През четвърто тримесечие на 2022 г. цените на жилищата в

...
През четвърто тримесечие на 2022 г. цените на жилищата в
Коментари Харесай

Ръст на имотите в Бургас, спад в София

През четвърто тримесечие на 2022 година цените на жилищата в страната са се нараснали с 0.4% по отношение на предходното тримесечие и с 13.4 % по отношение на същото тримесечие на 2021 година Спрямо предходното тримесечие най-голямо нарастване е записано в град Стара Загора (+7.4%), следван от Бургас и Варна - надлежно с (+4.7%) и (+2.1%), а намаляване на цените се следи в град София (-2.5%). В централната част на столицата и регионите от необятния център цените на ново строителство в начален стадий започват от 1600 до 1800 евро/кв.м., а съгласно данни на компанията, покупко-продажби се осъществят и на цени от 1700 до 2700 евро/кв.м. Най-много парцели се оферират в Студентски град, Надежда и Овча купел. Средните цени на парцелите са в необятен диапазон - сред 1350 евро/кв.м. до към 1800-1900 евро/кв.м., според от това дали са приключени или не, къде тъкмо се намират и дали се оферират с място за паркиране. Най-голямо е предлагането при двустайните и тристайните жилища, сочат данни на данни на Arco Real Estate. 

Според портала Numbeo, София заема 122-а позиция с цена от 2 582 евро/кв. м, което е съвсем колкото Атина (2596 евро/кв. м) и Валенсия (2553 евро/кв. м). Средната цена на двустайните жилища в столичния квартал " Павлово " да вземем за пример е 2010 евро на кв. метър. През същия месец на предходната година тя е била 1407 евро на квадрат. Оказва се, че единствено в границите на година покачването на цените е с над 600 евро/кв.м. Много огромно е нарастването и в квартал " Хладилника " - с над 39% за година. В момента междинната цена в квартала е близо 2405 евро на кв. м, което е с 677 евро повече от същия месец на предходната година.
-->
За цените на парцелите значима роля изиграва и инфлацията, която към април т.г. бе 14% у нас. Ако инфлацията продължи да понижава, то това ще докара и до закъснение на растежа и възможното намаляване на цените на парцелите. Прогнозата на Българска народна банка е, че предстоят месеци на по-високи лихви по жилищните заеми, което пък ще оскъпи покупката на парцел със заем.

Въпреки това българите не престават да теглят заеми за закупуването на жилища. Данните демонстрират, че на годишна база заемите за жилище са нарастнали с над 17%. Общо заемите за семействата са 34.100 милиарда лева или 19,3% от Брутният вътрешен продукт в края на първото тримесечие на тази година. В съпоставяне със март 2022 година заемите са се нараснали с 14,6%.

Фактори, които лимитират повишаването на цените на жилищата общо за стопанската система в края на 2022 година, са отслабването на настройките на семействата за придобиване на жилище и понижението на размера на подписаните покупко-продажби за покупко-продажба (с -23.5% на годишна база). Същевременно фактори, които поддържат търсенето на жилища и надлежно да способстват за задържането на цените им на достигнатите високи нива, са растежът на приходите от труд, мощната кредитна интензивност, негативните действителни лихвени проценти по жилищните заеми, а също по този начин и насъбраните спестявания в стопанската система и лимитираните други възможности за тяхното вложение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР