През есента ще започне повишение на лихвите, но то ще

...
През есента ще започне повишение на лихвите, но то ще
Коментари Харесай

Кога ще започне вдигането на лихви по кредитите? Прогноза

През есента ще стартира покачване на лихвите, само че то ще е малко по-плавно, тъй като има огромна депозитна маса и по-малко раздадени заеми. Тази прогноза направи пред Bulgaria ON AIR кредитният съветник Тихомир Тошев.

„ За вложителите това е добра вест, тъй като до момента банките не плащаха лихви по депозитите, а също така дори вземаха такси за свръхналичности. Вече стартира процесът и първите няколко банки махнаха таксите за свръхналичности. Хората могат да си държат парите, без да заплащат за това предпазване. Следващата стъпка е появяването на рента по депозитите и те се движат в рамките сред 1% и 2% “, уточни той.

Според Тошев лихвите по депозитите ще продължат да се повишават в унисон с „ цялостната политика в света за повишаване на лихвите “. „ Това е един от главните принадлежности за усмиряване на инфлацията “, изясни специалистът.

Той посочи, че по изтеглените заеми лихвите няма да стартират да се подвигат от есента.

„ Първото повишаване ще бъде за тези, които занапред ще теглят заеми от есента. Покачването на лихвите по към този момент изтеглените заеми най-вероятно ще стартира от средата на идната година “, счита той.

Тошев допусна, че лихвата за междинния заем от 140 хиляди лв., в случай че се вдигне през идната година и половина - две, ще е до 5%, което значи нарастване от към 150 лв. над месечната вноска. Той обаче дефинира това покачване като „ последователно и на стъпки “.

Тихомир Тошев чака, че при всички случаи, когато лихвите тръгнат нагоре, кредитополучателите ще се оттеглен и ще изчакат.

Що се отнася до цените на парцелите, специалистът предвижда, че в идващите няколко години те ще се запазят на равнището, в което са сега.

„ Нито бързо ще отмине интервалът на повишаване на лихвите, нито бързо ще се свали инфлацията през идващите няколко години ", уточни Тошев.

По думите му терзанията за пазара не престават, страни от Европа влизат в криза, „ има опасения за криза “ и в България. Експертът подсети, че когато има закъснение на стопанската система „ постоянно хората се настройват да икономисват, в сравнение с да задлъжняват “.  

Тихомир Тошев изясни, че хората, които към този момент са изтеглили заеми, работят по няколко сюжета. Виждаме огромен интерес към рефинансиране на заемите. „ Някои рефинансират, като новия заем го вършат с закрепена рента. Ако имаме спестявания, можем да ги използваме за погасяване на заемите, тъй като инфлацията остава висока и лихвите по депозитите се повишават ", поучава Тихомир Тошев.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР