През изминалата седмица екологичнo сдружениe „За Земята“, „Грийнпийс“- България и

...
През изминалата седмица екологичнo сдружениe „За Земята“, „Грийнпийс“- България и
Коментари Харесай

Кампанията „Детски градини – Свободни от пластмаса“ продължава

През миналата седмица екологичнo сдружениe „ За Земята “, „ Грийнпийс “- България и Обществен център по околна среда и стабилно развиване - Варна проведоха идейни конгреси „ Детските градини - Свободни от пластмаса “ във Бургас, Варна и София. Те са част от огромната акция „ Свободни от пластмаса “, която през есента се концентрира върху понижаване използването на пластмасови чашки за еднократна приложимост измежду най-малките поданици на планетата ни – децата в детските градини.

Събитието е част от международната екологична акция (Break Free From Plastic) („ Свободни от пластмаса “), която се бори с пластмасовото замърсяване и предлага вероятни решения. и се поддържа от Европейската мрежа за нулеви боклуци (Zero Waste Europe).

Целта на полемиките беше да се откри добра опция на еднократните чаши за пиянство на вода в общинските детски градини, която да е здравословна, екологична, възпитателна и съгласно хигиеничните правила.

Всеки ден в множеството български детски градини се употребяват и изхвърлят пластмасови чаши за еднократна приложимост. Така се изхвърлят над 1 милион чаши на ден, които образуват голямо количество пластмасови боклуци (над 550 тона годишно), които софтуерно не могат да бъдат рециклирани и замърсяват околната среда - водните басейни, земята и въздуха. Наред с пагубния екологичен резултат, тази процедура възпитава отношение и държание, което е изцяло противоположно на оповестените цели на екологичното обучение в България.

На срещите участваха всички заинтригувани страни и виновни институции - здравни специалисти, инспектори от районните здравни инспекции и организацията по сигурност на храните, шефове на детски градини, учители, родители, еколози, адвокати, детски психолози, промишлени дизайнери.

Организаторите на събитията споделиха: „ Идеята е да се чуе всяка позиция – какви са провокациите пред детските градини да създадат крачка към чашите и бутилки за многократна приложимост, по какъв начин е най-добре да пият вода децата съгласно родителите им, какви са хигиеничните условия и какъв брой екологични са те. “


При полемиките се откри, че повода за все по-масовото нахлуване на еднократните пластмасови чаши за пиянство на вода в детските градини е неналичието на ясно напътствие за използването, съхранението и почистването на „ самостоятелната чаша за вода “ от наредбата за здравните условия в детските градини. Диалогът сред уредниците и виновните институции ще продължава, с цел да се стигне до смяна, която да улесни въвеждането или по-скоро – връщането на практиката всяко дете да има своя лична чаша или бутилка.

Освен съдовете, в които се пие вода, се разиска и цялостното пространство, в което се оставят и по какъв начин то може да се трансформира в еко-кът за всяка детска градина. За проектирането с макети и хрумвания се включиха от Ателие Трион (линк). Събирайки мнението на всяка една страна, те ще сътворят прототипи на „ идеалния “ ъгъл за пиянство на вода, който да съблюдава всички условия.

Кампанията ще продължи и със събиране на положителни практики от други страни по какъв начин децата пият вода в детските градини и какви са нормативните уредби. Всеки може да споделя такива положителни образци като написа на [email protected].

По време на събитията беше показана и инфографика, показваща калкулации за изхвърлените чашки за една година в България, следствията от това и какво е решението.

*Комуникацията по този план е безплатна!

Пластмасов Калкулатор:
Провери какъв брой огромен е пластмасовият ти отпечатък – наблюдава този линк!
https://act.greenpeace.org/page/9669/petition/1













Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР