През 90-те години на миналия век настъпи голяма промяна в

...
През 90-те години на миналия век настъпи голяма промяна в
Коментари Харесай

Забравените коли на 90-те [1/2]

През 90-те години на предишния век настъпи огромна смяна в колите.

Изчезнаха вършиме линии и острите ръбове от 70-те и 80-те години и се появиха по-елегантни, аеродинамични дизайни. Десетилетието докара и до необятното потребление на “инжекциона ”, което доста увеличи надеждността.

Вероятно „ множеството коли станаха много положителни “ в това отношение за първи път през десетилетието. И някои от тях получиха самопризнание във връзка с славата и продажбите. Но не и тези коли. Списъкът е дело на публицист от autocar.

Mercedes-Benz 500E

Моделът 500E се създава от 1991 до 1994 година Mercedes нае Porsche, което взе общоприетия W124 и преработи шасито, с цел да инсталира 5,0-литровия V8 с 322 к.с. от SL, като в същото време промени разнообразни детайли от окачването и трансмисията – беше инсталирана и “мускулеста ” каросерия, с цел да добави мотора.

По време на производството му са създадени единствено 10 479 автомобила, което ги прави необичайност. Един от тях е продаден на търг през 2021 година за 32 250 паунда, само че автомобилът дълго време е живял незаслужено в сянката на BMW M5.

Mitsubishi Eclipse GSX

Когато Eclipse GSX се появява през 90-те години, той мигновено става шлагер поради компактните си размери, шасито със задвижване на четирите колела и четирицилиндровия турбокомпресор, кадърен да “издуха ” множеството американски спортни коли от епохата.

GSX беше върховият модел с AWD, с мощ 195 к.с. и опция за ускоряване от 0 до 100 км/ч за по-малко от 7 секунди. В последна сметка Mitsubishi се отхвърля от спортния Eclipse, с цел да се концентрира върху хибридната технология.

Porsche 968

Сред известните модели на Porsche са 944, 911, Boxster и 928. 968 обаче е просто пропуснат. Неговият мотор е със същата скица като този на 944, макар че Porsche е въвело своята система VarioCam за 968. С 237 к.с. той развиваше 250 км/ч, макар че акцентът беше подложен най-вече върху ръководството. 

Това беше последният модел на Porsche с transaxle оформление и почитателите гледаха на тях с неуважение – те желаеха коли като 911 със приблизително ситуиран мотор. Наистина тъпо, защото 968 притежаваше рецептата за положително Porsche: скорост, пъргавост, разкош и превъзходен външен тип.

Nissan Sunny GTI-R

Дори без напън от страна на Nissan, GTI-R бързо придобива паметен статус първоначално и средата на 2000-те години, само че бързо се изплъзва от радара. Основната цел на Sunny беше да бъде на ниска цена автомобил от точка А до точка Б, който да се продава в “голям тираж ”, само че при започване на 90-те години Nissan насочи вниманието си към моторните спортове и задачата беше група А на WRC. 

Той щеше да се изправи против Mazda 323 и щеше да бъде надвит. Направени са фрапантни промени и се ражда GTI-R. Продаван като Pulsar в Япония, GTI-R имаше 2,0-литров турбокомпресор с мощ 220 к.с., който се подаваше през четирите колела. Като цяло Nissan създава единствено 14 613 автомобила.

Dodge Neon R/T

Емблемата Road/Track (R/T) красеше Charger и Challenger от 70-те години, само че с течение на времето Dodge опитва с по-семейни коли като Neon. Животът на Neon стартира с 1,8-литров мотор, само че през 1998 година се появява разновидността R/T с 2,0-литров мотор. Преди това се знаеше, че R/T са „ огнедишащите версии “, само че Neon притежаваше единствено 150 к.с., което е с 18 к.с. повече от нормално. 

Въпреки че беше по-бърз от Golf GTi от същия интервал, мнозина смятаха, че му липсва изтънчеността на коли като Ford Focus. Скоро R/T изчезна в учебниците по история.

Volvo 850R

Когато коли като Audi RS6 C5 и по-модерното Volvo V50 T5 навлязоха в 2000-те години, именитият 850R беше сменен. От своя страна 850 размени 240 и се оферираше както като седан, по този начин и като комби.

През 1996 година се появява 850R, който има 18 к.с. повече от общоприетия 850 Turbo, или общо 247 к.с., и 2,3-литров мотор с турбокомпресор. 

Скоростта 100 км/ч от място се реализира единствено за 6,9 сек. с петстепенната механична скоростна кутия или за 7,5 сек. с четиристепенната автоматизирана скоростна кутия. Автомобилът имаше тънко спортно оформление на каросерията, 17-инчови джанти, седалки от Alcantara и двуцветен кожен волан.

Volkswagen Corrado

Фокусът беше ориентиран основно към “горещата ” версия VR6 на Corrado и през днешния ден това остава по този начин. Въпреки това Corrado се оферираше и в други разновидности, като да вземем за пример 1,8-литровия мотор със 134 к.с. и свръхмощния 1,8-литровия мотор със 158 к.с. G60.

През 1992 година се появява 2,0-литров мотор със 134 к.с., а по-късно и VR6 със 187 к.с., който е последван от още един 2,0-литров мотор с мощ 113 к.с. 

В базовия си тип Corrado към момента изглеждаше величествено и разполагаше с деен аеродинамичен спойлер. Произведени са общо 97 521 броя Corrado.

Opel Corsa B GSI

Емблемата GSI се слага на колите, минали през „ горещия “ тунинг на Opel, като дава опция на тези, които желаят повече мощност от моделите Astra и Corsa, да се възползват от нея.

С тегло малко под един звук, GSI имаше 108 к.с., което означаваше, че от 0-96 км/ч се стигаше за по-малко от 10 сек, а оптималната скорост беше 186 км/ч. 

Спортната каросерия и пъргавото ръководство я направиха известна. Опел трябваше да следи модата в дизайна и през 2000 година Corsa B беше спряна от произвеждане и беше показана по-модерната Corsa C.

Nissan 100NX

Появил се през 1990 година, 100NX е състезателен автомобил с предно предаване, който е основан на Nissan Pulsar от 1987 година Отдолу е инсталиран 1,6-литров мотор от Sentra, макар че купувачите могат да изберат по-мощен 2,0-литров мотор от Sentra SE-R. Повечето купувачи са купували разновидности с Т-топ, само че е имало и алтернатива за корав покрив.

В 2,0-литровия си вид NX, с лекото си твърдо шаси и диференциал с лимитирано превъртане, е считан за един от най-добре управляемите коли с предно предаване за своята ера, наред с Lotus Elan. За страдание, 100NX не съумява да доближи заложените таргети на продажбите и е зарязан.

Lincoln Mark VIII

Mark VIII е луксозен гранд турър, създаван от Lincoln от 1993 до 1998 година и съперничещ на Cadillac Eldorado.Той употребява платформа, сходна на тази на Ford Thunderbird и Ford Cougar, макар че е малко по-голям. Има дълъг похлупак и остра предница с издължени фарове. 

Неговият 4,6-литров V8 елемент създава 280 к.с. През 1997 година се появява фейслифт, който му придава по-гладка предна и задница. Произведени са общо 122 060 броя.

Ford/Mercury Cougar

По това време Ford към този момент е пуснал на пазара Puma, а година по-късно го последва Cougar. Това е купе, което е трябвало да бъде третото потомство Ford Probe, само че името е отпаднало.

Когато се появява за първи път, той получава смесени мнения поради странния си дизайн, само че се ръководи задоволително добре и купувачите могат да избират сред два бензинови мотора: 2,0-литров с мощ 123 к.с. или 2,5-литров с мощ 168 к.с. 

Toyota Celica GT от същата ера на сходна цена, с сходно равнище на мощ, беше по-бърза и се трансформира в известна опция, до момента в който тези, които търсеха бърз Ford, постоянно избираха Mondeo ST200 или ST24. В Северна Америка Cougar носи емблемата на Mercury.

Suzuki X-90

Двуместен SUV кабриолет с къса база? На сходната Toyota Rav4 ѝ потръгна друго спрямо дребното Suzuki, а настрана от това X-90 получи и название: „ Barbie-Doll-jeep “. В тежки офроуд условия той беше изцяло кадърен, макар че 1,6-литровият мотор с 95 к.с. се мъчеше при по-стръмни наклони. Kупувачите можеха да го поръчат със задвижване на четирите колела или със задно задвижване. 

Когато се стигна до продажби в Съединени американски щати, X-90 се провали и там бяха продадени единствено 7000 екземпляра – пазар, за който Suzuki смяташе, че купувачите ще се редят на опашка за него. В последна сметка, след слаб триумф, Suzuki приключва производството на X-90 единствено след две години.

Mitsubishi Galant VR-4

Седмото потомство Galant, създавано от 1992 до 1998 година, също е имало алтернатива VR-4, само че се счита, че най-запомнящото се за Обединеното кралство е осмото потомство, създавано от 1996 до 2006 година Предлагаха се разнообразни разновидности на Galant – от дизелов до бензинов, само че тези, които имаха по-дълбоки джобове, можеха да поръчат върховата версия VR-4. Купувачите бяха възнаградени с автомобил със задвижване на четирите колела и мощ 276 к.с., който развиваше 257 км/ч, а от 0 до 100 км/ч стигаше единствено за 5,3 сек. 

Предлагаше се петстепенна автоматизирана скоростна кутия, основана на Tiptronic на Porsche. В последна сметка Galant е зарязан в интерес на серията Lancer Evolution.

Lotus Elan M100

Популярността на Elan M100 леко се е повишила, само че за дълго време те са останали в предишното. В късия си индустриален цикъл, от 1989 до 1995 година, Lotus създава единствено 4700 Елана в две серии: SE и S2. Енергичният 1,6-литров мотор с турбокомпресор и 162 к.с. е ситуиран начело, задвижвайки предните колела, а шасито е плътно, което свежда до най-малко наклоняването на каросерията.

Предлагаше се и 1,6-литров мотор с атмосферно пълнене. Той е систематизиран като един от най-бързите налични коли от точка до точка. Хората просто не можеха да прогледнат за концепцията за състезателен автомобил Lotus с предно предаване и въпреки че продажбите и ползата към него започнаха мощно, в последна сметка се сринаха.

Lotus продава правата на Kia, която продава автомобила в Южна Корея с тази емблема в продължение на няколко години.

Honda Del Sol

Когато CR-X изчезна, Honda трябваше да го размени с нещо също толкоз спортно – появи се Del Sol. Той споделя основата си със Civic, а името Del Sol, което на испански значи „ на слънцето “, е идеално, защото е кабриолет.

Когато се приказва за Del Sol, той постоянно се загатва поради своя „ празненство трик “ – TransTop. С едно натискане на бутон капакът на багажника се вдигаше и две ръце се протягаха, с цел да съберат 11-килограмовия корав покрив. 

Шофьорът заключва капака към “раменете ”, след което те се прибират и капакът на багажника се спуска. Разбира се, в случай че не обичате show off-a, можете да изберете ръчен корав покрив. Mazda MX-5 обаче предоставяше повече страст и хората купуваха нея.

Citroen AX GTI

През 80-те и 90-те години на предишния век в центровете на градовете в Обединеното кралство можеха да се видят коли AX, които бяха дребни, евтини и доста известни. През 1992 година в Обединеното кралство се появи горещата версия GTI. Това беше автомобил с тегло под 800 кг и 1,4-литров мотор с мощ 99 к.с. 

Това означаваше, че първоначално дребният AX GTI можеше да съперничи на по-големи и по-мощни коли до 96 км/ч от място (8,5 сек.). Той „ танцуваше “ в завоите и в случай че имаше задоволително дълга права, в последна сметка можеше да доближи 193 км/ч.

С въвеждането на Saxo Citroen трябваше да понижи гамата си и AX беше отстранен. 

Mercury Capri

Много хора харесваха Capri през 70-те години, той беше готин фастбек, дългия похлупак и корените си във Ford Mustang. През 1970 година се появява второ потомство, което резервира стила фастбек, само че има по-модерни линии и хармония. След това през 1991 година се появява третото потомство. То е основано от Ford Австралия, с цел да се конкурира с Mazda MX-5/Miata и Toyota MR2, и употребява доста съставни елементи от Mazda 323. 

По-големите мотори към този момент не бяха алтернатива и заинтригуваните можеха да избират сред 1,6-литров мотор на Mazda със 100 к.с. или същия 1,6-литров мотор с инсталиран турбокомпресор, който произвеждаше 132 к.с.

MR2 и Miata се справяха по-добре с тази задача, оставяйки Capri в историята.

Mazda MX-3

За разлика от MX-5, MX-3 е четириместен автомобил и има предно предаване. Тя споделя основата на 323 и се създава от 1991 до 1998 година, преди Mazda да приключи производството ѝ заради това, че MX-5 става по-популярна. Имало е избор от мотори: 1,5-литров, 1,6-литров, четирицилиндров 1,8-литров и 1,8-литров V6. В задната част Mazda употребява своята технология Twin-Trapezoidal Link, която обезпечава всички преимущества на ръководството на четирите колела без в допълнение тегло.

Mitsubishi 3000GT

През 90-те години на предишния век пазарът беше известен за спортни коли от вида grand-touring. Mazda имаше RX-7, Nissan – 300ZX, Toyota – Supra, а Honda – NSX. 

Mitsubishi трябваше да извади съперник и по този начин се роди 3000GT, който остана водещ модел на марката до края на епохата. Заради разнообразни американски разпореждания Mitsubishi е принудена да „ задуши “ 3,0-литровия V6 елемент до мощ от едвам 164 к.с., само че по-късно показва GT версия с 222 к.с. 

Европа обаче получи цялостната мощ на GT с мощ 282 к.с. 3000GT беше механично комплициран и беше изтеглен, тъй като производството на бъдещите генерации щеше да коства прекомерно скъпо.

Alfa Romeo 164

Въпреки че е създаден през 1987 година, 164 попада в нашия лист с помощта на известността си през 90-те години и въвеждането на бързите модели Quadrifoglio Verde и Q4. Преди да се появяват тези версии, Alfa даде на купувачите, които търсеха типичен немски седан, спомагателна храна за размисъл с модела 164. 

В базовата си версия се предлагаха три мотора: 2,0-литров Twin Spark, 3,0-литров V6 12-клапан и 2,5 дизелов. През 1990 година те се уголемяват с 2,0-литров Turbo, а по-късно и с Quadrifoglio Verde с 229 к.с. 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР