През изминалата година приключи първият 5-годишен период от разработената и

...
През изминалата година приключи първият 5-годишен период от разработената и
Коментари Харесай

Албена с впечатляващи финансови резултати. Международно признание

През миналата година завърши първият 5-годишен интервал от създадената и възприета през 2017 година Стратегия за стабилно развиване на “Албена ” АД. Днес ваканционното населено място генерира независимо над 50% от употребяваната сила на годишна база, употребявайки възобновими енергийни източници. На покривите на част от постройките в комплекса са инсталирани фотоволтаични панели с обща мощ от 1.5 MW, а инсталацията за биогаз, част от дъщерната компания “Перпетуум Мобиле БГ ” ЕАД, отдава спомагателни 2 MW мощ. Посредством умна система за мониторинг, надзор и ръководство на енергийните потоци SCADA, купуваният от външни снабдители ток се доставя при допустимо най-ниски пазарни цени, a 200 kWh батерия служи за балансиране на вътрешното ползване. Внедрени са също 1.5 MW слънчеви колектори за топла вода, както и 600 kW термопомпена апаратура.

Следвайки веригата на консумация, отпадъците в комплекса се събират разделно, като всички биоразградими останки - главно хранителни, се преработват в биогаз. Съгласно правилото “От фермата на масата ”, и благодарение на дъщерното сдружение “Еко Агро ” АД, близо 60% от доставките на храна стават от лични стопанства - телешко месо Black Angus, плодове, зеленчуци, вино и спиртни питиета, мед, плодови сокове и конфитюри, или от други локални производители. С това компанията способства за постигането на климатична индиферентност, част от основните дейности по линия на Европейския зелен пакт. “От фермата до масата ” подкрепя и локалната общественост, въвлича я в идеята за запазване на околната среда, като към този момент има контрагенти, които реализират активността си с изцяло електрически превоз, както и са вложили във ВЕИ. 
-->
Граничейки с естествен резерват “Балтата ”, “Албена ” АД отдава високо значение на отбраната на биоразнообразието. Не е позволено презастрояване в комплекса, а буферните зони на резервата се употребяват за природосъобразен туризъм, къмпинг и караванинг, конна езда, пешеходни и велотурове. Части от ваканционното населено място са с изцяло неразрешен достъп за коли, като през последните 5 години са вложени 750 000 лева в електрически транспортни средства, обслужващи комплекса. При реставрация на хотели и заведения за хранене, мебелите и инвентарът получават нов живот, като биват дарявани на лечебни заведения, неправителствени организации, учебни заведения, или се продават на алегорични цени, за виталният им цикъл да бъде удължен.

Като морска ваканционна дестинация, Албена се грижи освен за чистотата на морската акватория чрез лична пречиствателна станция за отпадни води, само че също за изворната минерална вода. В употреба е вътрешнофирмена лаборатория за надзор на чистотата на водите, като и за мониторинг на качеството на влизащите хранителни артикули. Концесията на трите сондажа с минерална вода с годишен потенциал от 2 млн м³ и с капацитет за бутилиране дава опция да бъдат конфигурирани чешми за питейна минерална вода, водещи до понижаване на употребяваната пластмаса. Системи за безвъзмездна минерална вода са инсталирани също в хотелите и заведенията за хранене на комплекса.  В употреба са над 30 смарт водомера и система за наблюдаване в действително време на част от водните потоци. За здравето и сигурността във ваканционното населено място се грижи основен хигиеничен контрольор.    

Международно самопризнание

За 26-а поредна година плажната линия е удостоена с оценката “Син байрак ”. Едноименната международна организация връчи и друга премия - интернационално жури излъчи най-хубавите практики за ръководство на плажните зони, като Албена попадна в първата тройка във връзка с енергийния мениджмънт.

В началото на летен сезон 2023 5-звездният Maritim Hotel & SPA Paradise Blue завоюва влиятелна интернационална премия от немския туроператор DER touristik. Сертификатът Red Star Quality Award 2022 се връчва за реализирано най-високо качество на хотелската услуга, като за съображение се вземат поради оценките на гостите, техните недоволства, както и вътрешнофирмени изследвания на туроператора. Хотелът оглави и класацията за България на HolidayCheck.de, като високото отличие хотелът заслужи с помощта на общата си оценка 5,7 от 6,00 и 98% потребителска задоволеност. Сред наградените общо 9 места за настаняване, на 5 място е и хотел Gergana 4*. Той завоюва също документ „ Partner of excellence ” от немския туроператор Schauinsland Reisen. Това го отрежда измежду 25-те най-хубави ваканционни хотела в света, предлагани от туристическата компания. Сред останалите отличени от туроператора хотели със документ „ Top hotel partner 2022 ” се подреждат Maritim Hotel & SPA Paradise Blue 5*, Flamingo Grand Hotel & SPA 5* и Kaliakra Beach 4*. В края на миналия летен сезон Maritim Hotel Amelia 5* притегли вниманието на експертите от онлайн платформата HolidayCheck.de, постигайки най-високата оценка 6,00 от 6,00 и 100% потребителска задоволеност.

Инвестиционна стратегия и финансови индикатори

През миналите 12 месеца са осъществени финансови разноски в размер на над 10 млн. лева Инвестиционната стратегия включва главен ремонт на хотел Ralitsa Superior, който от това лято работи под марката Calimera, част от немския туроператор DERTouristik и концерна REWE Group. Изцяло освежен е и Flamingo 4*, отговарящ на стандартите на скандинавския туроператор Nordic Leisure Travel Group, изискан в изчистен нордически интериорен дизайн. Изградено е ново намерено баскетболно игрище с настилка от полипропилен, осъществени са настоящи ремонтни на хотели и заведения за хранене, инфраструктура, облагородяване на зелени площи и др.   

Що се отнася до финансовите индикатори, “Албена ” АД приключва фискалната годината с чиста облага в размер на 992 000 лева За интервала сдружението е осъществило доходи от съществена активност в размер на 68 882 000 лева Активите на компанията възлизат на 591 920 000 лева, а личният капитал e 481 078 000 лева Положителни финансови резултати демонстрират и част от дъщерните сдружения. Печалба в размер на 202 000 лева регистрира формалният туроператор на курорта „ Албена Тур “ ЕАД. 284 000 лева е спечелило строителното сдружение “Еко Строй ” АД, а компанията за ръководство и отдаване чартърен на офис пространства “Идис ” АД - 450 000 лева Земеделската компания “Еко Агро ” АД е осъществила 695 000 лева облага, а туроператорът “Фламинго Турс ”, опериращ на немския пазар, надлежно 57 000 лева Компанията за произвеждане на възобновима сила от биоразградими боклуци „ Перпетуум Мобиле БГ “ АД е генерирала позитивен финансов резултат в размер на 70 000 лева, а компанията за създаване, ръководство и логистично обслужване на недвижими парцели „ Тихият ъгъл “ АД носи облага от 26 000 лева

Съвет на шефовете и погашение на дивиденти

Общото заседание на акционерите в “Албена ” АД гласоподава преизбирането за нов 5-годишен мандат на Борда на шефовете. В него влизат Красимир Станев - изпълнителен шеф на компанията; Маргита Тодорова - шеф “Маркетинг и продажби ”; адв. Миглена Пенева - старши съучастник в Адвокатско сдружение „ Георгиев, Тодоров и Ко. “; доктор Пламен Димитров - президент на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България; сдружението “Ди Ви Консултинг ” ЕООД, представлявано от Даниела Петкова. Акционерите утвърдиха и изплащането на годишен дял в размер на 0,11 лева на акция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР