фактори са релативно по-ниската база от предходната година, по-високите цени на първични материали и възобновяване на непознатите пазари. Същевременно дефицитът на материали и растящите разноски са провокации, които лимитират растежа.
Година след гръмките заглавия за рекорден спад на икономическата интензивност в България и света можем още веднъж да приказваме за върхове. Този път - позитивни. През март производството в страната надвишава предкризисните си равнища, оборотът в промишлеността пораства с двуцифрен ритъм както на месечна, по този начин и на годишна база, а месечният размер на продажбите на артикули в чужбина чупи исторически връх за страната - 5.7 милиарда лева

Фактор, несъмнено, е по-ниската база от предходната година, само че огромният спад е регистриран не през март, а през април-май. Или с други думи - релативно по-ниската база е единствено част от историята. Безспорно друга е инфлацията в промишлеността - цените на куп първични материали като мед, нефт, алуминий, стомана порастват. Не на последно място остава нарастването на търсенето от чужбина - бизнес показателите в индустрията в Германия също чупят локални върхове през март и април, а в Съединени американски щати държавните тласъци за трилиони долари към този момент се демонстрират в растеж на търсенето след облекчаването на рестриктивните мерки. За дребна и отворена стопанска система като България сходна интензивност на пазарите в чужбина е мотор за напредък.
Ценови резултати
През март износът на артикули на България пораства с 27% по отношение на март 2020 година - съвсем 30% към страни от Европейски Съюз (за които към момента няма подробна разбивка) и с 22% към трети страни. От една страна, растежът не е изненада при изискване, че по това време предходната година експортът се сви с 8%. Но суровинната инфлация също е фактор. Статистиката демонстрира повишен експорт при черните метали през март - размерът на продажбите на скрап и на артикули от желязо и стомани в трети страни да вземем за пример се удвоява до 68 млн. лева през март по отношение на миналата година. " Ръстът на износа при стоманата се дължи на това, че в последно време цените се покачиха. Като цяло сега има пазар ", сподели изпълнителният шеф на Българската асоциация на металургичната промишленост Политими Паунова.

Цената на петрола пък се утрои по отношение на дъното от началото на рецесията през април предходната година, а на медта е близо двойно по-висока. Това ненапълно изяснява за какво в българския експорт към трети страни през март продажбите на медни артикули порастват с 54% до 259 млн. лева, а на горива - с 45% при намаляващи количества. " Електрическите машини имат потребност от повече мед и кабели, което ги прави по-податливи на суровинната инфлация ", споделя шефът на платформата Trakia Tech Георги Стоев. Според него обаче суровинната инфлация мъчно прелива към потребителските цени, тъй като се сблъсква с напън надолу от конкуренцията, технологиите и нововъведенията.
Капитал - брой 20
Наред с инфлацията обаче пораства и търсенето.
Външните мотори
Индексът на интензивността в индустрията в еврозоната на IHS Markit доближи рекордна стойност от 62.5 пункта през март и 62.9 през април, движен от мощен растеж на производството, новите поръчки и износа, показват от компанията. " Последните месеци в Германия експортът на артикули и автомобилната промишленост са в по-добри позиции в сравнение с през втората половина на 2019 година Една от аргументите за това е търсенето от Китай и Виетнам ", споделя основният икономист на ИПИ Лъчезар Богданов за най-големия пазар на българските експортно насочени компании.

Друг фактор са Съединени американски щати, където с изключение на помощите и ограниченията за поддръжка за над 4 трлн. $ предходната година държавното управление възнамерява и инфраструктурен пакет за 2 трлн. $. Тези пари, от една страна, подтикват търсенето за материали, а от друга, отиват в домакинските бюджети, което в миг на възобновяване стартира да движи и покупки, отлагани в рецесията (черна и бяла техника, коли, електроника).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР