През декември месец екип от Регионален исторически музей-Велико Търново разкри

...
Коментари Харесай

Археолози откриха римски гробове от III век край Стражица

През декември месец екип от Регионален исторически музей-Велико Търново разкри два зидани гроба от III век в община Стражица. Гробовете, покрити с варовикови плочи, бяха обект на изследване от археолозите Калин Чакъров, Недко Еленски и реставратора Михаела Томанова .

В по-старият от гробовете беше открит скелет на дете , хипотетично умряло към 5-годишна възраст . В другия са били заровени двама възрастни , евентуално мъж и жена.

Откритите артефакти включват разнородни предмети , част от които са били употребявани от заровените приживе, до момента в който други са предопределени за приложимост в отвъдния свят. Сред находките са две амфори , два стъклени бутилки, три стъклени лакримария (флакони за събиране на сълзите на оплаквачките), колиета от стъклени мъниста и златна висулка, четири извънредно фини златни обеци , медни приложения с позлата, позлатена фибула, костени фуркети .

Петте бронзови и една сребърна монети датират изрично погребенията в първата четвърт на III век . Документирана е кожена обувка, разпаднала се от промяната на средата, в която е престояла 17 века. Присъствието на гризачи е довело до п овреда на най-крехките артефакти .

Ценните находки сега се подлагат на обработка от музейните реставратори и скоро ще бъдат показани пред медиите , а по-късно и пред обществеността в границите на специфична галерия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР