През изминалия уикенд Банско прие Световната купа по ски алпийски

...
През изминалия уикенд Банско прие Световната купа по ски алпийски
Коментари Харесай

Каролев: По-умни хора от мен са казали, че новите зелени са старите червени

През миналия уикенд Банско одобри Световната купа по ски алпийски дисциплини – най-голямото спортно събитие у нас за годината.

За да се завоюва семейството и да се посрещне почтено конкуренцията се вложиха големи старания – два месеца труд на общо 1000 души, много от тях висококвалифицирани експерти.

Бюджетът бе 4,5 млн. лв., като по традиция уредниците у нас поемат най-малко половината от средствата, с цел да натоварят минимално страната. Вложените пари си заслужават всеки лев, само че единствено в случай че Банско продължи да се развива, другояче ще отидат напразно.

Срещу направеното България получи неповторим авторитет и реклама като водеща ски дестинация в международен мащаб. Вече не каним туристите с „ Елате, тук е доста хубаво! “, а с действителна проява на какво е кадърен водещият зимен курорт на страната ни.

Приемането на кръг от най-рейтинговата конкуренция в белите спортове е фантазия за всяко място с хотели и писти, само че напълно малко от тях съумяват да се вредят в календара. А стартовете през януари са най-престижни и неслучайно се назовават класики.

Почти всичките имат твърдо място като спирки на Белия кортеж – швейцарските Аделбоден и Венген, австрийските Кицбюел и Шладминг. По същото време дамите са тук-там като италианските Сестриере и Кортина д’Ампецо, който в този момент по изключение отстъпи мястото си на Банско, защото ще одобри финалите на сезона през март.

Така всеки почитател на ските, залепнал пред тв приемника за огромните стартове на страховитата писта „ Щрайф “ загря със зрелищните спускания за дами на „ Марк Жирардели “ у нас.

„ Ако някой до момента не беше схванал къде е Банско, към този момент знае “, заключи президентът на БФСки Цеко Минев. Спортните надпревари са върхът на айсберга, само че задачата им е не просто да коронясат чаровната американка Микаела Шифрин като най-хубавата скиорка в света. Те са главният промоутър на всеки един зимен курорт.

Ако пистите, хотелите и изискванията ти са почтени за най-хубавите в света, значи и феновете скиори биха предпочели да си похарчат парите при теб. Пък и доста хора обичат да вървят по стъпките на огромните и по този начин самото място придобива „ добавена стойност “. А ски туризмът е туризъм от висок клас. Хората, които притегля, са със доста по-големи финансови благоприятни условия и са много по-склонни да харчат пари за комфорт.

С тази задача Банско се оправи. Осигури едното условие – търсенето. На долната станция на кабинковия въжен превоз опашките са също толкоз дълги като всяка година. Все още скиорите не са отблъснати от вероятността да чакат два часа, с цел да карат още толкоз. Но към този момент над десетилетие Банско не може да им предложи нещо по-добро.

Висенето в трафика несъмнено не е реклама на курорта и има възможност да докара до спад на търсенето. Обстоятелство, което в света на бизнеса значи единствено едно – пропуснати изгоди или другояче казано загуби.

Става въпрос за пари, които могат да влязат в българската стопанска система и да обезпечат работните места, които в последните години трансфораха Банско в една от най-популярните дестинации в цяла Югоизточна Европа.

„ Единственият курорт, който може да се развива, е Пампорово, защото не е в рамките на парк – счита икономистът Владимир Каролев. – Странно по какъв начин се е получило по този начин, само че така наречените „ зелени “ не са го присъединили в рамките на парк, когато са изготвяли устройствените проекти. Това е станало със единодушието на всички ръководещи, в това число на сегашните от ГЕРБ.

Но Българска социалистическа партия също бяха на власт и също нищо не направиха. „ Зелените “ в действителност са псевдозелени, тъй като по този начин са написали правилника на парковете и промени в някои закони като този за предпазените територии, че не може да се забие един гвоздей на никое място.

Това важи освен за Банско, само че и за Добринище, Балкана, Юндола, Витоша, така нареченият „ Супер Боровец “, какъвто план имаше… Не съм срещу развиването на Пампорово, само че това не значи, че останалите не би трябвало да се развиват. “

Получава се по този начин, че на пръв взор всички в България са зад развиването на ски туризма. Както скиорите, по този начин и хората в Банско, за които другият вид е да емигрират, с цел да работят същото, само че към този момент не за себе си.

Почти всички политически сили са изказвали поддръжка, само че все пак към този момент над 10 години проектът за втори кабинков въжен превоз отлежава в чекмеджето. Излиза, че двайсет или трийсет души, които се дефинират като „ зелени “, постановат волята си над всички останали…

Не знам дали не е време скиорите и сноубордистите, които сме 600 000 души, да не създадем една стачка, да блокираме нещо, с цел да се трансформират законите и наредбите. Искаме там, където има планини, да се направи ски инфраструктура, а не хотели.

Другият вид е Бойко Борисов да спре да слуша партийния зарзават, който на избори взима под 1% и то тъй като се включи в тази необятна коалиция „ Да, България “. “

Срещу построяването на ски уреди у нас се излагат голям брой тези – една от тях е, че България нямало планини като Алпите и нямало по какъв начин да направи писти над горския пояс.

Но в самите Алпи пистите не престават и през гората. Който е гледал най-дългото втурване от Световната купа във Венген, знае, че стартът е някъде из чукарите, а втората половина на трасето минава през големи просеки. А в Кицбюел цялото съревнование е в горския пояс – стартът е на 1600 метра надморска височина, а финалът – на 800 м, с над 100 м по-ниско от Банско.

„ Ако сте гледали нощното каране в Австрия – големи хотели напряко на финала – продължава Каролев. – Миналата година бях в университета Бокони в Италия, където съм докторант. Оказа се, че там зелената партия е в Народното събрание, само че все пак където има ски зона, не е парк. Така Кортина д’Ампецо е в парк. Така е и в Австрия, в Германия, в САЩ… Навсякъде! “

Според известният икономист единствената причина Банско да продължава да чака втората си кабинка 11 години след първата Световната купа, е политическа. Той споделя мнението, което набира от ден на ден последователи, че новата „ зелена “ мода в действителност има за цел не толкоз опазването на природата, колкото попречване на икономическото развиване.

„ Зеленото събитие не е начин на живот, а политика – твърди Каролев. – И по-умни хора от мен са споделили, че новите зелени са старите червени. В Германия даже на някогашната комунистическа партия посланията са десни спрямо тези на Зелената партия. В България е същото. „ Да, България “ също не са десни. Аз не съм срещу екологията. Лично аз имам „ зелен “ начин на живот.

Когато обикалям планините, хората го виждат – групирам отпадъци, засявам дървета. Зелената концепция не е нездравословна. Вредни са политиците, които зад зелен заслон вкарват леви политики. Същото е и с квотите за въглеродния диоксид.

Вече внасяме ток от Турция, което е парадокс. Вместо да влагаме повече в новите технологии и да се изчистят моретата от пластмасите, те са се втренчили във въглеродния диоксид, а той даже не е проблем. Така е и при построяването на ски инфраструктура. Въпреки, че за всяко отсечено дърво се прави обезщетително залесяване. “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР