През 2022 г. земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над

...
През 2022 г. земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над
Коментари Харесай

700 млн. лв. подопомагане за земеделските производители през 2022 г.

„ През 2022 година земеделските производители ще бъдат подкрепени с над 700 млн. лева и по този начин се изравняваме с останалите европейски страни ". Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на земеделието доктор Иван Иванов. Той уточни, че това невиждано финансиране, дружно с ограниченията за прецизен надзор на границата, дава глътка въздух на бранша.

Министърът напомни, че през първото полугодие земеделските стопани получиха 143,5 млн. лева обезщетения поради Коронавирус рецесията, а дружно с плануваните за второто полугодие 600 млн. лева европейски и национални средства помощта за годината ще надмине 700 млн. лева От тези средства за сензитивните браншове като растениевъдство и отглеждане на животни са планувани 450 млн. лева, като другите ограничения за подкрепяне ще бъдат обвързани с производството, сподели министър Иванов. Той заяви, че следва да бъде повишен таванът на държавната помощ за стопанство по Временната рамка на Европейската комисия (ЕК) от 35 000 евро до оптималния предел от 62 000 евро.

„ Реколтата от пшеница е добра. До четвъртък следобяд от 12 млн. дка в складовете са прибрани над 3 млн. т ", сподели министърът и добави, че ще се доближим до реколатата от предходната година.

Във връзка със сигнала от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за складирано зърно от Украйна министърът заяви, че по данни от Агенция „ Митници " в България са влезнали 6 хиляди т пшеница и 1300 т ечемик, като стартират инспекции по сигнала от НАЗ. Министърът уточни, че с решение на Европейска комисия вносът на зърно от Украйна е освободен от мито и фитосанитарен надзор, поради риска от дефицит в някои страни членки. „ Проверките ще бъдат безкомпромисни. Ако установим, че избрани субстанции не дават отговор на стандартите, това зърно ще бъде подложено на наказания и унищожено ", съобщи изрично министър Иванов.

„ Нашата съществена цел е да осигурим първокласен самун на цената, която чакат българските жители ", сподели земеделският министър и уточни, че към този момент е в действие мярката за нулев Данък добавена стойност на хляба и брашното.

За засиления надзор при вноса на храни през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево " министър Иван Иванов разяснява, че в последните 10 години не са правени такива инспекции. В резултат от дейностите на страната предходната седмица са спрени 22 т зеленчуци с пестициди. След подхванатите дейности от страната до края на годината Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) чака спомагателни доходи от 25 млн. лева за второто полугодие.

Във връзка с тематиката за съставянето на кабинет доктор Иван Иванов съобщи, че е значимо „ да не вървим на избори и да не хвърляме страната в безпорядък ", защото неналичието на парламент ще забави приемането на законодателството, належащо за старта на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027 година, по който следва усвояването на 16 милиарда лева Отделно без законодателен орган ще се забави и законодателството, обвързвано с Националния проект за възобновяване и резистентност.

Министърът добави, че страната е подхванала ограничения да имаме конкурентоспособен и жизненоспособен аграрни бранш. „ За нас е значимо да има постоянна страна и предвидимост. Въпросът е да се ръководи, да се виждат резултатите и да не се краде ", сподели в умозаключение министърът на земеделието.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР