През лятото има такова изобилие от пресни зеленчуци, което се

...
През лятото има такова изобилие от пресни зеленчуци, което се
Коментари Харесай

Постни ястия за края на лятото

През лятото има такова обилие от пресни зеленчуци, което се резервира и в ранната есен. Освен че съвсем всяка стопанка се пробва да затвори някоя друга консерва за зимата, добре е оптимално дълго да се опитаме да се насладим на пресния зеленчук от пазарите и двора. Може да изненадате фамилията си с истински постни ястия. Такава кулинарна изненада са патладжани с лук и орехи.

Необходими артикули: 3 едри патладжана, 1 глава лук, половин чаена чаша смлени орехи, три супени лъжици оцет, половин китка нарязан магданоз, половин китка нарязан копър, 1 чаена лъжичка червен пипер, 3 скилидки чесън, половин чаена лъжичка кориандър.

Патладжаните се запичат във фурната, охлаждат се и се обелват. Нарязват се на дълги ленти. Всички подправки се смесват с копъра, магданоза и орехите. Добавят се към патладжаните. Всичко се разбърква доста добре и се подправя със зехтин и сол на усет.

 Картофена запеканка

Постната мусака от картофи и тиквички е леко и вкусно лятно ядене. Необходими артикули: 800 грама картофи, 2 тиквички, олио за намазване, 1 чаша прясно мляко, 3 супени лъжици настърган кашкавал, 1 супена лъжица брашно, сол и черен пипер на усет.

Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на едри части. Тиквичките се обелват, нарязват се на едри резени, кипват се две минути и се вадят с решетъчна лъжица.

В намазана с лой тава се подреждат картофите и тиквичките и се запичат до подготвеност във фурна. Тавата се изважда и зеленчуците се заливат с гъста примес от прясното мляко, брашното и настъргания кашкавал със солта и черния пипер. Пече се още петнадесетина минути. Сервира се, поръсена с нарязан магданоз.

Зеленчуци по азиатски се подготвят елементарно и са хрупкави и вкусни. Необходими артикули: 1 морков, 1 алена чушка, 200 грама зелен боб, 200 грама печурки, 1 скилидка чесън, соев сос на усет, щипка джинджифил, 3 супени лъжици олио.

 Зеленчуци по азиатски

Чушката се почиства от дръжката и семките и се нарязва на тънки ленти. Морковът се почиства и се нарязва на тънки пръчици. Гъбите се измиват и се нарязват на фино. Зеленият боб се нарязва на дребни части.

В тиган с дебело дъно се запържва чесънът, нарязан на ситно, и се прибавя джинджифилът. Добавя се морковът и се запържва 30 секунди на мощен огън. Добавя се чушката и се запържва към минута. Зеленчуците се разтръскват в тигана, не се разбъркват с лъжица.

Добавят се зеленият боб и гъбите и се разбъркват с лъжица. След две минути се прибавя соевият сос, всичко се разбърква и се сервира.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР