През летния сезон змиите са най-активни и вероятността да попаднем

...
През летния сезон змиите са най-активни и вероятността да попаднем
Коментари Харесай

Кои са отровните змии в България и какво да правим, ако ни ухапят

През летния сезон змиите са най-активни и вероятността да попаднем на тях се усилва. Появата на змия би провокирала под паника боязън у повече хора, а малко са наясно по какъв начин да реагират. Страната ни е на едно от първите места в Европа по змийско многообразие.
В България се срещат 17 разнообразни типа змии от 4 разнообразни фамилии. От тях 6 са отровни. Това са: пепелянка, усойница, котешка змия и вдлъбнаточел смок, остромуцунеста усойница и каменарка (наричана още аспида).
Вижте едни от най-отровните змии в България
Пепелянката (Vipera ammodytes)
Пепелянката има рогче на главата си, което я отличава от усойницата. Тя е междинна по величина отровница. Пепелянката доближава дължина до 50-70 cm, извънредно рядко над 100 cm. На цвят е пепелява (откъдето идва името й) - от бежова до светлокафява, с тъмна зигзаговидна линия по гърба. Среща се по скали и сипеи, само че също и по поляни и шубраци. В горещите дни влиза във водата, с цел да се поразхлади.
Усойницата (Vipera berus)
Усойницата има относително дебело тяло, като възрастните доближават междинна дължина 55 cm. Най-често е сива до кафяво-сива на цвят, с присъщи тъмни ромбоидни петна или зигзагообразна линия по гърба. На главата нормално има мрачно леке с V-образна или Х-образна форма. В България се среща в планинските региони, най – постоянно на над 800 м.надм.в.
Вдлъбнаточел смок (Malpolon insignatus)
Вдлъбнаточелият смок е тип едра змия от семейство Смокообразни. Достига до 2 метра дължина, а най-големият образец, намиран в България е дълъг 157 см. Окраската на гърба варира от мрачно до светлосива, а младите човеци са пъстри. Вдлъбнаточелият смок е доста пъргава змия, която при заплаха бърза да се скрие. Ако не може да избяга, става нападателен, гневно съска и хапе, като заема отбранителна поза, от време на време издигайкипредната част на тялото си, сходно на кобрите. Отровата му не е рискова за индивида, както и за други едри животни. Среща се в Южна България.
Котешка змия (Telescopusfallax)
Котешката змия е тип змия от семейство Смокообразни. Достига нормално 70-80 cm, оптимално до 110 cm дължина. Оцветена е от светлосиво до белезникаво-жълто, с напречни тъмни петна от двете страни на гръбната линия. Името си дължи на тясната отвесна зеница на окото, сходна на тази на котките, и заради пъстрото си тяло, напомнящо котешка опашка.
Степна усойница Степната усойница е тип змия от семейство Отровници. Обикновено доближава до 55 см. Дължина, само че са известни екземпляри с дължина до 80 см. Отличава се от елементарната усойница по тясната и вълнообразна гръбна линия, трапецовидното сечение и ниско разположената ноздра. В България са намирани общо 4 екземпляра. Въпреки че змията е отровна, няма известни смъртни случаи на хора, вследствие на ухапвания.
Аспида
Аспидата наричана още каменарка, е тип змия от фамилии Отровници. Обикновено аспидата доближава дължина 60-65 см., в редки случаи до 85см. Мъжките са по-дълги, само че по-тънки от женскте. В България са открити единствено 2 екземпляра. Отровата на аспидата е по-силна от тази на пепелянката, само че по-слаба от тази на усойницата.
Когато се приказва за каменарката се употребява постоянно названието " аспида ", което не е вярно - названието " аспида " го има единствено в България и е резултат от псевдо-научни изказвания. На британски тази отровна змията е известна като Аsp или European asp (Аsp viper) т.е. на български трепетликова отровница. Аспидовите змии са напълно друго семейство, което няма представители в България - това са мамби, кобри, тайпани и така нататък

Как наподобяват тези змии и какво да вършиме в случай че ви ухапе змия четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР