През 2023 г. търсенето на злато достига рекордно високи стойности,

...
През 2023 г. търсенето на злато достига рекордно високи стойности,
Коментари Харесай

Геополитическата нестабилност изстреля златото до рекордни нива през 2023 г.

През 2023 година търсенето на злато доближава рекордно високи стойности, защото продължаващото геополитическо напрежение и слабостта на китайската стопанска система тласкат вложителите към този сигурен актив, се споделя в отчет на Световния съвет по златото.

Общият размер на преводите със злато възлиза на 4 899 тона през предходната година спрямо 4 741 тона през 2022 година, като тази цифра обгръща и извънборсовите покупко-продажби, както и потоците, които отразяват измененията в запасите на стоковите тържища. За разлика от търговията, осъществявана от борса, извънборсовите покупко-продажби се реализират непосредствено сред две страни.
Двигател на търсенето
Най-големите мотори на търсенето на злато през 2023 година са войната сред Русия и Украйна и спорът сред Израел и „ Хамас “, както и забавянето на китайската стопанска система - и те могат да продължат да покачват цените на жълтия метал и през 2024 година, сподели Шаокай Фан, началник на отдела за централните банки в WGC, пред CNBC.

През декември цените доближиха исторически връх от 2100 $ за тройунция, защото централните банки, както и вложителите на дребно, усилиха покупките на злато. Тези на централните банки надвишават 1000 тона в продължение на две поредни години.

2023 година беше втората най-висока година в историята на покупките на злато от централните банки, на косъм от рекордната 2022 година “, споделя Фан.

Докладът демонстрира, че Китайската национална банка е била най-големият покупател на злато с 225 тона през предходната година, увеличавайки запасите си до 2 235 тона.

„ Ако вие като физическо лице видите, че вашата лична централна банка купува огромни количества злато, може и вие да започнете да мислите за него като за персонална инвестиция “, показва Фан, като акцентира, че рецесията с недвижимите парцели в Китай също е тласнала повече вложители към златото.

Съдът в Хонконг подреди на China Evergrande, в миналото един от най-големите строителни бизнесмени в страната, да предприеме ограничения за разпродажба, откакто през уикенда компанията не съумя да реализира договорка за преструктуриране.
Покупки на златни бижута
Данните на Световния съвет по златото демонстрират, че през 2023 година Китай е детронирал Индия като най-големия покупател на златни бижута в света. Хората в Китай са купили 603 тона златни бижута през 2023 година, което е с 10% повече спрямо миналата година. Това значително се дължи на повишаването на броя на сватбите, откакто стопанската система се възвърне от пандемията в края на 2022 година, отбелязва Фан и прецизира, че покупките на злато може да набъбнат още повече с наближаването на Лунната нова година, а съгласно азиатския фолклор идната Година на дракона е добра година за раждане на деца.

Освен възходящите цени на златото и забавянето на икономическия напредък тази година се планува да бъде по-малко удобна за подписване на брак, се споделя в отчета на WGC. В Индия също ще има единствено 16 удобни дати за сватби през първото тримесечие спрямо 28 през предходната година.

Покупките на златни бижута през 2023 година са намалели с 6% до 562 тона по отношение на миналата година заради сензитивния към цените пазар в страната, споделя Фан.
Какви са вероятностите за 2024 година?
Покупките на злато през тази година надали ще доближат равнищата от 2023 година, само че спадът на инфлацията може да предотврати фрапантно оттегляне в търсенето на благородния метал, считат от WGC:

Ако инфлацията спадне доста, потребителите може да стартират да се усещат по-богати в действително изражение, което би могло да смекчи част от спада в търсенето “.

Инфлацията в Съединени американски щати доближи 3.3% на 12-месечна база през 2023 година, което към момента е над задачата на Федералния запас от 2%, а ръководителят на Фед Джером Пауъл съобщи в сряда, че Федералният запас на Съединени американски щати евентуално няма да понижи лихвените проценти през март.

В интервали на трайна мощна хиперинфлация златото се оправя доста добре. Но по време на интервали на умерена инфлация златото може да се развие и в двете направления. Това се дефинира и от други фактори " “ споделя в умозаключение Фан.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР