През изминалите десетина дни Ubuntu Studio започна работа върху отстраняването

...
През изминалите десетина дни Ubuntu Studio започна работа върху отстраняването
Коментари Харесай

Linux новините от изтеклата седмица

През миналите десетина дни Ubuntu Studio стартира работа върху отстраняването на казуса в Gimp 2.10. В Chrome OS към този момент могат да се започват Linux приложения, в Ubuntu Store бяха открити вредоносен код и други по-интересни вести.
Ubuntu Studio работи върху отстраняването на казуса с инсталирането на Gimp 2.10.


Неотдавна излезе новата версия на програмата GNU Image Manipulation Program (GIMP). Новата версия има редица доста забавни усъвършенствания, които художниците безспорно ще желаят да употребяват. Но има проблеми със съвместимостта на библиотеките и това затруднява обновяването на GIMP. По този мотив екипът на Ubuntu Studio сподели:

„Лоша вест за всички наши консуматори, употребяващи MyPaint и GIMP. Приложението MyPaint (1.2) употребява библиотеката libmypaint 1.2, до момента в който GIMP 2.10 употребява libmypaint 1.3. Двете версии на libmypaint към този момент не могат да бъдат конфигурирани по едно и също време. Това значи,, че до момента в който не разработим уместно решение или не публикуваме MyPaint 1.3, двете стратегии MyPaint и GIMP 2.10 не могат да бъдат конфигурирани по едно и също време. Това противоречие води до проблеми в формалните складове на Ubuntu, както и при тестванията на Debian„.

Но от тази обстановка може обикновено да се излезе посредством потреблението на относително новия пакетен форма, който изолира програмата от операционната система. Има версии на GIMP 2.10 във тип на Flatpak и Snap пакети.
В Chrome OS напълно скоро ще има опция за пускане на Linux приложения


Възможността за пускане на GNU/Linux стратегии напълно скоро ще бъде осъществена за Chrome OS платформата. Операционната система се базира на Linux ядрото, само че е настроена за стартирането на друга фамилия приложения и не разрешава на потребителите да пускат общоприетите Linux опаковани приложения.

Поддръжката на Linux приложения значи, че разработчиците най-сетне ще могат да употребяват устройствата на Гугъл, с цел да основават разнообразни приложения. По този метод те няма да зависят от Windows, Mac или Linux. От този миг нататък, програмистите ще могат да основават, тестват и започват всевъзможни Android и уеб приложения за смарт телефони, таблети и преносими компютри, на своите Chromebook устройства. Без никакви спомагателни старания и без спомагателни съоръжения става допустимо стартирането на обичаната IDE. Засега е направена единствено Debian версията на Linux.
В Ubuntu Store се появиха Snap приложения с вграден програмен продукт за рандеман на криптовалута
Миналата седмица бяха открити сбирки от Snap пакети с интегриран прикрит майнър. Това бе засечено в Snap пакета 2048buntu, който се започва във фонов режим при задействан Snap. През този уикенд бяха разпознати и отстранени всички сходни пакети. Сега се обмисля опцията за спомагателна инспекция на пакетите, преди да отидат в магазина Snapcraft.
Новата версия Firefox 60
За Linux потребителите тази версия е забавна с това, че е добавена алтернатива за скриване заглавията на прозорците.



За включването на тази функционалност от настройките изберете „Персонализация“. Ще се появи нов програмен прозорец, който най-долу вляво има алтернатива „Лента със заглавието“. Махнете отметката.

Много комфортна алтернатива за потребителите с дребни екрани и преносими компютри.
Първите макети на Librem 5 с десктоп средата Gnome


Разработчиците от компанията Purism разгласиха първите изображения на работната среда Gnome за смарт телефони.

Показани са:
Външният тип на изводи екраниЕкранът за въвеждане на PIN кодаДесктоп дисплеят, на който се виждат конфигурираните приложенияНай-горния информативен панел с времето, качеството на връзката и т.н.Долният панел, имитиращ бутона Home (вижда се единствено при стартирането на приложение)Виртуална клавиатураЕкранът, когато някой звъни

Приложението Контакти ще бъде центърът на всички информационни функционалности. Именно то ще обработва и ще работи с всички контактни, употребявани от другите приложение, като да вземем за пример Позвъняванията и Съобщенията.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР