През числата в бюджета на Столична община не се виждат

...
През числата в бюджета на Столична община не се виждат
Коментари Харесай

Паргов за бюджета на СО: Няма политики за хората

През числата в бюджета на Столична община не се виждат политики за хората. Подобни бюджети, запазена марка на ГЕРБ, са адресирани само и единствено към обслужващата администрация и територията. Това е остаряло мислене в бюджетирането. Това сподели ръководителят на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ в СОС Калоян Паргов.

„ Отчетността, която ще забележим за касовото осъществяване, може би към август 2021 година, ясно ще покаже един недостиг, за който приказваме от доста време - липсва програмно бюджетиране. Не си проличава ефикасното и ефикасно финансово ръководство “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София.

Според него този бюджет ще изпрати обръщение, а може би и някаква вяра, към стотиците хиляди софиянци за това, какво ще прави тяхната община през тази година и дали ще реши някои от проблемите, които имат и които споделят с общинските съветници от Българска социалистическа партия.

„ Бюджетът е един съсредоточен израз на политики - цифри, които са въплътени в действия и политики, които ние предвиждаме да правим през тази година. В разходната си част той би трябвало да е ориентиран към хората. Всеки бюджет би трябвало да е насочен към тях. Не бих нарекъл бюджетът оздравяваш, както някои хора бодро го направиха “, изясни Паргов.

„ След една спешна 2020 година, в която се обединихме, с цел да спасим освен бюджета, само че и нашия град, тази година бюджетът би трябвало да е плануван в посока стабилизиране на обстановката. Така ще може през 2022 година да стартира същинското излекуване “, смята той.

По думите му бюджетът, който се предлага, е с ниско качество на наличието и на информацията. Той си е чисто и просто една счетоводна сметка.

„ Показва, че не ние, определените от хората - Общинският съвет, е този, който ще дефинира и разпредели финансовите запаси по дейностите и функционалностите. Показва, че мнението на жителите, потребностите и предложенията им имат още по-малко значение “, посочи Паргов.

„ Този бюджет не е нито оздравяващ, нито стабилизиращ. Ако съм на мястото на госпожа Йорданка Фандъкова ще го върна за доработване, тъй като е позор за Столична община. Този бюджет няма да събере приходната част, няма осъществя разходната част и очакванията на софиянци ще се изпарят “, безапелационен бе Калоян Паргов.

Моето изявление е предизвикано от няколко пъти изречената неистина, че през 2021 година Следствен отдел към окръжна прокуратура се готви да построи 45 нови детски градини. Това сподели общинският консултант Диана Тонова, която е заместник-председател на Комисията по стопанска система и благосъстоятелност.

Тя уточни няколко обстоятелството: „ В активността на общината са показани 12 нови обекта. 8 обекта с пусков период 2020 година, без пояснение за какво още веднъж са в тази стратегия и 4 обекта, които са били включени в актуализацията от предходната година “.

" Сред тези 8 обекта, които не са пуснати и не са построени през предходната година, е и прословутия обект, който беше приоритет на госпожа Фандъкова в „ Кръстова вада “, където на процедура няма улици, няма детски градини, няма учебно заведение. Но в този момент, за парламентарните избори, е разкрита нова секция. А повода е увеличението на броя на младите фамилии ", съобщи Тонова.

Тя посочи, че по същия метод седи и въпроса за детските ясли. " Имахте две ясли в програмата - от 2018 до момента. И двете не са пуснати ".

По думите й новите 27 обекта, които шумно пропагандира господин Чобанов, в програмата са на стойност, неизвестно по какъв начин избрана, от към 14 млн. лв.., в случай, че индикативната им стойност е към 59 млн.

„ Това подухва на мисълта, че те няма по какъв начин да се изградят през тази година. Факт е, че нямате конкретика във връзка с тях.  Възниква подозрението, че няма подготвеност даже за тяхното пускане. Няма да има 45 нови обекта. А какво ще има? За следващ път ще има неподплатена упоритост за ръководство и подправени цели “, безапелационна бе Диана Тонова.

За поредна година получаваме още от същото. Година след година бюджетът, който ръководещото болшинство от ГЕРБ и кметът Фандъкова оферират, може да се дефинира най-кратко като бюджет на пропуснати благоприятни условия. Това съобщи Альоша Даков.

Той очерта няколко съществени казуса в региона на екологията, на ръководството на отпадъците и в региона на развиването на зелената система.

" Виждаме голямото несъблюдение на приходите от такса „ Битови боклуци “, платена от жителите и бизнеса за 2020 “, уточни Даков и посочи, че на въпрос какви са осъществените към 2020 година разноски, които са посочени в План-сметката по чистотата по сметосъбиране, сметоизвозване, разчистване на града, съответен отговор по този начин и не е получил.

„ За поредна година има съществено разминаване сред събраните средства от такса боклук и действително разплатени и осъществени разноски. Няма разумно пояснение къде отива разликата. Това го установяваме за поредна година ", изясни Альоша Даков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР