През изминалата година глобалните военни разходи са нараснали до 1,981

...
През изминалата година глобалните военни разходи са нараснали до 1,981
Коментари Харесай

Светът харчи все повече пари за оръжия въпреки пандемията

През миналата година световните военни разноски са нарастнали до 1,981 трилиона $ (с 2,6% по отношение на 2019 година), без пандемията да окаже доста въздействие върху тези разноски. Петте страни с най-големи военни бюджети са Съединени американски щати, Китай, Индия, Русия и Обединеното кралство, се споделя в отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI), оповестен в понеделник, предава ТАСС.

„ Може да се каже с известна сигурност, че пандемията не е повлияла значително на световните военни разноски през 2020 година Остава да забележим дали страните ще запазят това равнище през втората година на пандемията “, разяснява данните в прессъобщение на SIPRI Диего Лопес да Силва, откривател в Програмата за разноските за въоръжение и военни разноски.

Авторите на отчета означават, че растежът на военните разноски е настъпил на фона на понижение от 4,4% в международния Брутният вътрешен продукт, което е породено основно от последствията от пандемията, свързани най-вече с ограничаващите ограничения. В резултат на това през 2020 година военното натоварване (делът на разноските в БВП) е приблизително 2,4%, което е нарастване с 0,2% по отношение на миналата година. Това е най-високият ритъм на напредък по рода си от финансовата рецесия през 2009 година

Въпреки общото нарастване на военните разноски в света, редица страни са ги понижили. През 2020 година Бразилия и Русия похарчиха доста по-малко средства за тези цели от в началото плануваното.

В Русия, съгласно института, през 2020 година военните разноски са се нараснали с 2,5% и са достигнали 61,7 милиарда $ (увеличение от 26% по отношение на 2011 г.). Руските военни разноски нарастват за втора поредна година. В същото време действителните разноски за военни цели през предходната година заради пандемията се оказаха с 6,6% по-ниски от плануваните в бюджета. Ръстът на разноските в тази област през 2019 година и 2020 година последва съкращенията през 2017 година и 2018 година До 2017 година военните разноски на Русия се увеличаваха 18 поредни години.

Растеж за Съединени американски щати и Китай

В Съединените щати военните разноски в началото бяха планувани на 778 милиарда $, което е с 4,4% повече от тези за 2019 година Техният дял в международен мащаб е 39%. Американските военни разноски нарастват в продължение на три поредни години след седемгодишен интервал на съкращения.

„ Последното нарастване на американските военни разноски може да се дължи основно на огромните вложения в научноизследователски и механически разработки, както и на редица дълготрайни планове, като рационализация на нуклеарния боеприпас и огромни покупки на оръжия “, написа Александра Маркщайнер, теоретичен помощник в Програмата за оръжия и военни разноски на SIPRI. „ Това отразява възходящата угриженост по отношение на хипотетичните закани от стратегически противници като Китай и Русия, както и напъните на [предишния президент на Съединени американски щати Доналд] Тръмп да поправи това, което счита за безсилие на американската войска “.

През 2020 година военният бюджет на Китай сподели напредък за 26-та поредна година и се класира на второ място в света по мярка с 252 милиарда $. Спрямо миналата година нарастването е с 1,9%, по отношение на 2011 година - 76%. В цялата история въз основата данни на SIPRI, никоя друга страна не е посочила толкоз стабилно нарастване на военните разноски.

„ Сред страните по света Китай се откроява като единствената страна, която харчи средства в огромен мащаб, която с помощта на растежа на Брутният вътрешен продукт през предходната година с нарастване на военните разноски не е нараснала военното натоварване през 2020 година “ сподели Нан Тиан, старши откривател в SIPRI. „ Продължаващият растеж на военните разноски е породен отчасти от дълготрайна стратегия за военна рационализация и разширение на проектите в сходство с заявеното желание да се догонят другите водещи военни сили “.

Европа и НАТО

В отчета на SIPRI се отбелязва, че съвсем всички страни членки на НАТО са нараснали военното си натоварване през 2020 година В резултат на това 12 от тях са похарчили 2% от Брутният вътрешен продукт или повече за военни потребности, което е в сходство с главните насоки на Aлианса в региона на разноските. Година по-рано имаше девет такива страни. Класираната на осмо място в света, Франция надмина прага от 2% за първи път от 2009 година насам.

„ Въпреки че през 2020 година повече страни членки на НАТО похарчиха над 2% от Брутният вътрешен продукт за военните, в някои случаи това се дължи повече на икономическото влияние на пандемията, в сравнение с съзнателното желание да се реализиран задачите на Алианса за разходване “, сподели Лопес да Силва.

Разходите на заемащата пето място в света Англия през 2020-та година са били 59,2 милиарда $, което е с 2,9% повече, в сравнение с през 2019 година и с 4,2% по-малко от 2011-та година.

Германия усили военните си разноски с 5,2% до 52,8 милиарда $, което я слага на седмо място в света. Миналогодишните разноски надвишиха равнището от 2011 година с 28%.

В Европа като цяло военните разноски са се нараснали с 4% през годината.

Други райони на света

В района на Азия и Океания, с изключение на Китай, страните с най-големи военни бюджети включват Индия (72,9 милиарда долара), Южна Корея (45,7 милиарда долара) и Австралия (27,5 милиарда долара). Всички тези страни са нараснали разноските си за защита както през 2019 година, по този начин и през последното десетилетие като цяло.

Военните разноски в Африка на юг от Сахара са се нараснали с 3,4%, достигайки 18,5 милиарда $. Най-голям растеж са посочили Чад (31%), Мали (22%), Мавритания (23%), Нигерия (29%) (всички ситуирани в Регион Сахел) и Уганда (46%).

В Южна Америка военните разноски са намалели с 2,1% през 2020 година до 43,5 милиарда $. Това се дължи основно на сериозното понижаване на военния бюджет на Бразилия (3,1%), която харчи най-вече за военни потребности в района.

Общите военни разноски на 11 страни в Близкия изток, за които SIPRI разплолага с данни, са намалели с 6,5% до 143 милиарда $.

Осем от деветте страни от ОПЕК, за които SIPRI разполага с данни, са понижили военните си бюджети предходната година. Ангола с 12%, Саудитска Арабия с 10% и Кувейт с 5,9%. Бахрейн, който не е член на ОПЕК, понижи разноските с 9,8%.

Саудитска Арабия (0,6%), Русия (0,5%), Израел (0,4%) и Съединени американски щати (0,3%) означиха най-голямото повишаване на военното натоварване измежду 15-те страни с най-големи военни бюджети през предходната година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР