През 60-те години Антон Дончев за малко да получи номинация

...
През 60-те години Антон Дончев за малко да получи номинация
Коментари Харесай

Защо Антон Дончев не получи Нобел

През 60-те години Антон Дончев за малко да получи номинация за Нобелова премия за литература. За 12 месеца след излизането си романът " Време разделно " е преведен на главните европейски езици. В Съединени американски щати са написани повече от 100 позитивни рецензии. Три от огромните вестници в Стокхолм хвалят книгата. Критиците съпоставят създателя с Иво Андрич и Никос Казандзакис. Авторът на " Време разделно " се обрисува като един от най-силните претенденти. И тогава от София към шведската столица стартират да идват други оферти, стартират едни интриги и клюки, които доближават и до ушите на членовете в Кралската академия - и тя отдръпва готовността си за номинация.

Другите произведения на Антон Дончев са " Девет лица на индивида " /1989/, " Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес " /1968-1992/, " Странният рицар на свещената книга " /1998/, " Трите живота на Кракра " /2007/ - излиза със знака на " Стандарт " и " Захарпий Стоянов ", " Легенди за двете съкровища " /2015/, " Сянката на Александър Велики " /2016/.
-->
Когато е на 90, още веднъж излиза " Пробуждане ", който написа едвам на 25 в тандем с Димитър Мантов, а за юбилея прибавя още една глава към към този момент изцяло независимия сюжет, отдаден на Асеновци и битката им за одобряването на Второто българско царство. С друга визия се появи и " Сянката на Александър Велики ", чиито основни герои са Александър Македонски и още смели мъже, родени и отгледани на Балканите, които изорават браздите на новата цивилизация.

През последните години Антон Дончев споделяше, че не се отхвърля от вярата Холивуд да трансформира в кино едно от най-големите му достижения - " Странният рицар на свещената книга ". Творбата му, наградена с " Балканика `99 ", е за  българските богомили, които стигат до Южна Франция, за борбата при Монсегюр през 1244 година  и за времето на Албигойския кръстоносен поход, проведен от Римокатолическата черква. Преди началото на пандемията емисари на огромна компания декларират желание да създадат сериал таман по сюжета на Дончев " Еретиците " по романа. Академикът има план и с Чинечита - италианския Холивуд, както и с документалисти от Азия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР