През 2023 г. очакваме растежът на реалния БВП да се

...
През 2023 г. очакваме растежът на реалния БВП да се
Коментари Харесай

БНБ прогнозира кога лихвите ще стигнат своя пик

През 2023 година чакаме растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се забави значително до 0.4%, което ще се дефинира най-много от прекосяването от позитивен към негативен принос на изменението на запасите в стопанската система. Това се споделя в издание на Българска народна банка " Макроикономическа прогноза “.

Други фактори, които ще лимитират повишаването на икономическата интензивност в страната през 2023 година, са плануваното значително закъснение на растежа на държавното ползване, както и предстоящият спад на износа на артикули. За намаляването на стоковия експорт ще способстват както по-ниският напредък на външното търсене, по този начин и характерни за България фактори, като възбраната за експорт към страни, разнообразни от Украйна, на нефтопродукти, създадени от съветски нефт, и планувани ремонтни действия в едни от най-големите предприятия в страната.

Същевременно за 2023 година от банката очакват   висок напредък на капиталовата активност в сходство със заложеното в прогнозата техническо допускане за профила на асимилиране на средствата по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) от страна както на частния, по този начин и на обществения бранш. През 2024 година прогнозата е растежът на икономическата интензивност да се форсира до 3.2%, което ще се дължи основно на образуването на невисок позитивен принос на чистия експорт заради възобновяване на растежа на износа на артикули.

По отношение на лихвите от банката предвиждат, че почналата наклонност към повишаване на лихвените проценти по заемите и депозитите ще се ускори и те ще доближат най-високите си стойности в края на 2023 година и при започване на 2024 година, след което да се стабилизират на достигнатите равнища.

" В сходство с предстоящото покачване на лихвените проценти по заемите през прогнозния интервал предвиждаме растежът на заема както за семействата, по този начин и за нефинансовите предприятия да се забави по отношение на относително високите темпове, следени през 2022 година За по-ниското повишаване на заема за частния бранш през 2023 година въздействие ще оказват и плануваното намаляване на инфлационния напън, както и забавянето на растежа на частното ползване и слабата капиталова интензивност на компаниите, която не е обвързвана със съфинансиране и грантове по НПВУ. Потенциален ограничителен резултат върху кредитната интензивност от страна на предлагането се чака да имат и оповестените от Българска народна банка покачвания на антицикличния финансов буфер до 1.5%, в действие от 1 януари 2023 година, и до 2.0%, в действие от 1 октомври 2023 година “, показват още от Българска народна банка.

Според банката  прогнозираното покачване на лихвените проценти по депозитите и продължаващото повишаване на действителния наличен приход на семействата ще способстват за опазване на относително висок ритъм на напредък на депозитите на неправителствения бранш в банковата система през прогнозния интервал. Същевременно предстоящото закъснение на темпа на нарастване на облагите на компаниите в секторите, свързани с произвеждане и систематизиране на енергийни артикули, ще оказва въздействие за по-бавно повишаване на депозитите на нефинансовите предприятия.

Относно заплатите от Българска народна банка чакат растежът на компенсацията на един нает да доближи 17.7% приблизително за 2022 година и да се намали до 10.7% през 2023 година и до 9.1% през 2024 година в сходство с плануваното закъснение на инфлацията.  " В същото време задълбочаването на дефицита на работна мощ в страната ще продължи да оказва напън за по-висок действителен напредък на заплатите по отношение на повишаването на продуктивността на труда през целия планиран интервал, което ще поддържа растежа на действителния наличен приход на семействата “. Повишението на номиналните разноски за труд на единица продукция се чака да е достигнало 15.5% през 2022 година

" Очакваме растежът на номиналните разноски за труд на единица продукция да се забави през останалата част от прогнозния интервал заради по-слабото повишаване на приходите от труд, само че да остане  сравнително висок в исторически проект (10.1% през 2023 година и 6.0% през 2024 г.) вследствие на лимитираното предложение на труд в страната. Тези процеси е допустимо да доведат до понижена ценова конкурентоспособност на българските компании и надлежно да стартират да лимитират износа на страната в дълготраен небосвод “, се споделя в прогнозата на Българска народна банка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР