През 2023 година празникът се пада на 26-ти февруари, неделяСирни

...
През 2023 година празникът се пада на 26-ти февруари, неделяСирни
Коментари Харесай

Наближава Сирни Заговезни: Какво се прави на празника?

През 2023 година празникът се пада на 26-ти февруари, неделя

Сирни Заговезни (Сирни поклади) е последният огромен празник на зимата съгласно старите български традиции. През 2023 година празникът се пада на 26-ти февруари, неделя. Това е последният ден преди Великденските пости, които не престават 7 седмици. Какво обаче се прави на Сирни Заговезни разкрива

Какво се прави на празника?

В седмицата преди самия ден, в тазгодишния случай сред 20 и 26 февруари 2023 година, не се яде месо, само че могат да се ядат скотски артикули – яйца, мляко, кашкавал, сирене и други. След Сирни Заговезни, по време на поста, се преустановяват всевъзможни скотски артикули и се употребяват единствено растителни храни.

На Сирни заговезни всички родственици се " простят ", като по-младите отиват у по-старите, синовете и дъщерите у родителите и така нататък Самата амнистия се желае като по-младите вършат три поклона, целуват ръка на по-възрастните и споделят " Прощавай! ". Затова празникът се назовава още и Прощални заговезни. При това вървене се занася на мъж лимон, а на жена портокал, пожелават се " сладки заговезни " и " леки пости ".

Един от главните детайли в тази празнична обредност е ритуалното палене на огън. Самият огън е една от четирите естествени стихии, заради това той е трайно обвързван с българския обичаен светоглед. Той заема значимо място освен в българските пролетни празници, само че и в тези на прилежащите ни нации. На Сирни Заговезни се палят огньове, с които да се прогони злото и зимата. Когато огънят стартира да угасва, се играят хора и се пеят песни.

Какво се яде?

Прието е на този празник на трапезата да участват главно млечни артикули и яйца. Това е последният ден, в който тези артикули могат да се употребяват преди края на поста и Великден.

Приготвя се още домашна баница със сирене, кисело мляко, варени яйца, сирене, халва с ядки или различен тип, погача, печени ябълки и други обичани храни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР