През август европейската икономическа активност спадна за втори пореден месец,

...
През август европейската икономическа активност спадна за втори пореден месец,
Коментари Харесай

Икономиката на еврозоната се свива отново

През август европейската икономическа интензивност спадна за втори следващ месец, демонстрира деликатно следено изследване, защото високата инфлация, подхранвана от съветската война в Украйна, помрачава вероятностите.

Индексът S&P Global Flash Eurozone PMI спадна до най-ниското си равнище от 18 месеца насам, защото възходящите цени засегнаха търсенето на услуги и доставките за производството.
PMI показателят спадна от 49,9 през юли до 49,2 през август, заяви Агенция Франс Прес. Показание под 50 значи стесняване на бизнес интензивността.

Индексът спадна под 50 през юли след 16 месеца на напредък, защото инфлацията, провокирана от покачващите се цени на силата и рецесиите във веригата за доставки, поразява международната стопанска система.
Производството се намали още през предишния месец, само че в този момент спадът обхвана и услугите, в това число туризма, който оказа помощ на някои стопански системи от Европейски Съюз да изкарат лятото.

" Натискът от страна на разноските за живот значи, че възобновяване в бранша на услугите, последвало анулацията на пандемичните ограничавания, е отшумяло ", сподели Андрю Харкър от S&P Global Market Intelligence.

" Намаляването на производството в този момент се следи в редица браншове - от производството на съществени материали и автомобилните компании до туризма и фирмите за недвижими парцели, защото икономическата уязвимост придобива по-широк темперамент. "

Харкър съобщи, че изследването демонстрира, че европейските производители са натрупали рекордни ресурси от непродадена подготвена продукция, което допуска, че производството няма да се усили " скоро ".

Той предизвести, че работодателите също по този начин по-бавно наемат още веднъж чиновници, освободени по време на пандемията от ковида.

Въпреки че високите цени на петрола и газа, свързани с войната в Украйна и глобите, наложени на Русия в отговор на нейното навлизане, остават високи, в предприятията инфлационният напън може би е минал своя пик.

Въпреки това " наподобява, че всяко облекчение на инфлационната обстановка идва прекомерно късно, с цел да обезпечи действителна поддръжка на търсенето ", сподели Харкър.

" Следователно останалата част от 2022 година се обрисува да бъде интервал на битка за компаниите в цялата еврозона. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР