През изминалата година инвестициите в индустрията на (ИИ) са нараснали

...
През изминалата година инвестициите в индустрията на (ИИ) са нараснали
Коментари Харесай

Станфорд: Изкуственият интелект е станал по-силен и по-точен

През миналата година вложенията в промишлеността на (ИИ) са нарастнали с 40%. Китай изпревари Съединени американски щати в научни изявления за изкуствения разсъдък. Програмите са по-малко склонни да бъркат. Хората са по-склонни да разискват етичните въпроси на технологиите. Това са част от изводите в годишния отчет на Станфордския университет (AI Index) за положението на промишлеността на ИИ и неговото влияние върху световната стопанска система и обществото.

Този отчет мери световния софтуерен прогрес. Миналата година размерът на световните вложения в технологии възлиза на 67,9 милиарда $ (по-голямата част от този размер - сливания и придобивания на компании). Общото умозаключение на откривателите е: ИИ стана по-силен, по-повсеместен и по-влиятелен. Ето главните трендове, предадени от ТАСС:

Китай е водещ в проучванията на ИИ

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Хората се нуждаят от по-сериозна отбрана от въздействието на...

изпревари най-близките си противници, Съединени американски щати и Европейския съюз, както по общия брой изявления в научни списания, по този начин и по броя на рецензираните изявления (тези, прегледани от самостоятелни специалисти, а не от екипа на списанието). В първия случай Китай съставлява 22,4% от общия брой научни публикации (за Европейския съюз - 16,4%, за Съединени американски щати - 14,6%). Във втория случай - 18% (САЩ - 12,3%, Европейски Съюз - 8,6%).

Но, както означават специалистите от Станфорд, Съединените щати не престават да водят в размера на научните проучвания, готови взаимно от научни институции и софтуерни компании и, надлежно, в оживяването на хрумвания. В резултат на това са съдействали почти еднообразно за развиването на изкуствения разсъдък, в случай че бъдат оценени по разнообразни параметри, сподели Джак Кларк, съпредседател на AI Index.

Учените като цяло вършат повече проучвания върху ИИ

Броят на публикациите, свързани с ИИ за arXiv (това е най-големият безвъзмезден списък от изявления на научни публикации и техните препринти) е повишен от към 5,5 хиляди през 2015 година до съвсем 35 хиляди през 2020 година Научните организации по целия свят са първи по общия брой публикации. На второ място в Съединени американски щати са проучванията, осъществявани от търговски компании, а в Европа и Китай - проучвания, поръчани от страната.

През 2020 година броят на проучванията на изкуствения разсъдък е повишен повече от година по-рано (34%), в сравнение с година по-рано (от 2018 до 2019, нарастване от 19,6%).

По-малко започващи компании получиха вложения

не е спряла стартъпите да нарастват. Но има по-малко разработчици, които са получили пари. През 2017 година вложенията бяха разпределени сред 4 хиляди, а предходната година ги получиха по-малко от хиляда компании.

Докладът показва, че технологиите са узрели, като промишлеността минава от голям брой високотехнологични започващи компании към по-устойчиви компании. Инвестициите са разграничени между тях от вторите - преобладаващите играчи на пазара. В допълнение, заради пандемията, вложителите се интересуваха най-вече от разработки в региона на медицината, фармацевтиката и биотехнологиите.

Финансирането за ИИ за медицина набъбна

Изследванията на ИИ за основаване на медикаменти, в това число тези, употребявани за лекуване на инфектирани с,, технологии за битка с рака и други фармацевтични и медицински артикули, получиха максимален размер частни вложения през 2020 година - над 13,8 милиарда $. Това е 4,5 пъти повече, в сравнение с през 2019 година Те са последвани в листата от разработчици на самоуправляващи се транспортни средства (4,5 милиарда долара) и просветителни артикули с AI (4,1 милиарда долара).

„ Техниките за изкуствен интелект станаха потребни при проектирането на медикаменти и създаването на ваксини “, сподели Ерик Бригнолфсон, професор по стопанска система, старши теоретичен помощник в HAI и шеф на лабораторията за цифрова стопанска система в Станфорд. Един от миналогодишните пробиви беше логаритъмът AlphaFold, който може да предскаже в каква форма ще се прегънат протеиновите молекули. Изясняването на този въпрос спомогна за решаването на един от значимите проблеми в биологията - той се назовава „ казусът за прегъване на протеини “. Това дава визия за това по какъв начин триизмерните форми на другите протеини въздействат върху заболяванията, което води до по-добри медикаменти.

Машините са по-малко склонни да вършат неточности

Станфорд заключава, че ИИ е станал по-силен и по-точен.

Един образец за прогрес в изкуствения разсъдък е моделът на невронна мрежа на езика GPT-3. Позволява ви да създавате огромни текстове - генерира ги въз основа на 175 милиарда параметъра. За да видите по какъв начин се оправя, можете да употребявате образеца на този опит. Редакторът на Gardian разпореди на GPT-3 да напише колона от близо 500 думи на тематика „ за какво хората не би трябвало да се опасяват от изкуствения разсъдък “. Получи се сносно (можете да го прочетете тук ).

Една от значимите области е компютърното зрение е област на ИИ, обвързвана с разбор на изображения и видео. Технологията се употребява в дронове, върху нея се построяват логаритми, които проучват изображения (например: невронни мрежи за медицина, които търсят признаци на болести на рентгенови лъчи и ЯМР). Провеждат се надпревари, където разработчиците се състезават в точността на такива логаритми: т.е. в какъв % стратегиите реагират без неточности. В разнообразни надпревари логаритмите демонстрират разнообразни триумфи. Но едно общо нещо е, че тяхната акуратност се усилва....

В надпреварата ImageNet за една задача, където се изискваше маркиране на фотоси по клас, през 2012 година най-хубавите логаритми направиха четири неточности от 10 опита, през 2020 година - една. Модел от екипа на Гугъл Brain реализира 90,2% акуратност през януари 2021 година. За някои елементарни задания точността на ИИ на образни обекти доближава 99%.

Колко добре може ИИ да извършва няколко комплицирани задания по едно и също време - да вземем за пример подредба на изображения и генериране на текст? На доктрина тъкмо подобен ИИ - кадърен да помогне във всичко едновременно - е бъдещето, дадено от писателите на научната фантастика. Подобни проби на логаритми също са в ход.

В един тест програмата беше показана с изображение и зададе въпрос за него. През 2020 година най-хубавият логаритъм дава отговор вярно в 76% от случаите, през 2015 година - в 40%. Хората получават към 81% от теста. При същите условия, само че в случай че би трябвало да дадете обстоен отговор, резултатите от най-хубавия логаритъм през 2020 година са 70,5% (през 2018 година - 44%). Човешката акуратност е 85%.

Потребителите се интересуват от етични проблеми

Историите за етиката в промишлеността на ИИ стават все по-популярни. Това умозаключение вършат откривателите от разбора на всеобщите медии и обществените мрежи. Първата дискутирана тематика предходната година беше уволнението на специалиста по нравственос Тимнит Гебру от. Тя е известна като съавтор на изследване, че логаритмите за различаване на лица са по-лоши при разпознаването на чернокожите, защото разработчиците ги образоват най-вече в бели. Гебру приказва за проблемите на огромните езикови модели като GPT-3. Например неспособността им да останат безпристрастни и да заобикалят излъчването на обществени стандарти, което може да утежни ситуацията на жигосаните групи в обществото.

Втората история е решението на IBM. „ Сега е моментът да поговорим дали правоприлагащите органи на страната би трябвало да употребяват технология за лицево различаване “, обясниха от компанията. Между другото, в главните констатации от проучването на Станфорд се оповестява, че технологията за лицево различаване, видео разбор и други разработки, които разрешават идентификация, да вземем за пример посредством глас, през 2020 година „ се развиха бързо и станаха повсеместни “.

Други етични истории се концентрираха върху от дълбоките имитации (видео фалшификати) и битката на европейските страни против софтуерните колоси.

Наемане по-малко в Съединени американски щати

Това, съгласно откривателите, демонстрира задоволителна зрялост на технологиите в страната. Чрез наемането можете да наблюдавате в кои страни броят на разработките нараства най-вече. Според данни на LinkedIn Бразилия, Индия, Канада, Сингапур и Южна Африка са имали най-голям % на наемане от 2016 до 2020 година

Какво липсва в отчета - .

Интересно е освен това, което е в отчета на Станфорд, който проучва допустимо най-подробно по какъв начин се развиват разнообразни посоки, свързани с ИИ в света, само че и това, което не е обхванато или не е задоволително обхванато.

Обикновено на откривателите не разполагат с детайлности за държавните разноски за развиване на ИИ. Освен това, тази година не бяха включени в отчета заради липса на данни; през днешния ден разработчиците им пазят информацията за тестването и създаването допустимо най-затворена.

ОЩЕ:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР